Un somn plăcut și odihnitor începe cu o saltea bună

saltea buna
Share the joy

Un somn plăcut și odihnitor începe cu o saltea bună

Problemele de somn pot fi cauzate de o serie de factori, de la disconfort fizic, stres și factori de mediu… la patologii. Dar un lucru foarte important este si locul unde dormim, patul, o saltea bună, lenjeria de pat și perna…

Pentru o persoana „normala” (adică aşa cam … ca mine… fără probleme de sănătate, fără stres prea mare… și cu o greutate medie) a-mi îmbunătăți calitatea somnului poate fi la fel de simplu ca obținerea unei saltele noi.

Majoritatea oamenilor nu cred că durata de viață a saltelei este limitată în același mod ca a unui produs electronic de exemplu. Eu însă cred că o nouă saltea este un factor important pentru a obține un somn mai bun, putând îmbunătăți în mod semnificativ calitatea somnului. O saltea noua este o alternativă mult mai sănătoasă decât alte opțiuni (cum ar fi somniferele sau alte terapii care induc somnul)

Înlocuirea saltelei vechi (de cinci ani sau mai multi), cu una nouă, de bună calitate de la o firma cu renume, nu de la magazinul de bricolaj de la coltul blocului, poate reduce în mod semnificativ disconfortul și durerile de umăr și spate sau rigiditatea gatului și poate crește foarte mult calitatea și confortul în timpul somnului. Aceste beneficii sunt nu numai imediate, dar durează mai mult dacă alegem o saltea de calitate de la un magazin care se ocupa doar de saltele, paturi și accesorii.

Dacă aveți probleme cu somnul și vă treziți amorțiți, regula generală este să evaluați calitatea saltelei. Ca la orice produs, saltele utilizate frecvent saltelele de pat trebuie să fie înlocuite în mod regulat.

După mai multi ani de utilizare o saltea veche nu mai poate asigura confortul și sprijinul necesar pentru odihna optimă. Deci trebuie sa evaluam salteaua periodic când ajunge la cinci / șapte ani pentru a determina dacă este nevoie să o înlocuim. Lucrul asta l-am testat pe pielea mea acum câțiva ani când am locuit la părinți o vreme. Acasă începusem sa dorm foarte prost, ma trezeam cu gatul amorțit și dureri groaznice în zona lombara, luasem câteva kilograme și cam abuzam de cafea și tot dădeam vina pe unul din cele două motive…

O saltea bună…

saltea bunaSalteaua pe care dormeam acasă avea deja vreo zece ani, dar eu consideram că este încă nouă și bine îngrijită, pentru că o scoteam ocazional pe balcon la aerisit și o întorceam pe cealaltă parte, utilizam o protecție pentru saltea pe care o spălam periodic, deci arata bine, curată, fără pete, doar începuse să se încrețească pe la jumătate, era singurul semn că… îmbătrânește.

Salteaua era achiziționată de la magazinul din bloc, care vindea și becuri… și frigidere… și oale și castroane… deci era un brand „no name„.

Şi după cum vă povesteam, ma mut la mama să pot vărui apartamentul. În prima seară am dormit buștean, dar am dat vina pe oboseală, pe aerul mai curat de la curte, pe cana cu lapte cald pe care am băut-o înainte de culcare…

Şi nopțile treceau, iar somnul meu era ca a unui prunc, începusem să slăbesc…. cu toate ca mâncam cam la fel… aveam o liniște interioară de invidiat și cel mai important: mă trezeam dimineața și puteam să pun bărbia în piept ceea ce nu se întâmpla acasă când aveam gatul și spatele amorțite cam doua treimi din zi.

Îi zic mamei: „ce bine dorm, cred că îmi priește viaţa la ţară” și atunci mama îmi răspunde… „se poate, dar și salteaua pe care dormi e nouă, am cumpărat-o înainte de sărbători, e o saltea tare buna și îmbie la odihnă”!

Atunci mi-a „picat fisa” … fug repede la pat și examinez salteaua. Mama avea o saltea nouă, albă, matlasată cu țesătură strech, respirabilă și foarte plăcută la atingere… saltea pe care eu mi-am regăsit somnul demult pierdut… și nu doar somnul ci și confortul și mobilitatea și simțul umorului ( care era cam negru când nu puteam sa ma aplec sa leg șireturile copilului în drum spre grădiniță).

Nu are importanţă ce brand era, pentru că saltelele se clasifică în funcție de duritate și alte câteva caracteristici și le putem cumpăra după preferință, însă ce vreau să îți spun astăzi este că atunci când simți că nu te odihnești bine, când nopțile par prea lungi și orice mișcare devine un supliciu, adu-ți aminte când ai cumpărat salteaua, s-ar putea să găsești răspunsul la insomnia și stresul care te bântuie în ultima vreme.

Be the first to comment on "Un somn plăcut și odihnitor începe cu o saltea bună"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*