Crăciun parfumat ca în copilărie cu turta dulce de la Apidava
Crăciunul copilăriei mele este alcătuit din frânturi delicioase și din amintiri parfumate păstrate cu atenție în adâncul sufletului meu, din glasul cald al bunicii și din trosnetul cărbunilor în soba încinsă.
În amintirile mele, apar micul brăduț pe care bunicul îl creștea cu atâta grijă într-o găleată căreia ii sărise smalțul și care mulți ani a fost împodobit cu nuci și mere până a fost plantat în grădina unde s-a uscat într-o vară, cozonacii calzi cu prea puțină umplutură, mierea cu faguri și turtă dulce.
Amintirile mele sunt nespus de fericite, chiar dacă casa bunicii e acum rece și goală, amintirile mele sunt calde, așa cum pot fi doar cele ale copiilor din acea vreme care s-au distrat singuri fără a avea nevoie de aproape nimic în afara de îmbrățișări și zâmbete. Amintiri fericite, familiare și simple, lipsite de opulența sau extravaganța chinezismelor de astăzi.
Nu mă pot gândi la Crăciun fără să-mi amintesc de bunica mea și de seara de Ajun în casă ei. Ei bine, bunica mea gătea întotdeauna mâncăruri tradiționale de Crăciun. Fiecare îmbucătură caldă te transporta în ajunul Crăciunului precedent și te determina să închizi ochii să inspiri aerul încărcat de arome și să te delectezi cu textura incomparabilă a mâncărurilor gătite de palmele ei trudite.
Când se încheia masa abia mai puteai să înghiți ceva, dar erai atât de fericit. Noi copii așteptam cu nerăbdare sfârșitul mesei pentru că bunica ne dădea întotdeauna turtă dulce. Cozonacul era deja degustat de cum ieșea din cuptor, dar turta dulce se făcea în rulă, într-o tavă pătrată, chiar când ne așezăm la masă și toată seara mirosea a scorțișoară în camera unde era soba. Cred că expresia de „m-am ghiftuit” s-a inventat în ajunul Crăciunului, într-o casă de bunici, cu toată familia strânsă în jurul lor.
Turta dulce de la Apidava
Ei bine, turta dulce este una dintre aromele pe care le-am păstrat în suflet. Mirosea excelent a scorțișoară, nucșoară și cuișoare proaspăt măcinate rămase în general de la făcutul cârnaților și era garnisită cu zahăr pudră, îndoit cu scorțișoară măcinată atât de fin, că era doar o părere… Turta dulce a bunicii nu era ca cea de care vreau să vă vorbesc astăzi, dar avea un gust aproape identic…
Turta dulce de la Apidava este pufoasă, parfumată și este pur și simplu delicioasă, exact ca cea făcută de bunica. Învelită în glazură crocantă și cu gustul autentic de altădată, poate fi un dar excelent pentru a trezi oricând un zâmbet cu aroma amintirilor din copilărie sau de ce nu… chiar să creeze amintiri de care mai târziu vom vorbi cu zâmbetul pe buze.
Făcută cu miere de albine și parfumată cu cele mai delicioase mirodenii, este un dulce pe care eu îl cumpăr foarte des pentru copilul meu. O dată cred că am comandat 10 pungi și îi puneam în pachetul de la școală un măr și o turtă dulce… o gustare delicioasă care știu că îi va da energie și nu atentează la sănătatea lui.
Miere de tei de la Apidava
Vara aceasta tatăl meu a hotărât să calce pe urmele înaintașilor săi și să continue tradiția familiei, aceea de a avea stupi. A intrat în iarnă cu patru familii de albine și sperăm să nu fie o iarnă prea dură și să ajungă cu bine în primăvară.
Oricât ar părea de simplu, viața de apicultor este foarte grea, căci „gâzele” așa cum le alintă tatăl meu, au nevoie de îngrijire și atenție constantă. De aceea rodul și truda stupului trebuie să fie valorata cum se cuvine, pentru că nu doar că prețuiești muncă albinelor, dar și a celor care au grijă de ele.
Mierea de tei, alături de toate celelalte sortimente, e prețioasă ca aurul. Culoarea sa galbenă, cu reflexe verzi o fac să fie recunoscuta ușor. Mierea de tei păstrează parfumul delicat al florilor din care este culeasă, dar și proprietățile acestora, fiind adesea utilizată pentru a trata răcelile, stările gripale, tusea şi chiar bronșita. Cu proprietăți antiseptice, elimină mucusul şi curăţă gâtul.
Totodată toate proprietățile liniștitoare ale florilor de tei se transferă integral acestui tip de miere, făcând-o foarte eficientă pentru persoanele care suferă de stres şi insomnie. Astfel, o linguriță de miere de tei cu un pahar de lapte sau ceai înainte de culcare este mai bună decât oricare alt somnifer.
Propolis Apidava
Propolisul este de fapt un amestec de rășini aromate colectate de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci. Compus din rășinile vegetale, ceară, uleiuri eterice, diverse microelemente la care se adaugă polen și secreții ale glandelor salivare ale albinelor este folosit chiar și de către acestea pentru proprietățile sale antibiotice ce feresc stupul de boli.
Propolisul este folosit în stup pentru acoperirea pereților interiori, sigilarea găurilor și a crăpăturilor stupului, lipitul fagurilor de rame și acoperirea dăunătorilor intrați și omorâți în stup.
Are proprietăți terapeutice extraordinare de care omul a beneficiat încă din cele mai vechi timpuri. Bactericid, antiviral, antimicotic, antiinflamator, analgezic, regenerator și antitoxic, este cunoscut încă din Antichitate, având și o acțiune bioactivă puternică.
Conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie și chiar face minuni pentru gâtul iritat.
Produsele Apidava se pot cumpără de pe www.honey-land.net dar, bineînțeles, ele pot fi achiziționate și din diferite alte magazin online sau fizice, cu produse apicole precum Farmaciile Bebe Tei, magazinele tip plafar Floare de Colț și RemediaVert.
Foarte bune produsele Apidava.
Ceva ce nu am incercat:turta dulce de casă.Bine,nici le cea de la Apidava nu an incercat-o,dar e timp