Totul despre parfumuri! 7 secrete despre cum să le faci să dureze mai mult
Se spune că parfumul este este ca un drog pentru simțurile noastre. Amintirile sunt declanșate de o simplă adiere a unei arome vagi cunoscute, iar un parfum care te impresionează de la primele acorduri, gravează pentru totdeauna în subconștientul tău un eveniment legat de aromele sale.
Tuturor ne place să mirosim bine și să lăsăm în jur acea amprentă care să aducă aminte de noi. Dar ce este mai bine să purtăm, un parfum sau cea mai fină aromă de body mist… sau mai degrabă, care este diferența dintre ele?
Clasificările parfumului
Chiar dacă noi numim parfum orice sticluță cochetă ce tăinuiește arome în inima sa, trebuie să știți că sunt diferite tipuri de parfumuri care se clasifică în funcție de intensitatea lor aromatică. Astfel avem:
- Parfum – formă cea mai concentrată, compusă din esențe aromatice și uleiuri de parfum în proporție de 15-40%.
- Eau de Parfum – are o concentrație mai mică de ulei de parfum, undeva în jur de 15%, din totalul procentul de ingrediente.
- Eau de Toilette, a cărei concentrație este mult diminuată, aproximativ 10% fiind uleiuri aromatice pure, restul compușilor sunt alcool și apă distilată
- Eau de Cologne are o concentrație și mai mică decât cea anterioară, numai 3-6% .
- Eau Fraíche, cea mai puțin pregnantă, cu o concentrație de uleiuri de parfum de doar 1%
Eau de Cologne și Eau Fraíche sunt nume înregistrate și ca marca de parfum.
Atunci când parfumul este aplicat pe piele, căldura corpului evaporă solventul, adică alcoolul, iar substanțele aromatice rămase dispar treptat timp de mai multe ore în funcție de tipul parfumului aplicat, astfel parfumul durează uneori până la 24 de ore, având o concentrație mare de uleiuri ce se absoarbe în piele, în timp ce Eau Fraíche dispare în aproximativ 2 ore.
Eau Fraíche are scopul de a reîmprospăta, hidrata și conferi pielii o aromă ușoară, fiind în general utilizat direct pe pielea corpului, imediat după duș.
Pentru că aroma sa nu este atât de concentrată, trebuie aplicată de două sau trei ori pe zi dacă doriți să păstrați mireasma diafană în jurul vostru.
În timpul verii, acesta poate fi păstrat în frigider, astfel încât atunci când îl pulverizați pe piele, aduce prospețime și revigorare instantanee.
Parfumul care este un concentrat de uleiuri de parfum este uleios, greu și dens, cu un miros cremos și puternic. În general parfumul este destinat publicului feminin pentru ca aromele sale onctuoase sunt foarte intense.
Parfumul concentrat se așează întotdeauna direct pe piele în punctele cele mai calde ale corpului, unde pulsul se simte cel mai bine, cum ar fi gâtul și încheieturile și nu trebuie frecat, deoarece își poate pierde aroma. Nu se pune niciodată pe haine pentru că pătează.
Caracteristicile parfumurilor
Când vorbim despre parfumuri vorbim despre o adevărată artă pe care parfumierii o păstrează cu sfințenie, ca pe cel mai adânc secret. Totuși, arta parfumierii are la baza chimie pură care ajută la crearea unor parfumuri cu adevărat fabuloase!
Volatilitatea este una dintre caracteristicele parfumurilor și se „traduce” prin timpul necesar de care acestea au nevoie pentru a se evapora. Aici chiar este vorba de chimie pură și depinde de greutatea moleculară a substanței de bază.
Tenacitatea este proprietatea menținerii miresmei inițiale.Aici este vorba de modul în care parfumul își păstrează nealterată aroma pe perioada purtării.
Difuzia este abilitatea parfumului de a fi ușor perceptibil. Întocmai că un fum diafan, se împrăștie în jurul tău, păstrând exact notele originale.
Durabilitatea este o altă caracteristică importantă și se referă la fixarea parfumului pe substrat, adică capacitatea acestuia de a rămâne pe piele, țesătură, hârtie sau orice material pe care este aplicat.
Majoritatea parfumurilor de calitate precum cele de aici, sunt alcătuite din mai mult de 50 de ingrediente. În funcție de rețetă și combinațiile acestora, ingredientele vor da notele caracteristice ale parfumului care formează piramida olfactivă de care v-am mai povestit în articole anterioare.
Piramida olfactivă a unui parfum
Un parfum este un amestec de esențe, uleiuri de parfum, rășini, extrase și alte componente bine armonizate, care împreună produc simțului olfactiv o senzație plăcută. Fiecare parfum este o combinație echilibrată, cu care se creează o identitate unică și estetică și care îl face să fie diferit de alt parfum. Pentru a diferenția parfumurile a fost creată o piramida olfactivă și familiile olfactive a parfumului.
Piramidă olfactivă ne arată cum notele principale care compun parfumul sunt structurate în funcție de gradul de volatilitate. În acest fel, piramida olfactivă este împărțită în 3 faze care, la rândul lor sunt compuse din diferite tipuri de note olfactive:
- Note de vârf sau de ieșire: sunt responsabile pentru percepția pe care o avem când mirosim un parfum atunci când îl simțim pentru prima dată. În general, notele de ieșire sunt formate din componente cu un grad mai scăzut de volatilitate și se caracterizează prin faptul că rămân în piele timp de 10 minute până la 1 oră.
- Notele de mijloc sau de inimă: Sunt acelea care permit dezvoltarea și definirea parfumului, indicând adevărata sa personalitate. Acestea corespund notelor de volatilitate medie a căror apariție se produce după 30 de minute de la momentul aplicării și poate rămâne pe piele până la 2-3 ore.
