Pui umplut la cuptor, o rețetă de impresionat musafirii de Crăciun

pui umplut la cuptor
Share the joy

Pui umplut la cuptor, o rețetă de impresionat musafirii de Crăciun

Crăciunul e despre familie, despre pace și iubire, despre bunici, părinți și nepoți zâmbind fericiți și cântând colinde sub același acoperiș. Crăciunul e despre tradițîi, speranța și bucurie și e despre mâncare, bună, multă, cu iz de casă bunicii.

Una dintre cele mai tradiționale rețete de Crăciun, pe lângă cârnați, sarmale și cozonaci, este puiul umplut, la fel ca și curcanul la cuptor, un adevărat deliciu cu care poți surprinde mesenii. Evident că sunt atâtea rețete câte bucătărese îl gătesc, deoarece în fiecare casă se aleg ingrediente diferite pentru a pregăti umplutura pentru pui.

Când eram copil bunica făcea gât de gâscă umplut cu orez și toți nepoții ne băteam pe o feliuță. Delicatesa cu pricina nu era altceva decât o struțocămilă, pielea de pe gâtul gastei fiind umplută cu un amestec de orez, ceapă și carne. Dar pentru că bunica avea aragaz cu rotisor, bunătatea iesia ceva de vis…

Așadar dacă vă întrebați cu ce să vă surprindeți familia de aceste sărbători, astăzi va aduc o rețetă de pui umplut simplă și delicioasă.

Pentru cei care au aragaz pe gaz cu rotisor, pot face puiul la rotisor, exact așa umplut cum este. Eu îl fac în tavă, însă la rotisor puiul iese uniform de crocant și rumenit perfect.

pui umplut la cuptor

Pui umplut – Ingrediente pentru 4-5 persoane

 • 1 pui de aproximativ 2kg, eviscerat și curățat
 • 200 g. carne de porc tocată
 • 200 g. carne tocată de pui
 • 50 g. bacon
 • 2 linguri pesmet
 • 50 de vin alb sec
 • ½ măr
 • 20 g. prune afumate
 • 20 g. piersici caise uscate
 • câteva linguri coniac
 • 2 căței de usturoi
 • Sare și piper
 • Ulei de măsline
 • mirodeniile preferate( nucșoară, coriandru etc.)

Deja știți că eu nu las cumpărăturile pe ultima sută de metri și când găsesc pui care mi se par potriviți, îi cumpăr și îi păstrez în lada frigorifica artic. Astfel când am nevoie, știu că am unul potrivit, fără a fi nevoie să străbat magazinele.

Puiul umplut nu este greu de făcut. În primul rând trebuie să spălăm și să curățăm bine puiul. Îl uscam bine, inclusiv in interior. La puiul umplut pielea nu se desprinde de pe carne pentru a băga unt pe dedesubt și nu se perforează. Spre toamnă, eu cumpăr câțiva pui de la o vecină de la mama de la țară și am grijă să îl curăț fără a-l despica prea mult. În acest fel evit să curgă afară umplutura.

Rețetă pui umplut la cuptor

Pentru umplutură de pui trebuie să amesteci într-un bol toate tipurile de carne tocată pe care le-ai ales. Eu evit carnea de vită pentru că lasă mult suc. Apoi se adaugă pesmetul, coniacul, vinul și fructele deshidratate tocate grosier.

În continuare, asezonați amestecul de carne cu sare și piper și adăugați usturoiul tocat pentru un plus de aromă și mirodeniile preferate. La sfârșit adăugați mărul tăiat cubulețe. Umplutura rezultată trebuie să fie densă și omogenă. Dacă vi se pare prea moale mai puteți adăuga pesmet. Trebuie să țineți cont că la cuptor carnea va elibera sucurile, astfel umplutura nu trebuie sa fie moale.

Apoi veți săra și condimenta puiul înăuntru și îl umpleți. Va fi necesar să împingeți umplutura astfel încât să acopere întregul interior. Pentru închiderea puiului eu folosesc scobitori, dar există mai multe metode: legați picioarele cu o sfoară, coaseți puiul sau plasă…

La sfârșit puiul se unge cu ulei și se condimentează. În funcție de metoda de coacere aleasă, puiul poate fi făcut la rotisor sau așezat în tavă, pe pat de cartofi sau legume.

Puiul umplut se coace în cuptorul preîncălzit la 180 ºC . Eu îl așez în tavă și după 10 minute de foc iute se scade temperatura la 150 ºC.

Pentru a vă asigura că pielea nu se va usca și carnea va rămâne fragedă și suculentă, stropiți puiul cu un strop de vin la fiecare 10 minute. Va trebui să coaceți puiul pentru cel puțin 45-60 de minute verificând dacă este bine gătit înainte să inchideți cuptorul.

Tu cum gătești puiul umplut la cuptor?

Be the first to comment on "Pui umplut la cuptor, o rețetă de impresionat musafirii de Crăciun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*