Recenzie „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier

Băiatul cel nou de Tracy Chevalier
Share the joy

Recenzie „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier

Hei readers! Astăzi vă aduc o carte superbă de pe Libris, un remake a uneia dintre operele lui Shakespeare ce aduce în atenție subiecte foarte actuale precum rasism, umilință, bullying și un băiat de culoare ce încearcă să se integreze printre copiii caucazieni din școala sa, elevi de aceeași vârstă care nu îl acceptă și îl tachinează.

Scena întregii povești este situată în Washington-ul anilor 70. Nu se clarifică cu exactitate timpul, dar din ceea ce se povestește sau unele detalii presărate ici colo, plasează acțiunea în acea perioadă, într-o școală în care toți elevii sunt albi.

Osei este personajul principal, un băiat de culoare ce ajunge într-o școală în care nu mai este nimeni că el.

Viaţa unui elev nou-venit nu e niciodată simpla. Dar dacă pielea lui are altă culoare decât cea a colegilor sai, lucrurile devin și mai complicate.

Modul în care reacționează copiii atunci când apare Osei este șocant. Toți îl privesc de parcă ar fi un ciudat doar pentru că este de culoare. Băiatul nu este afro-american, ci chiar african, tatăl său fiind un diplomat din Ghana, ceea ce atrage și mai mult atenția copiilor asupra lui.

Osei nu știe exact cum să se integreze în nouă lui școală, în schimb își dorește să câștige respectul jucându-se cu toți băieții pe terenul din față școlii, chiar dacă planul sau nu prea dădea roade.

De altfel nici profesorii nu prea îl simpatizau, ba mai mult, din cauza Osei ajunge să placă o fată din școală, încep să îl insulte și să îi ceară să stea departe de ea.

Fata pe care o place băiatul este Dee. Ambii sunt în ultimul an al Colegiului. Dee este o fată foarte calmă și îl acceptă pe Osei din primul moment, oferindu-i ajutorul său. Mi s-a părut un personaj foarte bine creionat și stabil. Osei este cel cu cele mai multe nuanțe. La început este un băiat foarte drăguț. Datorită lui putem afla mai multe despre Ghana, iar sentimentele sale pentru Dee sunt sincere. Totuși ca orice adolescent are o latură întunecată: este foarte gelos și o va arăta cât de curând.

La fel cum se întâmplă în multe școli din lume, Ian, bătăușul școlii, cel care pare să cauzeze probleme oricui intră în rază sa de observație, uneltește un plan malefic prin care să îi creeze probleme lui Osei.

Faptul că băiatul este de culoare, îi permite autoarei să arate cerințele pe care le avea societatea de la aceste persoane în acea epocă. Sora lui Osei, Sisi, devine activistă, spunându-i băiatului că niciodată nu va intrat în gratiile colegilor săi.

Prin ceea ce spune Osei despre ea, putem vedea și înțelege mai bine cine au fost Panterele Negre și modul în care afro-americanii au văzut societatea din jurul lor. Mi-au plăcut foarte mult aceste paragrafe și sunt cele mai bune din roman, cu toate că îmi pare rău că l-am lăsat pe băiatul meu de 12 ani să îl citească. Ca o recomandare aș ridica limita de vârstă pentru cei de 15-16 ani. Copilul meu nu a înțeles exact despre ce este vorba și unele lucruri l-au întristat peste măsură.

Băiatul cel nou de Tracy Chevalier pareri

Băiatul cel nou de Tracy Chevalier

An aparitie: 2018
Autor: Tracy Chevalier
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Raftul Denisei
Editie: Necartonata
Editura: HUMANITAS
Nr. pagini: 240

Autoarea, Tracy Chevalier, este recunoscută pe plan mondial datorită cărții Fata cu cercel de perlă, care a fost adaptata și ecranizată în 2003, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale.

Inspirată de „Othello” pentru a scrie acest roman, Băiatul cel nou este un remake cu conotații profunde, puternic ancorat parcă în contextul actual. Gelozia este prezentă că motiv principal, cauzată de lipsa de încredere și lupta pentru acceptare.

Felul de a scrie al lui Tracy te seduce încetul cu încetul și te face să intri pe deplin în lumea creionată între paginile cărții, invitându-te parcă să simți la fel ca personajele sale. Toate romanele scrise de ea au o latură foarte intimă, iar Băiatul cel nou nu face excepție.

Cartea poate fi achiziționată de pe Libris, alături de alte titluri scrise de Tracy Chevalier.

4 Comments on "Recenzie „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier"

  1. O carte interesanta ,mulțumim pentru recomandare!

  2. Mi-a placut recenzia, multumesc mult pentru recomandare 😀

  3. Interesantă povestea.Mi-ar plăcea să aflu mai multe despre Osei

  4. Foarte frumoasa recenzia! Multumim pentru recomandare!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*