5 Idei geniale pentru o bucătărie curată și o casă ordonată

sfaturi pentru curatenie
Share the joy
 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 Idei geniale pentru o bucătărie curată și o casă ordonată

Toamna este anotimpul dedicat celor mai laborioase rețete, bucate delicioase pe care gospodinele  le prepara cu iscusință pentru iarna ce se apropie cu pași repezi.

Încă din septembrie, borcanele strălucitoare primesc în îmbrățișarea lor, tot felul de dulcețuri și preparate cu legume și intre doua porții de conserve bucătăriile se umplu de aromele prăjiturilor specifice acestui anotimp.

Dar numai bine se termină aceasta simfonie de savoare și culoare și ne apucăm de curățenia pentru sărbătorile de iarnă, iar balconul și cămara trebuiesc ordonate să adăpostească toate bunătățile.

Curăţenia casei şi a bucătăriei este ca o poveste fără sfârşit. După fiecare masă te apuci de curăţenie, apoi din nou de gătit… şi din nou de făcut curat… şi tot aşa, o rutină obositoare şi plictisitoare.

Hai să vedem care sunt cei mai importanţi paşi care ne pot ajuta să ne organizăm mai bine, să economisim timp şi să transformăm curăţenia şi bineînţeles curăţarea ustensilelor din bucătăriei într-o rutină plăcută şi mai ales rapidă.

Cu aragazul curăţat, parcă totul e curat

Când eram copil, mama avea un aragaz Artic alb care era întotdeauna strălucitor pentru că imediat ce termina de făcut mâncare îl curăţa bine, apoi închidea capacul. Toată copilăria am admirat aragazul acela care parcă lumina întreaga bucătărie.

Astăzi este la fel de important cum cureti plita, mai ales că noile aragazuri care au suprafaţa de gătit vitroceramică cu sau fără arzătoare îți dau ceva bătăi de cap până înţelegi cum trebuie să le cureţi să rămână perfect lucioase şi să nu se păteze în timp.

Şi eu am plită vitroceramică şi mi-a luat ceva până am „prins” cum să o curăţ corect. Acum însă, aragazul meu e la fel de strălucitor cum era al mamei.

O bucătărie curată are blatul şi masa întotdeauna ordonate

Indiferent dacă suntem iubitori de mâncare gătită, prăjiturele şi alte bunătăţi de casă, sau doar ne place mâncarea bună, primul pas pentru o bucătărie curată şi ordonată este să avem cât mai puţine lucruri la vedere. Adică masa şi blatul să nu fie încărcate cu tot felul de obiecte decorative sau aparate de bucătărie. Ideal ar fi a atunci când terminăm de gătit acestea să rămână libere şi curate întotdeauna.

5 Idei geniale pentru o bucătărie curată

Vase curate, niciodată în chiuvetă uitate

Mama spală vasele şi diversele ustensile pe care le folosea, chiar în timp ce gătea. Nu umplea niciodată chiuveta, astfel când termina de gătit, totul era ordonat şi curăţat.

După ce ne servea mâncarea, repeta operaţiunea şi când terminam cu toţii de mâncat, bucătăria era întotdeauna ordonată şi cu vasele curate. Noi, eu şi cu fratele meu, o ajutam să aşeze vasele la locul lor.

Astăzi şi eu la rândul meu îmi învăţ copilul că „nu e curat cel ce curăţă mai mult, ci acela care păstrează” astfel că întotdeauna când ieşim din bucătărie, totul străluceşte de curăţenie şi îmi aduc aminte cu drag de bucătăria mamei.

Dulapul ordonat, maxim eficientizat

Dacă masa, blatul şi plita sunt degajate, chiar totul pare mai curat, dar ce ne facem cu dulapurile sau chiar balconul?

O regulă generală este aceea de a aşeza pe rafturile de sus obiecte pe care le folosim foarte rar, cum ar fi mașina de tocat carne, tava de copt cozonac în formă de miel sau formele de turtă dulce pentru crăciun. Lăsaţi la îndemână ceea ce aveţi nevoie zilnic şi plasaţi pe cele mai înalte rafturi sau locuri mai puţin accesibile lucrurile şi ustensilele pe care nu le folosiţi chiar atât de des.

Pentru cei care locuim la bloc, balconul este de multe ori un spațiu folosit pentru depozitarea lucrurilor pe care le folosim mai rar. Însă noile trenduri în amenajarea interioarelor ne arată cum putem profita la maxim de acest spațiu pe care îl putem transforma într-o oază de culoare și relaxare.

balcon

Idei pentru organizarea balconului

Când am renovat apartamentul, am găsit foarte multe idei pentru organizarea balconului pe internet,însă câteva chiar merită încercate, mai ales că nu presupun cheltuieli mari, iar rezultatele sunt spectaculoase. Astfel putem îmbină utilul cu plăcutul şi micuţele noastre balcoane în care stau înghesuite clăi peste grămadă tot felul de cutii şi alte acareturi să se transforme în adevărate extensii ale casei, zone în care să bei cafeaua de dimineaţă, să citeşti o carte sau pur şi simplu să priveşti cerul.

Dacă nu ai extins o camera sau bucătăria în balcon, atunci cu siguranţă că ideile mele îţi vor stârni curiozitatea.

Apartamentele mici au dus la nevoia de spaţii de depozitare, însă cu puţină imaginaţie, toate acele rafturi de pe balcon, pline cu lucruri pe care nici măcar nu ne mai aducem aminte că le avem, s-ar putea transformă în dulapturi elegante, doar prin adăugarea unor uşi care se găsesc la toate magazinele de bricolaje.

Mai adăugăm o băncuţă cu spaţiu de depozitare dedesubt, o masă micuță şi o plantă şi iată că putem spune că am creat micul nostru colţişor de relaxare, asta desigur dacă avem balconul închis.

Pentru balcoanele deschise trebuie să alegi obiecte de mobilier rezistente la intemperii, însă poţi crea aici o grădina de mirodenii proaspete şi tot timpul la îndemână sau poţi avea propria ta terasă unde îi vei servi în fiecare vară cu un pahar de suc rece pe invitaţii tăi.

Chiar dacă sunt înguste, balcoane se pot transformă în camere cochete, spaţii restrânse în care hobby-urile noastre să prindă viaţă. Putem folosi scaune şi o măsuţă pliabile care pot fi depozitate cu uşurinţă când nu le utilizăm, astfel balconul poate căpăta rapid orice aspect după bunul plac.

Cu puţină imaginaţie şi resurse minime, putem transformă balconul în cea mai cochetă şi utilă parte a casei.

 

 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  

2 Comments on "5 Idei geniale pentru o bucătărie curată și o casă ordonată"

 1. Felicitari pentru idei.

 2. Chiar daca intr-o seara simt ca nu ma mai tin picioarele de oboseala nu merg la culcare fara a lasa bucataria luna. Nu-mi place sa intru dimineata in bucatarie sa-mi fac cafea si totul sa fie vraiste.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*