Cat de eficient este un recuperator caldura?

calitatea aerului
Share the joy

Cat de eficient este un recuperator caldura pentru spațiul de locuit?

Să fii eficient este cel mai sigur truc pentru a optimiza consumul de resurse și pentru a economisi bani. Trebuie să încercăm să economisim în fiecare moment: profitând de lumina zilei, de razele soarelui, de noile tehnologii care au un consum redus de energie şi de toate celelalte invenții care ne-ar ajută să păstrăm intacte resursele și să evităm pierderile.

Din categoria celor mai bune invenții ce optimizează consumul energetic fac parte recuperatoarele de căldură.

Ce sunt sistemele de recuperare a căldurii? Cum funcționează? Unde sunt folosite? Ce implicații au asupra eficienței și economiei de energie a instalațiilor de ventilație și aer condiționat convenționale? Astăzi voi încerca să răspund la aceste întrebări pentru a pune în balanță eficienţa acestor instalații.

Ce este un recuperator caldura?

Recuperatoarele de căldură sunt echipamente de climatizare a căror funcție este de a exploata proprietăți precum temperatura și umiditatea aerului extras din clădiri sau a spațiilor de locuit.

Așadar un recuperator caldura este un sistem de ventilație cu dublu flux (admisia și evacuarea aerului se face simultan, fără a se amesteca fluxurile de aer). Carcasa sistemului de ventilație rezidențial este confecționat din plastic tip ABC. Iar în calitate de recuperator de căldură, se folosește un schimbător de căldură din cupru.

Cum funcționează recuperatoarele de căldură?

Gândiți-vă la o clădire cu aer condiționat. Aerul din interior va fi cald iarna și rece vara. Dar, așa cum am spus, dacă folosim pentru încălzire sau răcire aparatele de aer condiționat este necesar să aducem aer din exterior și să extragem aerul din interior pentru a menține aerul proaspăt și a obține confortul scontat pentru toti cei care lucreaza sau locuiesc in spatiul respectiv. Logic, aerul extras, va fi cald iarna și rece vara. De ce nu am profita de acea energie reziduală?

Recuperatorul de căldură poate recupera o parte din energia aerului încălzit dintr-o cameră prin sistemul de ventilație mecanică a aerului menționat, într-un schimbător de căldură care conectează aerul din interior, care se extrage cu cel al exteriorului introdus, fără a amesteca aerul celor două circuite.

recuperator caldura

Unde poate fi folosit un recuperator caldura?

În interiorul clădirilor, în special al celor cu destinație office sau industriale, trebuie să împrospătăm aerul prin aducerea de aer curat din exterior și extragerea unei părți din aerul din interior. Prin această acțiune îmbunătățim calitatea aerului în incintele locuite și în cele în care se desfășoară o activitate, precum magazine sau clădiri destinate birourilor.

În general pentru a reîmprospăta aerul se folosesc aparate cu ventilație mecanică, dotate cu ventilatoare de aer în exterior și ventilatoare de extragere a aerului din interior. Atunci când nu se eficientizează resursă energetică la maxim, aerul din interiorul clădirii la temperatura adecvată, a fost irosit fiind expulzat în exterior.

Datorită recuperatoarelor de căldură orice locuințe sau spații comerciale pot beneficia de un astfel de sistem de ventilație care să permită menținerea calității aerului din interior. Astfel încorporarea acestui echipament va reduce consumul de energie mod semnificativ.

Aceste echipamente permit recuperarea a până la 60% din căldura care s-ar pierde într-un sistem de ventilație mecanică în care fluxurile de aer de admisie și de extracție nu sunt independente.

Un recuperator caldura permite o economie de energie care poate ajunge la peste 40% din consumul unui aparat de aer condiționat.

2 Comments on "Cat de eficient este un recuperator caldura?"

  1. Este pentru prima data cand aflu si citesc despre un recuperator de caldura.

  2. Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat, este, dupa parerea mea, cea mai buna investitie pe care poti s-o faci pentru locuinta ta. Eu am montat un sistem de ventilatie de la Atrea, acum 2 ani, la recomandarea constructorului. Sunt foarte multumit, nu am simtit efectul acela de sera care se simte pana la uscarea materialelor si te obliga sa tii tot timpul geamul deschis.Sistemul de ventilatie extrage aerul viciat si transfera caldura acestuia aerului proaspat fara ca cele doua fluxuri de aer sa se intalneasca, se face doar un schimb termic. Aerul este mereu curat, fara mirosuri,temperatura este uniforma in toata casa, scad cheltuielile la intretinere.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*