Recenzie Parfumuri de legendă de Anne Davis, Bertrand Meyer-Stabley

Parfumuri de legendă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley
Share the joy
 • 77
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Recenzie Parfumuri de legendă de Anne Davis, Bertrand Meyer-Stabley

Lumea parfumurilor e minunată și misterioasă deopotrivă. Știți deja că dintotdeauna am fost fascinată de procesul de creare a miresmelor amețitoare, iar când am descoperit pe libris.ro cartea Parfumuri de legendă scrisă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley, m-am bucurat teribil gândindu-mă câte informații poate ascunde între paginile sale.

Parfumul are o istorie impresionantă pe care cartea de astăzi ne invită să o cunoaștem, însă deși istoria datează de mii de ani, încă de la egipteni și de la lumânările lor parfumate, parfumul așa cum îl știm este destul de recent, mai ales datorită influenței Franței în crearea să, căci așa cum știți, înainte de a fi esențele, oamenii au frecat plantele de pielea lor pentru a mirosi mai bine.

Astăzi parfumeria poate fi mai puțin complicată decât acum câteva sute de ani, mai ales datorită metodelor de obținere a unei rețete sau a rescrierilor multiple a unui parfum. Astfel de la cele mai vechi parfumuri până la cele mai noi lansări ale unor case celebre de parfumierei, descoperim cum se preparau esențele amețitoare cândva demult, la începuturi, și cum au fost introduse în parfumerie ingredientele de sinteză ca înlocuitori pentru cele naturale, deoarece unele erau foarte rare, scumpe și cereau sacrificii prea mari pentru a fi obținute.

Acum parfumurile sunt împărțite în două categorii. Prima le cuprinde pe cele naturale care au un procent mare de ingrediente din extracte obținute din natură precum: rozmarin, lavandă sau trandafiri, aidoma celor de la începuturile parfumeriei. Aceste parfumuri se obțineau cu multă trudă printr-o metodă numită infuzie și macerare, în care ingredientul natural era infuzat și sublimat pentru a obține câteva picături de esență pură a ingredientului natural.

Cea de a două categorie cuprinde parfumurile sintetice, care nu includ extracte naturale și care literalmente par obținute prin magie… căci atunci când modă cere un parfum cu note de rozmarin cu lavandă și mosc de exemplu, o formulă de laborator generează chimic aceste arome. Se pare că pentru această categorie Guerlain ar fi promotorul ce a introdus ingredientele de sinteză în premieră în parfumurile sale.

Parfumuri de legendă

Cartea scrisă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley exact despre aceste lucruri parfumate este. O istorie încărcată de magie, de trudă și ambiție, de visuri împlinite și de cele mai legendare parfumuri: Fragrance-cult, efluvii mitice și opere de artă lichidă precum Guerlain, Hermes, Caron, Roger & Gallet, Chanel, Dior, Madame Carven, Jean Paul Gaultier, Jeanne Lanvin, Nina Ricci, Marcel Rochas, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Elsa Schiaparelli.

De la Miss Dior și Chanel Nᵒ 5 la Opium, de la Arpege la Joy, Caleche și L’Interdit, de la L’Air du Temps, Aqua Allegoria și Ma Griffe la Shalimar și Shocking, fiecare parfum celebru cu istoria lui secretă și pasionantă este adus în atenție între paginile volumului de față.

Parfumuri de legendă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley

Parfumuri de legendă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley , ne aduce în atenție câteva dintre cele mai cunoscute parfumuri din istorie. Parfumuri care au atras atenția în vremurile în care au fost lansate și a căror amintire are ecou și azi.

Cartea este împărțită în capitole scurte, fiecare având că „personaj principal” un parfum de legendă. Sunt amintite și parfumuri create în secolul XIV, un fel de ape parfumate folosite atunci de nobilime sau regi și regine, dar și parfumuri actuale, care încă pot fi adulmecate spre răsfățul olfactiv al fiecăruia dintre noi.

Astfel putem găși istoria unor parfumuri contemporane precum Miss Dior al casei Dior, Shalimar al casei Guerlain sau Femme de Rochas, parfumuri care s-au regăsit și în colecția mea de parfumuri preferate.

Pe lângă istoria fiecărui parfum, aflăm diverse lucruri și despre creatorul său, detalii care i-au marcat traiectoria prin viață și munca pe care a depus-o pentru a ajunge să fie remarcabil, aidoma aromei parfumului pe care l-a creat.

A little bit of… Chanel No 5

Mi-a plăcut mult istoria celebrului Chanel No 5 despre care se știe că formula să olfactivă este secretul cel mai bine păstrat al imperiului Chanel. Însă numele său enigmatic și minimalist ascunde mai mult decât un simplu număr.

Se spune că atunci când Gabrielle Chanel l-a întâlnit la Nisa pe parfumierul Ernest Beaux i-a cerut să creeze un parfum care să mirose ca o femeie, nu ca un trandafir, să fie ceva foarte special, care nu pătează și care atunci când este purtat sa miroase foarte bine… și așa a apărut compoziția care ascunde note de trandafiri, iasomie și ylang-ylang într-un echilibru dus la perfecțiune.

Ca aproape tot ce înconjoară istoria acestui parfum, legenda spune că numele său provine din faptul că Chanel a ales al cincilea eșantion pe care i l-a prezentat Beaux, probabil fără să știe că a fost de fapt parfumul dispărut al Rusiei imperiale, Rallet No 1, creat special pentru Romanov cu puțin înainte de sfârșitul dinastiei lor.

Alte… legende spun că Nº5 a fost numărul norocos al ambițiosului designer francez, care a văzut în el punctul culminant al minimalismului: un nume simplu, fără a fi nevoie de traducere, perfect pentru a se potrivi cu simplitatea recipientului care îl adăpostea.

Dar toate aceste detalii parfumate precum și multe alte istorii cu iz amețitor și aromă sofisticată le puteți afla din cartea Parfumuri de legendă scrisă de Anne Davis și Bertrand Meyer-Stabley, pe care vă invit să o citiți, mai ales dacă vă pasionează domeniul acesta atât de fascinant.

 • 77
 •  
 •  
 • 1
 •  

Be the first to comment on "Recenzie Parfumuri de legendă de Anne Davis, Bertrand Meyer-Stabley"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*