Noi reglementari fiscale, cat este diurna în 2017 și calcularea impozitelor pe salariu
Indiferent dacă lucrezi la stat sau în sistemul privat, ca angajat ai câteva drepturi care ţi se cuvin. Unul dintre aceste drepturi este diurna.
Diurna reprezintă un drept ce poate fi acordat conform legii oricărui salariat angajat pe baza unui contract de muncă. Pentru a beneficia de acest drept angajatul trebuie să fie delegat într-o deplasare în interes de serviciu. Astfel conform codului muncii, angajatul este îndreptăţit la plata cheltuielilor de cazare şi transport, dar şi a unei indemnizaţii de delegare, în condiţiile prevăzute de lege.
Chiar dacă s-a schimbat codul fiscal de la începutul lunii august 2017, codul muncii are reglementată diurna legala în 2017. Astfel această rămâne un drept fundamental al angajatului ce le oferă salariaţilor delegaţi dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare. Totodată aceştia vor primi o indemnizaţie de delegare. În general această indemnizație este prevăzută de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil şi se oferă doar în condiţiile stipulate de acestea.
Această indemnizaţie de delegare, se acordă pe zile calendaristice, atât pentru deplasările în ţară, cât şi în străinătate şi poate fi oferită pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-un an întreg.
Totodată angajatorul are posibilitatea de a prelungiri termenul de delegare, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice însă numai cu acordul salariatului.
Conform legislaţiei în vigoare din România, în acest moment există două tipuri de diurne:
1. Diurnă internă – această se acordă numai pentru deplasări pe teritoriul ţării
Diurna externă este reglementată prin HG 1860/2006. Printre prevederile hotărârii se menţionează şi faptul că în situaţia delegării şi detaşării salariatului într-o altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interiorul localităţii pentru servirea intereselor companiei
Pentru diurna internă este important ca deplasarea in interes e serviciu să depăşească 12 ore pe zi, altfel această nu se acordă.
2. Diurnă externă – specială pentru deplasări pe teritoriul altor state
Diurna externă este reglementată prin HG 518/1995 cu privire la unele obligaţii şi drepturi ale personalului român delegat în străinătate, pentru îndeplinirea unor misiuni temporare.
De retinut ca dacă diurnele depăşesc un anumit cuantum acestea sunt impozitate.
Calculator salariu 2017
După cum vă amintiţi, într-un articol precedent v-am spus că am descoperit un site care pune la GRATIS dispoziţia utilizatorului un calculator salariu 2017. Ei bine cu ajutorul acestui calculator poţi vedea cât are de plătit un angajat sau angajator după noile reglementări fiscale.
Astfel pentru că din data de 1 august 2017, autorităţile au decis modificări la nivelul modalităţii în care se vor plăti contribuţii aferente contractelor part-time, aducând baza de impozitare la valoarea contractelor full-time încheiate la nivelul salariului minim. Mai exact:
„baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator se determină ca sumă a câştigurilor brute realizate de persoane care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, cu excepţia situaţiilor în care venitul realizat este sub nivelul salariului minim garantat în plată, când se va lua în calcul valoarea salariului minim pentru luna pentru care se datorează contribuţia, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractual a fost activ”
Software-ul acestui site este în permanenţă actualizat, astfel încât indiferent de câte modificări vor fi aduse codului fiscal, toate calculele vor fi corecte.
Acest calculator salariu este atât de inteligent încât vă poate furniza totalul cheltuielilor suportate de angajator şi puteţi vedea oricând, în funcţie de ce fel de venit calculaţi, o prezentare defalcată: salariu brut, salariu net, fiecare impozit pe salariu plătit de angajat, fiecare impozit pe salariu plătit de angajator şi puteţi vedea şi ce impozit pe venit aveţi de plătit pentru un anumit salariu.
Pe acest site găsiți informații importante precum impozitarea pe venituri, impozitarea pe profit, concediu de odihnă – bază legală, impozitul pe dividente, etc. Astfel ca este unul din acele site-uri care pun la dispoziția utilizatorului informații de interes general, bine documentate, care ți-ar putea fi de un real folos la un moment dat, asa că… save it.
*Sursa : calculatorvenituri.ro
Este foarte bun acest calculator de salarii.
Foarte interesant.
Foarte interesant articolul. Fiul meu luceaza in deplasari. Sper ca nu le vor mai schimba nimic.
Nici nu știam despre asta, dar e bine de știut pe viitor.
Iar s-a modificat codul fiscal? De cate ori pe an tot se fac modificari, ma intreb?! Ar fi suficient o singura data, la inceputul anului. Uite de aia am renuntat eu la meseria asta de economist 🙁
Habar nu aveam de aceste reglementari. Interesant calculatorul acesta de salariu.
Habar nu aveam de noile reglementari! Noroc ca am aflat de aici…
Doamne, câte modificări mai fac??! Cred că am ajuns să plătim mai mult la stat decât la angajat!
Un articol foarte bun, cu multe informatii importante siinteresante,
Mulțumesc
N am avut pana acum un loc de munca, de abia am iesit de pe bancile unei scoli postliceale, sper anul asta sa ma angajez asa ca multumesc de articol, chiar e folositor.
Sunt niste sume infime in oricare doua variante de calatorii, dupa cate stiu eu depind de intreprindere, companie, unii iau 33 de euro/caciula, altii ajung si la 200, pe plan intern nu mai stiu cat era, parca 60 lei.
Foarte utile informatiile oferite de tine.