Ghid pentru o săptămână, sejur în Spania
În fiecare an am vizitat diverse ţări europene profitând de oferte turistice de la CND Turism. Vacanţe speciale, pe care mi le amintesc cu drag. Am vizitat locuri feerice, am cules amintiri superbe şi fotografii uimitoare. Pentru vara viitoare prietenii mi-au trasat o sarcina foarte grea: să fiu ghid şi să organizez o vacanţă care să se încadreze în toate cerinţele lor: distracție și circuite turistice în toată regula.
Pentru că am vrut să îi uimesc la propriu, am ales un sejur în Spania.
Sunt foarte multe locuri pe care le poţi vizita aici, pentru că este o ţară cu oameni minunaţi, obiceiuri frumoase, diversitate de forme de relief şi peisaje scăldate în istorie, cultură și gastronomie… de toate, cât să nu mai vrei să pleci.
Presărată cu oraşe impunătoare, fiecare la rândul sau oferind atracţii turistice pentru toate gusturile, Spania este destinația perfectă pentru gașcă.
Spaniolii, latini cu sânge fierbinte, sărbătoresc în fiecare săptămâna câte ceva. Feeriile se încheie întotdeauna cu focuri de artificii magnifice, iar gastronomia fiecărei zone te îmbie cu platos ricos, în care fiecare îmbucătura are un diminutiv.
Madrid
Am merge cu avionul, iar primul oraş în care am poposi ar fi Madridul. Bine, trebuie să recunosc, o săptămâna am avea nevoie să ne obişnuim cu agitaţia orașului dar, pentru că toţi vor să ajungă în ţara toreadorilor, nu am stat nici o clipă pe gânduri şi am și făcut rezervarea pentru vacanţă la CND Turism.
După ce ne-am caza la hotel, am porni în marea aventură, scufundându-ne în reţeaua întortocheată a metroului. As vrea să vedem păunii din Retiro, monumentul de sticlă din faţă gării Atocha şi grădina botanică dar şi să ne înfruptăm din tapitas, pinchitos şi bocadillos, pregătite în cel mai pur stil mediteraneean.
Prânzul l-am lua în Plaza de Santa Ana, un cartier vechi format din clădiri care sunt aşezate ca o fortăreaţa în jurul unei piațete unde restaurantele şi-au întins terasele. Se spune că în această piaţă a stat la masă Cervantes în timp ce se îl plăsmuia pe Sancho Panza.
În Madrid sunt câteva locaţi care nu ar trebui ratate nici dacă stai o singură zi. Casa de las Vacas, un centru cultural unde artiştii boemi îşi expun operele, Templul DeBod făurit în Egipt apoi transportat până în inima Madridului, muzeele Reina Sofia, Thyssen şi Prado, biserici vechi şi desigur Catedrala de la Almudena, o biserică de piatră, în care s-a căsătorit prinţul Felipe . Aceasta este situată aproape de palatul regal care permite vizitatorilor să vadă cum trăiesc regii Spaniei.
Seara am merge de compras pe Grand Via, unul din bulevardele oraşului, înţesat de magazine, teatre şi restaurante.
Toledo
În ziua următoare mi-aş duce prietenii în Toledo pentru a vedea marele zid, asemănat de spanioli cu zidul chinezesc, apoi am vizita Segovia unde un castel istoric străjuieşte regiunea de pe culmea unui deal, înconjurat de apeducte romane străvechi, sprijinite pe piloni imenşi de piatră.
Un amalgam de monumente construite de Felipe al II-lea, adăpostesc o biblioteca, palate, galerii şi săli de artă la Manastirea Escorial, iar Sevillia cu străzile ei înguste şi Alcazar cea mai veche reşedinţa din Europa, care încă adăposteşte în interiorul ei locatari, ar trebui si ele bifate.
Desigur, nu ar trebui să pleci din Madrid fără să vezi o coridă adevărată. Plaza de Los Toros este impunătoare. Un anfiteatru care te lasă fără glas, în interior aşezat pe bancheta de lemn în timp ce priveşti corida, te simţi cea mai plăpândă fiinţă din univers. Îţi revin forţele abia când toreadorul taie urechea taurului răpus şi îţi dai seama că omul este menit să învingă.
Pentru Madrid aş rezervă 4 zile, să ne îmbibam de cultură, să inspirăm istorie şi artă şi să ne săturăm de jamon şi gaspacho.
Apoi am pleca cu toţii spre Barcelona, destinaţia perfectă pentru distracţie. Oraşul este un amalgam de clădiri și perle arhitecturale vechi, zugrăvite de istorie. Capitală cosmopolită a evenimentelor mondene, patrimoniul oraşului include câteva puncte strategice pe care nu trebuie să le ratezi.
Barcelona
Dacă Cervantes şi-a lăsat amprenta în Madrid, încă având o masă rezervată în piațetă, Barcelona este oraşul marilor artişti: Picasso, Dali și Gaudi. Operele celui din urmă fiind presărate prin tot oraşul. Arhitect cunoscut în toată lumea, a desenat la propriu Barcelona în culori.
Şi aici sunt muzee de vizitat şi gastronomie de descoperit. Vitrinele oraşului te îmbie cu dulciuri autohtone, câte unul special pentru fiecare sărbătoare, cu paella con mariscos, jamon de pata negra şi sangria.
În acest minunat oraş nu am sta decât două zile, din care aş rezerva cateva ore pentru o joacă în valurile Mediteraneenei.
Am părăsi Barcelona cu inima frântă, dar pregătiţi pentru două zile de desfrâu într-o destinație exotică, Ibiza.
Ibiza
Insula este fascinantă, înconjurată de plaje cu nisip fin şi ape albastre ca de zafir, este centrul distracţiei europene. Că să cunoşti Ibiza se spune că ai nevoie de o vară, iar că să o uiţi, ai nevoie de tot restul vieţii.
Pentru a vizita mai repede câteva locuri frumoase, am închiria o maşină pentru că insula este ţesută de străzi perfecte, semnalizate în aşa fel încât nu te poţi rătăci nici dacă vrei.
Toate restaurantele au vederea la mare, iar în unele poţi să-ţi laşi picioarele scăldate de talazurile albastre în timp ce iei prânzul.
Când se lasă seara Ibiza se transformă spectaculos într-o discotecă gigantică plină de culoare. Albastru senin al zilei este înlocuit de laserele discotecilor ce brăzdează insula, iar cluburile selecte par să răsară la tot pasul. Golfurile sunt invadate de bărci spectaculoase, cluburi plutitoare pline de fete oacheşe, băuturi fine şi muzică house.
În Ibiza se găseşte discotecă Privilege, considerată cea mai mare din lume, aici şi cel mai mic detaliu întrece orice imaginaţie. Un complex de cluburi şi discoteci care pot reuni în acelaşi loc peste 10 mii de oameni odată, are în centrul său o piscină în jurul căruia pulsează distracţia. Totul este acoperit, înălţimea pilonilor care susţin tavanul, trecând în unele locuri de 25 de metri.
Aici, odată cu o probă SuperBlog 2016, s-ar sfârși sejurul nostru.
Be the first to comment on "Ghid pentru o săptămâna, sejur în Spania"