Importanta jantelor auto in structura masinii

jante
Share the joy

Importanta unui set de jante auto în structura mașinii

Jantele sunt în prezent un accesoriu important pentru orice şofer care vrea să schimbe aspectul maşinii într-un timp scurt şi cu un efect major. Jantele nu au fost mereu însă atât de accesibile şi nuanţate ca în prezent. La începuturile lor, jantele erau un accesoriu pe care şi-l putea permite o gamă restrânsă de şoferi, nu erau disponibile multe tipuri de culori, iar durata de viaţă a unui set era foarte scurtă. Primele jante aveau ca şi aliaj principal magneziu, datorită rezistenţei lui şi greutăţii minimale, şi erau folosite în special pentru maşinile de raliu.

Datorită acestor dezavantaje precum preţul ridicat, degradarea rapidă a aspectului şi o gamă restrânsă de modele, jantele din aliaj nu au fost cumpărate de către marea majoritatea a şoferilor. Odată cu tehnologia şi procedeele de fabricare au evoluat, costul unui set de jante auto a scăzut considerabil. Totodată designul lor s-a schimbar radical, apărând modele cât mai diverse pentru a se mula pe orice preferință.

In prezent, sunt disponibile sute de jante auto din aluminiu cu diferite aspecte şi la preţuri accesibile oricui. Toate jantele comercializate respectă normele de siguranţă şi calitate impuse de UE, putând fi montate şi rulate în siguranţă în diferite condiţii meteo şi stiluri de condus. Toate jantele auto puse la vânzare sunt testate riguros şi supuse la şocuri puternice pentru a se asigura că rezistă unei folosiri intense.

Jante auto și importanţa acestora în experienţa de rulare

Importanţa jantelor în structura maşinii însă nu este doar estetică, ele având un rol tehnic în tot ansamblul de rulare, putând influenţă complet calitatea şi siguranţă condusului. O să detaliez ce impact are un set de jante aliaj în toată structura mașinii:jante

  • ajuta la îmbunătățirea performanţelor

Cu cat jantele sunt mai ușoare, cu atât permit o mai rapida plecare de pe loc și o distanta de frânare mai scurtă. Mașina nu folosește la fel de multă putere pentru a se pune în mișcare și pentru a frâna complet. Mașina virează mai rapid, datorită greutaşii reduse a jantelor, iar structura este la fel de rigidă. Acest aspect este vizibil în cazul mașinilor performante, cu capacitatea cilindrică ridicată, care are nevoie de jante performante pentru a putea pune toate puterea pe asfalt eficient.

  • măresc durata de viaţa a sistemului de frânare

Jantele performante permit o bună aerisire a întregului ansamblu de frânare. În cazul unui condus sportiv, sau chiar și în cazul unui condus preventiv însă în timpul unor temperaturi ridicate, plăcuțele și discurile de frână se pot încălzi pana la suprasarcina. Un set de jante potrivit permite aerului rece sa ajungă la discuri și să le răcească pentru a preveni eventuale distrugeri.

  • susțin poziția de condus a mașinii

Jantele si anvelopele sunt primul și singurul contact pe care mașina îl are cu asfaltul, prin urmare ansamblul rotii preia mare parte din șocurile unei gropi înainte a fi preluat de articulațiile autoturismului. Integritatea și duritatea jantei ajuta la o buna absorbție a șocurilor și la menținerea unei structuri rigide pentru o calitate ridicata a condusului.

  • ajută la scăderea consumul de carburant

Cu cat ansamblul de rulare a mașinii este mai usor, cu atât motorul folosește o putere mai mică pentru a pune autoturismul în mișcare. Se poate ajunge la o diferență de pana la 1 L la 100 km, în funcție de stilul de condus și dimensiunea jantelor.

Prin urmare, rolul jantelor este atât tehnic cât și estetic. Primul rol este neglijat și se ia în calcul doar aspectul jantelor, însă am explicat și ce rol tehnic au și cum pot influenţa întreaga experienta a condusului. Se recomanda un set de jante tabla care sa îmbunătățească atât designul mașinii cât și calitatea condusului.

Be the first to comment on "Importanta jantelor auto in structura masinii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*