Recenzie „Stanley va fi bine, probabil” de Sally J. Pla

Stanley va fi bine, probabil de Sally J. Pla
Share the joy
 • 70
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Recenzie „Stanley va fi bine, probabil” de Sally J. Pla

Lectura este esențială pentru copii, deoarece nu numai că oferă informații ce le poate potoli curiozitatea, ci și educă, creează obiceiuri bune, încurajează reflecția, încurajează concentrarea și îi face să se distreze.

Cititul îi ajută pe copii să își îmbogățească vocabularul, să învețe să se exprime mai bine și să scrie corect, în timp ce poveștile din cărțile pe care le citesc stimulează imaginația și îi învață pe cei mici să găsească soluții la diverse probleme cu care se confrunta.

Poveștile din cărțile pentru copii îi învață valori care îi vor ajuta să înțeleagă ce înseamnă solidaritate, respect, pace sau egalitate.

Dar ce te faci când ești adult și toate astea le-ai învățat la timpul lor? Ei bine… citești cărți pentru copii și te distrezi maxim în timp ce reflectezi asupra vieții, trăgând concluzii pe care la vârsta lor copiii tăi nu au cum să le înțeleagă încă…

Astăzi vă aduc în atenție un nou roman ideal de citit în aceste zile tihnite de vacanţă: Stanley va fi bine, probabil de Sally J. Pla, autoarea romanului Păsările într-o bună zi, carte care ne-a plăcut deopotrivă și mie și fiului meu și a cărei recenzie o găsiți pe blog.

Stanley va fi bine…probabil

Stanley va fi bine, probabil de Sally J. Pla

Autor: Sally J. Pla
Editura: Corint
An apariție: 2020
Număr pagini: 304

Unii oameni sunt puțin cam… agitați. Și speriați… din aproape orice. Exact așa este și un băiat, Stanley, care este mult prea sensibil din punct de vedere senzorial. Stanley este eroul acestui volum și are ceea ce el numește ,,Alerte Roșii”. Băiatul locuiește împreună cu fratele, mama și bunicul său într-un cartier cu o școală renumită pentru exercițiile în caz de incendiu, cutremur, atac armat și alte calamități. Lui Stanley însă nu prea îi plăceau alertele deoarece îl speriau și îl agitau.

Dar Stanley este un copil deosebit, căruia îi plac benzile desenate și știe ABSOLUT totul despre ele. Tocmai de aceea decide că ar trebui să participe la concursul de benzi desenate Trivia Quest împreună cu prietenul său, Joon. Doar că acesta decide sa participe cu altcineva, deci Stanley va trebui să facă echipa cu Liberty, noua vecină.

Din cauza crizelor lui senzoriale, Stanley a primit un birou la școală unde se putea duce când era agitat. Băiatul a inventat chiar și un super erou pe nume John Lockdown, un fel de erou spiritual pentru Stanley ce îl va ajuta sa încheie cu succes toate provocările.

La Trivia Quest, Stanley și Liberty vor încerca să deslușească ghicitorile și să găsească toate biletele de aur pentru a câștiga 2 bilete VIP la Comic Quest. În parteneriat cu Liberty, Stanley se confruntă cu cea mai epică, copleșitoare și provocatoare zi a sa și învinge.

În final, Stanley își depășește temerile și merge împreună cu prietenul sau, Joon, la Comic Quest unde întâlnește unul dintre personajele sale favorite.

Adulții din această poveste se învârt în jurul personajelor principale deoarece Stanley are probleme senzoriale, iar Liberty are probleme de sănătate. Cu toate astea niciunul dintre adulți nu vede cu adevărat temerile ascunse adânc în candoarea gândurilor copilărești sau nu înțelege pe deplin prin ce trec eroii acestei cărți. Adulțîi care cândva păreau să știe totul, acum nu mai știu nimic. Întreaga lume este străină, iar copii sunt pe cont propriu.

Oare se vor descurca?

Despre autoare

Sally J. Pla este o autoare sensibila ce se transpune într-un mod incredibil în cărțile sale. Ea însăși a fost un copil altfel, foarte nesigur, într-o lume care are o percepție îngustă despre ceea ce este numit „normal.” Știe ce înseamnă să te temi de aproape orice și să alegi să nu vorbești și să stai mereu singur. În copilăria era descrisă că fiind prea sensibilă, prea timidă și prea tăcută.

Autoarei îi place să călătorească împreună cu cei trei băieți ai săi, prin toate locurile pe care le explorează și eroii cărților sale. Băiatul ei mijlociu este special și deosebit – ca Charlie din cartea precedentă – și când era mic nu-i plăceau schimbarea, mâncărurile ciudate și mișcarea continuă.

Sally J. Pla a  suferit diferite grade de anxietate socială și probleme de procesare senzorială pe când era copil, astfel încât cărțile sale sunt pline de emoție, atât de aproape de lucruri care pot afecta copilăria în moduri semnificative.

 • 70
 •  
 •  
 • 1
 •  

2 Comments on "Recenzie „Stanley va fi bine, probabil” de Sally J. Pla"

 1. O carte minunată,mulțumim pentru recenzie.

 2. Imi place!Abea astept sa creasca și copiii mei sa le pot cumpara astfel de cărți. Si sper sa le placa si lor lectura

Leave a comment

Your email address will not be published.


*