Recenzie „Păsările dintr-o bună zi” de Sally J. Pla

Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla
Share the joy
 • 90
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Recenzie „Păsările dintr-o bună zi” de Sally J. Pla

Păsările dintr-o bună zi… Păsările, cele despre care se zice că sunt la fel de deștepte ca oamenii sau poate chiar și mai istețe, pot fi un subiect interesant și unic, mai ales pentru cei ce iubesc micile ființe înaripate. Numai că nu tot timpul păsările sunt mici… și nu tot timpul pot să zboare…

Se întâmplă uneori să citesc o carte și să simt un ghimpe acolo în adâncul sufletului, fix lângă inima mea și să îmi fie greu să descopăr motivele pentru care paginile pline de slove mă impresionează atât de mult. Păsările dintr-o bună zi este o astfel de carte, care m-a mișcat profund, și după ce am terminat-o am simțit nevoia să mai citesc odată unele pasaje.

În acest roman este vorba despre un copil pe nume Charlie ce are 12 ani și împreună cu bunica, sora, frații lui gemeni și tatăl lor, locuiau liniștiți în apropierea statului Virginia, până când tatăl, care era reporter de război, ajunge la spital cu leziuni cerebrale căpătate în urma unui accident în Afganistan.

Chiar dacă nu este menționat nicăieri în poveste, majoritatea cititorilor își vor da seama rapid că Charlie este un copil special. Mama lui a murit când era doar un copil mic, lăsându-l pe el, pe sora să mai mare și pe frații săi gemeni în grija unui tată capabil, care reușește să crească patru copii și să-și urmeze cariera, dar toate acestea se schimbă atunci când este rănit în explozie.

Fiindcă tatăl lui Charlie a fost mutat într-un spital din Virginia, bunica copiilor a trebuit să-i lase pe aceștia cu bona lor ciudată Ludmila, ce era înspăimântătoare și purta o perucă violet.

Păsările dintr-o bună zi

Autor(i): Sally J. Pla
Tip copertă: Softcover
Editura: Corint
An apariție: 2020
Număr pagini: 336

Păsările dintr-o bună zi e un roman pentru copii, și nu numai. Scris extraordinar, în parte ca o relatare a unei călătorii în compania unor țicniți, în parte ca un bildungsroman (roman al formării personalității, mai clar spus, ca la ora de română), este povestea unui copil care înțelege că stolul său este familia.

Charlie era copilul perfecționist din familie. Ura germenii, bacteriile și glumele frățiilor săi, dar iubea la nebunie păsările. Aproape îl obsedau. Doar el și tatăl lor aveau această pasiune comună… pentru păsări.

Micul Charlie se simte cel mai în siguranță acasă, în California, unde familia lui îi tolerează ritualurile obsesive și fascinația pentru păsări.

Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla

Aventura începe atunci când, înainte de teribilul accident al tatălui sau, Charlie și acesta au făcut o lista cu păsări care trebuie văzute, din simplul fapt că măreția lor e de nedescris. După accident, Charlie a vrut să vadă păsările pentru tatăl lui, ca să-i îndeplinească dorința.

Cum le-a văzut? Printr-o întâmplare nebunească și puțin amuzantă, gemenii, sora lui Charlie și prietenul acesteia ajung împreună cu băiatul într-o adevărată încurcătură, deoarece ei cred că bonă lor e dubioasă și rea și trebuie să ajungă la bunica lor, să o anunțe. Dar, în schimb, ajung cu capul în jos, în mașină, loviți de un tir… Desigur, în cele din urmă, bona lor îi găsește și îi ajută să meargă în Virginia, la tatăl acestora și la bunica lor, dar…

Charlie urăște schimbările și călătoriile. Însa pentru a-și vedea tatăl este dispus să suporte o călătorie împreună cu frații săi gemeni, sora și bona lor… și vă invit și pe voi să îi însoțiți.

Sally J. Pla

Romanul de debut al lui Sally J. Pla este revelator și prezintă câteva dintre cele mai mari repere ale Americii, urmărind în același timp ieșirea treptată din carapacea sa a unui băiat timid, introvertit și ușor fricos, în timp ce învață să aibă încredere în străini și să încerce lucruri noi. Prin ochii lui Charlie cititorii descoperă multe minuni ale naturii inclusiv mai multe păsări și întâlnesc personaje fascinante. Oferind un amestec de suspans, mister, tragedie și umor, povestea aceasta atât de frumoasa surprinde atât semnificațiile literare, cât și cele figurative ale călătoriei.

Sally J. Pla scrie despre traume și război, senzorial și sensibil și despre familie. Ne reamintește că confortul pe care îl cunoaștem este relativ, iar rudele nu sunt întotdeauna confortabile, dar totuși ca familia este ceea ce contează mai mult în viață.

Această carte este într-un fel specială și va oferi cititorilor nu numai personaje memorabile, ci și o poveste fermecătoare care este plină de iubire, de speranță și distracție cât încape pentru cei mai mici cititori.

 • 90
 •  
 •  
 • 1
 •  

3 Comments on "Recenzie „Păsările dintr-o bună zi” de Sally J. Pla"

 1. Claudia L Chivu | mai 23, 2020 at 8:48 pm | Răspunde

  Frumoasă recenzia acestei cărți! Trebuie să o citesc si eu!

 2. Valeria Chertes | mai 23, 2020 at 8:56 pm | Răspunde

  Mulțumim pentru recenzie.

 3. Anghelina Irina | mai 24, 2020 at 8:11 am | Răspunde

  Cred ca e o carte plina de aventura,mi-ar plăcea să o citesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*