Râurile din Londra de Ben Aaronovitch, recenzie carte
Hello readers,
astăzi vă prezint primul volum al unei serii urban fantasy: Râurile din Londra, scrisa de Ben Aaronovitch apărută la hergbenet.ro.
Născut în Anglia în 1964, Aaronovitch este un scriitor și scenarist apreciat, cunoscut pentru seriile „Jupiter Moon“, „Casualty“ sau celebra carte SF „Doctor Who“. Romanul : Râurile din Londra este primul volum al seriei de succes cu același nume, care și-a făcut intrarea în lumea benzilor desenate cu mai multe române grafice.
Râurile din Londra conține în prezent 6 cărți și se arată o poveste extrem de interesantă, chiar de la primul volum.
Acțiunea se învârte în jurul lui Peter Grant, un agent al Poliției Municipale din Londra, care într-o noapte ca oricare, descoperă că poate vorbi cu fantomele. Astfel, o carte despre care credeam că este polițistă, s-a transformat în magie pură și împreună cu Peter am descoperit că în Londra sunt zeițe vii,vampiri și zei ai râurilor.
Din moment ce nu-mi place să fac spoilere, nu voi povesti cartea și nimic prea specific cu privire la acest prim volum. Totuși o să vă tentez cu câteva idei chiar dacă trebuie să recunosc că volumul mi s-a părut un pic greoi la început.
Dacă uneori iau o carte și o citesc în jumătate de zi, Râurile din Londra nu era chiar ceea ce mă așteptam și mi-a luat un pic de timp să mă afund în poveste. Amestecul de ficțiune, mister și fantezie m-a captivat în cele din urmă și pagină după pagină, am făcut pe-a detectivul, imaginându-mi culoare secrete și tot felul de cotloane întunecate din bătrâna Londra, unde sălășluiesc vietăți mitologice misterioase.
Râurile din Londra de Ben Aaronovitch
Povestea în care detectivul Peter ne atrage într-un oraș adevărat și prezent, cu locații reale ușor de identificat, dar în care găsim vrăjitori, fantome, zei, vampiri și alte ființe supranaturale, este o fantezie urbană pură care te subjugă încet și în cele din urmă închizi cu regret ultima pagină, dorindu-ți să vezi ce se va mai întâmpla.
Având în vedere că Aaronovitch este scenarist, descrierile sunt extrem de bine și atent creionate, astfel încât, dintr-o dată te trezești în mijlocul întâmplărilor și probabil dacă locuiești în Londra, te vei aștepta să întâlnești în ziua următoare toate personajele expuse în carte, la cafeneaua ta preferată.
Narațiunea este cursivă, cu o poveste originală, realistă și detaliată, uneori încărcată de prea multe amănunte care devin plictisitoare dacă nu ești un cititor pasionat și nu îți dorești să descoperi ceva mai mult decât la prima vedere. Cu toate că mie îmi plac foarte mult descrierile de acest gen, uneori am întâlnit și pasaje cu adevărat sufocante.
Întreaga poveste este relatată la persoana întâi, din punctul de vedere al lui Peter, care este foarte tipicar și se încăpățânează să ne facă să vedem cu ochii minții locurile și acțiunile la care ia parte.
Personajele urmează o anumită traiectorie, o evoluție vizibilă în toată povestea presărată cu accente tragi-comice de umor englezesc.
Râurile din Londra aduce noutate, prospețime și originalitate într-un oraș modern unde ființele supranaturale sunt necunoscute majorității oamenilor, dar prezente la fiecare colț și cu multe intrigi și mister, te introduce în adâncurile supranaturalului, oferindu-ți o acțiune foarte distractivă.
Cartea are un început incredibil, când într-o seară, în mijlocul celui mai modern loc din Londra, Covent Garden, se comite o crimă teribilă. Mortul este Willian Skirmish, iar martorul este Nicholas Wallpenny. Ofițerii de poliție care vor investiga cazul, activi într-o brigada specială Scotland Yard, sunt desigur niște detectivi nătăfleți Peter Grant și Lesley, urmați de ciudatul polițist Thomas Nightingale și detectivul Seawooll.
Până aici nimic ciudat, totuși este o micuță problemă, martorul este mort de 120 de ani și numai Peter Grant a fost capabil să vorbească cu el… și de aici începe aventura.
Peter, după ce a realizat că anumite ființe supranaturale trăiesc în Londra, Peter devine ucenicul unui vrăjitor și după cum vă puteți imagina, acest lucru nu poate conduce decât la situații comice sau tragice care se desfășoară pe străzile Londrei.
Departe de a fi un roman fantasy adolescentin, Râurile din Londra este o lectură foarte distractivă și diferită dacă vrei să te amuzi și să iei parte la un plan mago-polițist. Cred mai degrabă că pot caracteriza cartea drept un roman magic pentru adulți, un thriller polițist cu puternice accente supranaturale. Personajele principale sunt carismatice, iar intriga este pură magie ancorată într-o Londra reală și actuală.
Așadar te invit să rezolvi un caz magic alături de Peter Grant, cu siguranță va fi captivant!
Be the first to comment on "Râurile din Londra de Ben Aaronovitch, recenzie carte"