Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking
Share the joy

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking

Copenhaga este orașul care are unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume. În Danemarca însă, acest lucru nu este afișat ostentativ prin obiecte de lux, dar emană o senzație plăcută de confort și fericire bazată pe cunoașterea danezilor de a se bucură de o viața realizata din planuri simple și relaxate, unde fiecare se ingrijeste de bine starea sa singur sau într-o companie bună.

Danezii numesc acest sentiment hygge, un termen relativ care înseamnă mai multe lucruri. Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și autorul volumului Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii  cel mai bine vândut best-seller de anul trecut, spune în cartea sa că fericirea stă în lucrurile mici, iar secretul stilului de viață danez este calmul și căldura căminului. Un stil de viață simplu care poate fi aplicat în orice aspect al vieții de zi cu zi.

Desigur ați văzut multe fotografii cu #hygge și majoritatea exprimă același lucru: liniște, fericire, intimitate, elemente naturale precum lemnul sau blana, culori neutre și lumânări parfumate. Totul începând cu lumina, îmbrăcămintea, alimentele, casa sau relațiile sociale, pot fi regăsite cu ușurință si în viață reală din Copenhaga.

Arhitectura luminii, cheia care creează  atmosfera hygge

Lumina, în opinia danezilor, este cheia pentru a te simți bine. Și acest lucru este bine cunoscut pentru nordicii care au o pasiune pentru lumânări și lampadare cu lumina calda, care creează o atmosferă confortabilă. În Institutul Fericirii lumânări sunt aprinse în orice moment al zilei în birouri, iar dulciuri îmbietoare aduc o atmosfera de sărbătoare. Si asta în fiecare zi a anului… „nu doar de crăciun”.

Fiecare capitol al cărții Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii  ne vorbește despre aceste elemente și despre crearea unei atmosfere hygge în fiecare lună a anului… și asta fără a cheltui sume mari de bani.

Acum, după ce am citit cartea, pot spune că hygge este acea senzație plăcută care apare atunci atunci când întâlnești un prieten drag pe care nu l-ai văzut de multa vreme. Danezii se întâlnesc în grupuri mici, în diverse locații și pur și simplu stau de vorbă. Acești oameni nu trebuie să fie neapărat amici, de fapt pot chiar să nu se cunoască, dar când conversația elegantă, evitând subiectele controversate, începe să impregneze atmosfera, apare sentimentul hygge, apare acel feeling, acea scânteie între persoane care par să se placă instantaneu. Desigur că majoritatea europenilor, în special latinii cu sânge fierbinte și iuți în manie, înțeleg cu greu acest concept și ar trebui să viziteze Copengaha pentru a descoperi acest mod de înțelegere a vieții și pentru a învață să fie fericiti.

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking

După ce am citit Mica Enciclopedie Lykke, de același autor, am fost foarte curioasă să văd care este calitatea umană ce a determinat sentimentul hygge din prima carte a lui Wiking. Desigur, „citit” este oarecum impropriu spus pentru că acest volum este o superbă enciclopedie cu imagini, rețete, definiții și sfaturi despre ce este fericirea pentru danezi și o poți găsi pe Libris.ro.

Cartea este o ediție foarte atent și detaliat creată. Aș putea spune că nu este doar interesantă ci și frumoasă, iar fotografii și desenele se tatuează pe sufletul tău, îți intră direct în subconștient și după ce închizi coperta, tot ce ți-ai dori ar fi o ceașcă de ciocolata fierbinte, un foc trosnind în șemineu, aruncând lumini calde spre o încăpere simplă și liniștită. Vrei doar să închizi ochii și să simți liniște sufletească, bucurie și mulțumire în același timp. Da… cred că asta e hygge despre care Wiking vrea să avem idee. Un concept vag definit, dar atât de bine cunoscut în subconștientul nostru.

Ce este hygge?

Hygge este unul dintre acele lucruri după care tanjim cu toții, un stil de viață liniștit, o filozofie care ne învață să ne bucurăm de lucrurile mici din jurul nostru. Ar putea fi, de asemenea, definit ca un sentiment de bunăstare bazat pe armonie, calm și căldura căminului.

Cartea urmărește să arate factorii care influențează hygge și dincolo de impactul vizual, trebuie remarcat faptul că oferă un studiu serios și documentat cu privire la fericire la nivel științific, social și de instruire.

Hygge este o artă, o știință, un mic detaliu care face viața mai plăcută.

„Zece activități hygge cu puțini bani”, „Rețeta de crăciun” sau „Picnicul pe plajă”, mi s-au părut că descriu perfect acest concept și vă invit să citiți și voi cartea pentru a descoperi între paginile sale propria voastră rețeta hygge.

Mi-a plăcut să răsfoiesc acest volum, consider că este o carte valoroasă, pe care poți să o recitești oricând și să descoperi noi modalități de a fi hygge.

In concluzie pot spune ca hygge, înseamnă bunăstare sufleteasca și armonie cu tot ce te înconjoară. Un stil de viață bazat pe simplitate, antidotul perfect pentru cotidianul accelerat, pentru rutina bazata pe consumerism și relații dezumanizate spre care se îndreaptă omenirea de ceva timp încoace.

Be the first to comment on "Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*