Recenzie carte „Dior” de Bertrand Meyer-Stabley
Jurnalist reputat al revistei Elle, Bertrand Meyer-Stabley e pasionat de celebrități și de modul lor de a se integra, memorabil și distinct, în cotidian, iar dintre personalităţile invitate între paginile sale nu putea lipsi omul care a schimbat percepția pe care lumea o avea despre modă, eliminând factorul elitist, fără a pierde eleganţa, dar făcându-l un subiect de interes general. Personajul cărții de astăzi, Christian Dior, a fost fondatorul uneia dintre cele mai importante case de modă şi unul dintre cei mai relevanți couturieri ai secolului XX, lansând în 1947 prima sa colecție cu care va impune newlook, o siluetă care sărbătorea feminitatea și opulența în moda femeilor.
Încoronat împărat al modei prin grația singurei parade, „New Look”, Dior a rămas doar în fruntea prestigioasei sale case timp de 10 ani, dar în doar un deceniu a inventat luxul modern ce întruchipează arta franceză de a trăi. Cu desenele sale, el a rescris definiţia eleganţei tuturor femeilor, nu numai a celor din înalta societate, succesul său venind odată cu democratizarea modei și extinderea mărcii sale în întreaga lume. Creativitatea sa a fost susținută de îndrăzneala sa pentru afaceri, Dior deschizând buticuri la Londra și mai târziu la New York, fiind designerul care a dus sofisticatul designului parizian peste ocean.
Dior de Bertrand Meyer-Stabley
Secretul frumuseții e bucuria. Fără bucurie nu exista frumusete.
Christian Dior
Cartea este o adevărată biografie, relatându-ne totul despre omul din spatele uneia dintre celei mai renumite mărci de modă din istorie: Christian Dior. Totuși autoarea ne invită să descoperim bărbatul care a revoluționat moda pentru femei de la mijlocul secolului al XX-lea până în prezent, să îndrăgim copilul îndrăgostit de trandafirii din gradina mamei sale și de casa cea roz şi cu dibăcie ne relatează secretele celui care avea să devină cel mai mare creator de modă feminină din toate timpurile.
Revoluția pe care Dior a generat-o în obiceiurile de îmbrăcăminte ale femeilor după cel de-al doilea război mondial s-a bazat pe crearea unei siluete sofisticate: umeri netezi, busturi accentuate și talii decupate s-au opus formelor masculine, identificate cu costumele bărbaților, soldați, care au predominat în timpul anilor de tensiune de după război. Astfel, designerul a creat ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de New Look.
Cartea este foarte bine documentată, plină de detalii uimitoare despre Christian Dior în toate etapele vieții sale, inclusiv cele în care nu a fost sub lupa reflectoarelor. De la copilul timid ce iubea florile şi mirosul ceţii ce venea de pe mare, anii tumultuoși ai tinereţii, petrecuţi aidoma tuturor tinerilor acelei epoci, mărirea şi decăderea prin prisma trecerii de la bogăţie la sărăcie cruntă când banii familiei s-au risipit, până la sclipirea de geniu ce i-a adus faima şi modul în care şi-a luat rămas bun de la lumea aceasta.
Întreaga carte este impresionantă. Capitol după capitol te ţine subjugat alimentându-ţi curiozitatea, stârnindu-te şi apoi uimindu-te. Mi-a plăcut mult şi o recomand oricui, chiar şi celor care nu au legătură cu lumea fashion. E o carte de cultură generală, scrisă într-un mod fabulos!
Volumul a fost tipărit de Editura Baroque Books şi este de o eleganţă desăvârşită. O puteţi achiziționa de pe libris.ro la un super preţ, alături de alte titluri la fel de interesante.
Be the first to comment on "Recenzie carte „Dior” de Bertrand Meyer-Stabley"