- Note de bază: Aceasta este structura care conferă durabilitatea și fixarea datorită gradului său mai mic de volatilitate. Acestea sunt notele care dau profunzime parfumului și pot dura chiar și câteva zile în cazul parfumurilor de calitate.
Familiile olfactive ale parfumului
De elementele și caracteristicele descrise mai sus nu prea ne aducem aminte în momentul achiziționării unui parfum, mai degrabă îl alegem în funcție de familia olfactivă din care face parte. Practic, majoritatea dintre noi, alegem un parfum după cum miroase.
Familiile olfactive descriu mai exact notele dominate și aici putem împărți parfumurile în:
- Florale: unde notele preponderente sunt de esența unei sau mai multor flori. Atunci când se utilizează esența unei singure flori parfumurile se numesc soliflore
- Chypre: Este o familie de parfumuri și-a căpătat denumirea de la parfumul cu același nume creat de François Coty. Notele cele mai pregnante din compoziția acestei familii de parfumuri sunt de bergamote, mușchi de stejar, patchiouli și labdanum
- Aldehidice: Această familie de parfumuri au în compoziția lor mai mulți compuși chimici decât esențe naturale de parfum. Aceștia se numesc aldehide și în general sunt recunoscute prin notele picante care te impresionează de la primul puf.
- Fougère: sunt parfumuri cu note de pământ reavăn, pădure și mușchi verde, au o bază de lavandă, cumarin și mușchi de stejar și în general se regăsesc în colecțiile masculine caracterizate prin mirosuri erbacee și/sau lemnoase.
- Piele: Această familie este una dintre cele mai plăcute și mai masculine între toate familiile de parfumuri. Arome de miere, tutun, lemn și gudron de lemn, cu o mireasma asemănătoare pielii de calitate, bine tăbăcite, te impresionează puternic și în general știi de la prima adulmecare dacă îți place sau nu.
- Lemnoase: Parfumurile din această familie aproape nu au nevoie de descriere. Predominate de esențele lemnoase, clasicele lemn de santal, paciuli saucedru, împreună cu o vagă aromă de camfor creează o familie olfactivă fresh și interesantă.
- Orientale: Parfumurile orientale sunt caracterizate prin bogăția, onctuozitatea și dulceața notelor misterioase care o compun. Aceste parfumuri combină esența de vanilie sau alte esențe de natură animală cu esențe florale sau lemnoase, uleiuri de camfor și rășini.
- Citrice: Știm deja cu toții ca uleiurile esențiale sunt cea mai veche metodă de a parfuma, familia aceasta de parfumuri este compusă exclusiv din esențe citrice.
Cum folosim corect parfumurile pentru ca să dureze mai mult
După ce reușim să identificăm parfumul care rezonează exact cu preferințele noastre, trebuie să îl aplicăm corect pentru a nu obține un efect contrar. Purtat alături de cosmetice de calitate precum cele de pe acest site, va face senzație în orice ocazie.
- Nor de parfum
Pulverizați de 2-3 ori cu parfumul în aer ca și cum ai crea un nor și treci pe sub el. Astfel, parfumul se va impregna ușor în părul tău și în haine, iar tu vei fi învăluit în mireasma preferată.
- Aplică-l în locurile fierbinți
Pentru un miros de parfum cu o intensitate mai mare, aplică esența în locurile în care pulsul se simte cel mai tare: încheieturi, gât, în spatele urechilor sau deasupra timusului.
- Parfumează-te la momentul potrivit
Imediat după dușul de dimineață, în momentul în care porii sunt deschiși este momentul când corpul tău poate fi învăluit în aromele preferate. Astfel esențele vor penetra pielea și te vor însoți toată ziua.
- Fă-l să dureze
Trebuie să vă spun că parfumul se menține pentru mai mult timp, iar aroma se intensifică dacă îl utilizați împreună cu o cremă simpla fără parfum. Acesta hidratează pielea foarte bine și ține captiv parfumul.
- Păstrează legăturile chimice
V-am spus că parfumul e chimie pură? Uneori punem parfum pe încheieturi și le frecăm, crezând că efectul seintensifică, dar nu trebuie să frecați niciodată încheieturile, deoarece particulele parfumului se vor rupe, iar parfumul se va evapora mai repede.
- Păstrați parfumul că pe o comoară
Amintiți-vă să vă păstrați parfumul într-un loc răcoros, unde nu ajunge lumina solară, în cutia originală. Pentru că un parfum să dureze mult mai mult nu trebuie păstrat în baie, deoarece umiditatea și căldura pot provoca reacții chimice.
- Parfumează totul în jurul tău
Desigur… este un fel de a spune. Un parfum este ceva atât de personal încât poate fi chiar folosit pentru a parfuma lucrurile tale intime. Luați o batistă, stropiți-o cu parfumul preferat și păstrați-o în sertare sau chiar în poșetă… totul va mirosi că tine.
- Nu vă limitați, lăsați parfumurile să se îndrăgostească de pielea voastră
Alegeți două sau trei parfumuri diferite pe care le puteți alterna între dimineața și noapte, ocazii speciale sau diferite anotimpuri. În acest fel nu vă veți obișnui cu aceeași aromă, veți avea mai multe opțiuni și întotdeauna îi veți surprinde pe cei din jur, purtând alt parfum.
Sper ca data viitoare, când va alegeți parfumul, sa va aduceți aminte de toate aceste lucruri.
Voi ce criterii folosiți în alegerea parfumului și ce secrete aveți pentru a-l face sa dureze mai mult?
** Surse de documentare : Wikipedia
Multumim pentru sfaturi, nu am stiut atatea lucruri despre parfumuri.
Multumesc mult pentru sfaturi, nu este usor sa alegi un parfum bun.