Pisicile Războinice 12 – Apus de soare de Erin Hunter, recenzie

Pisicile Războinice 12 - Apus de soare de Erin Hunter, recenzie
Share the joy

Pisicile Războinice 12 – Apus de soare de Erin Hunter

Bună tuturor, iată-ne ajunși la volumul 6, Apus de Soare, cel care încheie seria Noua Profeție ce face parte din cea mai îndrăgită saga pentru copii: Pisicile Războinice, scrisă de Erin Hunt.

Cei care mă urmăriți știți deja că iubesc aceste cărți. Chiar dacă sunt adresate copiilor de 10-12 ani, eu le găsesc un substrat foarte serios, căruia îi dau o conotație complexă ce se proiectează în viața noastră de zi cu zi.

Pisicile pufoase și drăgăstoase, așa cum le cunoaștem noi, cele care torc fericite când le mângâi pe blăniță, sunt parcă strămoșii cei mai îndepărtați ai războinicelor noastre. Drăgălășenia și pufoșenia nu-și are locul în istoria din desișul pădurii, iar torsul și datul din coadă e doar pentru pisicile de casă. Ce se întâmplă după gard, în pădurea sălbatică, e altă poveste…

Știți că nu îmi place să dau spoilere și că vă povestesc minimul necesar, dar aceste cărți sunt atât de frumoase, încât merită povestite în fiecare zi. Fiul meu adoră povestea. Primele volume le-a citit de atât de multe ori încât are pasaje pe care le știe pe de rost. Și-a corupt toți prietenii și majoritatea dintre ei și-au achiziționat cărțile și povestesc despre ele când se întâlnesc .

Când am citit primele pagini ale acestei povești minunate, nu mi-am imaginat nicio secundă că Roșcovanul, pisoiul domestic crescut de Două Picioare, avea să ajungă regele pădurilor. Aidoma unei persoane, spiritul liber, perseverența și corectitudinea, l-au transformat într-un lider valoros ce are grijă de clanul său. Fiecare volum este perfect echilibrat, presărat cu acțiune, mister și suspans, iar personajele sunt foarte atent alcătuite, încât cititorii de toate vârstele se pot identifica cu cele pe care le îndrăgesc cel mai mult.

Acest volum încheie a doua serie și nu lasă absolut niciun indiciu din ce va urma, dar după cum știți sâmbăta trecută a avut loc lansarea oficială a volumului 13. Așadar curiozitatea ne va fi satisfăcută curând.

Volumul anterior s-a încheiat cu atacul brutal al bursucilor. Acum tabăra Clanului Tunetului este distrusă și unele pisici sunt grav rănite și cu toții trebuie să reconstruiască totul și să își recupereze forțele, dar Iaz de Frunză încă se mai gândește la profeția amenințătoare care nu a fost îndeplinită.

Războinicii din Clanul Vântului sunt cei care i-au ajutat pentru că ajung exact la timp pentru a intra în luptă împotriva bursucilor. Oare pisicile se vor reuni din nou?

Toate volumele sunt scrise la persoana a treia, iar în Apus de Soare protagonistul principal este Gheară de Mărăcine.

Pisicile Războinice 12 - Apus de soare de Erin Hunter

Pisicile Războinice 12 – Apus de soare de Erin Hunter, recenzie

Autor(i): Erin Hunter,
Colecția: Pisicile războinice,
Editura: Galaxia Copiilor
An apariției: 2018
Nr. de pagini: 336

Volumul este împărțit în 23 de capitole ușor de parcurs, precedate de un prolog în care Gheară de Mărăcine se întâlnește în vis cu fratele și cu tatăl său într-o pădure întunecată. Acesta le destăinuie că vrea să devină lider și ar vrea să îi ia locul lui Stea de Foc.

Ca de obicei ritmul este rapid, întâmplările se succed la viteză maximă, presărate de dialoguri înțelepte și descrieri frumoase.

Îmi place mult stilul autoarelor, proza fiind scrisă la nivelul micilor cititori, simplă și curată, pe înțelesul lor. Lectura este plăcută, întotdeauna interesantă și atrăgătoare, dându-le celor mici multe subiecte de gândire. Valorile pe care noi adulții ne dorim să le insuflăm micuților noștri sunt perfect conturate și atribuite pisicilor astfel încât diferența între bine și rău nu lasă loc la interpretări.

Personajele principale sunt aceleași ca și în cărțile anterioare, acest volum acordând o importanță deosebită lui Gheară de Mărăcine, care va fi în centrul atenției.

  • Zbor de Veverița este în continuare încăpățânată și impulsivă, dar se îndrăgostește de Gheară de Mărăcine și devine mai afectuoasă.
  • Iaz de Frunză devine vraciul Clanului Tunetului, când Blană Fumurie se reunește cu Clanul Stelelor, după ce este ucisă de un bursuc în lupta de la sfârșitul volumului trecut. Acum Stea de Foc îi va da noi funcții și misiunea de a învăța să recunoască mesajele din vise.
  • Șoim de Zăpadă, fratele lui Gheară de Mărăcine este ambițios, dornic de conducere și credincios tatălui său. El va fi cel care spre sfârșitul volumului îi va trăda cu viclenie pe Stea de Foc și pe fratele său.
  • Stea de Foc duce toată responsabilitatea clanului pe umerii săi. Acum mai mult că niciodată va trebui să ia decizii cu grijă pentru a ține clanul unit și în afara pericolelor.

Când am început să citesc Pisicile Razboinice – Apus de Soare am crezut că multe piste lăsate anterior deschise vor avea un final, dar unele încă te lasă să îți imaginezi lucruri care probabil se vor întâmplă în următoarea serie.

Acest ultim volum nu are foarte multă acțiune față de precedentul de exemplu, autoarele aducând în atenția noastră relațiile dintre personaje, felul în care interacționează și leagă prietenii și valorile după care se călăuzesc.

Neașteptat, sfârșitul romanului este surprinzător și nu ne dă nicio idee despre ce se va întâmpla în următoarea parte.

Pisicile Războinice de Erin Hunter, o poveste superbă

Adevărul este că povestea este foarte reușită. Vă povesteam într-o recenzie anterioară că fiecare volum te surprinde cu ceva. Întâmplările inventate de autoare sunt atrăgătoare, te fac curios să vezi ce se întâmplă mai departe și aproape devii dependent, dorindu-ți să pui mâna cat mai repede pe următorul volum.

Povestea unei pisici de casă, Roșcovanul, ce evadează din mediul sau comod, se transformă în traiectoria unui adevărat luptător care va influența viața pisicilor sălbatice din pădurea de lângă casa sa.

De la pisoiul care fuge de „tăietor”, la războinicul ce va conduce cu mâna de fier Clanul Tunetului, lumea pisicească din pădure te prinde în mrejele ei, invitându-te să trăiești aventuri surprinzătoare alături de membri clanurilor de pisici în lupta pentru păstrarea teritoriilor și pentru supraviețuire.

Cred că aceste cărți sunt cel mai frumos cadou pe care le-ar putea primi un copil. Indiferent dacă iubește sau nu pisicile, dacă are spirit aventuros sau e mai liniștit, aceste cărți îl vor ajută să facă diferența între bine și rău, să se bucure de libertatea de la firul ierbii și să înțeleagă mai bine lumea pisicilor oglindită în lumea în care trăim.

Mie și fiului meu ne plac enorm de mult și vă invităm și pe voi să fiți parte la această aventură frumoasă.

Mulțumesc Editura ALL pentru exemplarul oferit.

Pisicile Războinice 12 - Apus de soare de Erin Hunter, recenzie

Be the first to comment on "Pisicile Războinice 12 – Apus de soare de Erin Hunter, recenzie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*