Fizica povestită de Cristian Presură – o carte care dă răspunsuri la multe întrebări
Astăzi vreau să vă povestesc puțin despre o carte care îi poate ajuta pe copii să învețe fizica mai ușor – Fizica povestită de Cristian Presură.
Totodată nu uitați că eu vă spun tot timpul că lectura atent aleasă poate să sporească atenția și să îmbunătățească concentrarea. Aceste abilități vor fi esențiale pentru cei mici acum și în viitor, atât la nivel personal, academic, cât și profesional.
În societatea actuală și în contextul pandemiei, copiii sunt supuși la enorm de mulți stimuli externi artificiali, mai ales vizuali și sonori, care le captează atenția și îi determina să își mute privirea de la unul la altul cu mare viteză. Școala online, pc games, consolă, tabletă și telefon, o lume de sunete și culori artificiale care îi face să se îndepărteze de tot ce a însemnat copilăria pentru noi.
Acest lucru cauzează o supra stimulare senzorială ce duce la o pierderea curiozității, creativității și chiar a mirării când descoperă ceva impresionant, cei mici pierzându-și interesul pentru orice nu are un nivel stimulativ intens. Astfel copiii pierd capacitatea de a se auto-motiva și obișnuiți cu un astfel de nivel ridicat de stimuli, nu numai că se plictisesc, dar devin enervați și iritați atunci când aceștia lipsesc.
De aceea mi se pare important să îi ofer fiului meu altfel de stimuli care să ducă la relaxarea minții și calmarea simțurilor, dar și să trezească în mintea lui dorința de cunoaștere. Mediul în care trăim astăzi oferă deja prea mult zgomot, nu este necesar să adăugam mai mult și ar trebui să oferim copiilor mai mult contact cu natura, o dietă sănătoasă, drumeții și sport… și multe cărți.
Cititul dezvoltă nu doar curiozitatea, inteligență și imaginația, ci și răbdarea de a descoperi ce se întâmplă mai departe, când dai pagină după pagină.
Pe lângă acestea trebuie să îi ajutăm să-și pună întrebări a căror răspunsuri nu sunt chiar la un click distanță. Trebuie să cream situații cu multiple răspunsuri și să îi provocăm să îl aleagă pe cel care consideră că se potrivește…
Fizica povestită de Cristian Presură – răspunsuri la multe întrebări
Fiul meu are 11 ani. Până la starea de carantină respectam programul de jumătate de oră pe zi jocuri pe telefon și altă jumătate vorbind cu colegii. Dintr-o dată jumătatea de ora s-a transformat în jumătate de zi de studiu cu ochii în ecran și căștile pe urechi și încă jumătate de zi de „joacă”… în același mod, de aceea am profitat de faptul că a trecut în clasa a șasea și a apărut o nouă materie în programa școlară și i-am cumpărat o carte de fizică… care să îi explice toate manualele de fizică din toți anii de școală.
Adevărul este că Fizica povestită de Cristian Presură e o carte extraordinară. Mi-ar fi plăcut să existe pe vremea mea un astfel de ajutor. Și chiar dacă mie mi se pare un cadou grozav acum, știu că puștiul se va bucură de ea un pic mai încolo.
De la vârsta de 10 sau 11 ani, copiii încep intuitiv să pună întrebări legate de fizică: De ce cântărește o persoană diferit pe altă planetă față de cât cântărește aici pe Pământ? Ce împiedică stelele să ne cadă în cap? De ce, atunci când sărim, cădem pe jos și nu în sus? Și multe alte întrebări care încep să fie mai serioase decât „de ce-urile” de când erau la grădiniță și descopereau lumea.
Chiar dacă este greu de crezut, la orice întrebare pusă din curiozitate, izvorâtă din observațiile pe care copii le emit asupra lucrurilor din jur, există un răspuns științific, dar pentru că nu toți suntem doctoranzi, răspunsurile pe înțelesul nostru le putem găsi în Fizica povestită a lui Presură. De aceea cred această carte care va lămuri multe lucruri legate de lumea captivantă a fizicii și va fi utilă atât copiilor, cât și părinților.
Fizica povestită – Cum să răspundem la întrebări al căror răspunsuri nu le cunoaștem
Pentru mine care am fost elev la un profil fizică-chimie, unele răspunsuri vin ușor, la altele trebuie să mă gândesc un pic să mi le aduc aminte, în timp ce unele mă bagă complet în ceață.
Deși putem conta întotdeauna pe un pic de ajutor de pe Internet, aș preferă să găsesc răspunsul între paginile parfumate ale unei cărți, mai ales că nu putem fi niciodată siguri dacă sursă virtuală la care apelăm este de ajutor sau, dimpotrivă, contribuie mai mult la confuzia noastră.
Deoarece fizica este un subiect captivant pentru mulți, dar nu foarte ușor de înțeles pentru toți, cartea Fizică povestită a lui Cristian Presură poate să ofere răspunsuri la întrebările tulburătoare ale copiilor sau adolescenților și chiar al nostru adulților, atunci când observăm cu uimire un fenomen pe care nu îl înțelegem, dar totuși ni se pare că știm despre ce este vorba.
Recunosc, informațiile din carte sunt un pic prea elevate pentru mintea unui copil care abia învață bazele fizicii, însă e o carte pe care v-o recomand din toată inima, pentru că va fi un real ajutor în toți anii de școală și va vor ajută să înțelegeți ce va explică profesorul, sau mai rău… ce va dictează din manual.
Această carte este fără doar și poate o introducere extraordinară în lumea fascinantă a fizicii, însă autorul nu se folosește de limbajul academic pentru a ne îngropa în formule și teoreme, din contra, explicațiile logice și exemplele relevante, duc la aprofundarea unor noțiuni pe care altfel le-ai fi învățat pe de rost.
Cu toate astea în carte veți găsi tabele cu formulele fizice pe care Presură vă invită să le studiați astfel încât atunci când ajungeți la sfârșit să puteți rezolva fără niciun efort orice problemă de fizică.
Întotdeauna am spus că fizica e matematică… mă rog, putem spune că sunt părți ale aceluiași întreg, apoi intervine chimia care se bazează pe fizică și implicit pe matematică. Nu ai cum să fii „AS” la chimie și să nu înțelegi fizică sau să nu ai un nivel destul de ridicat la matematică, de aceea copiii trebuie atrași să iubească să învețe, să fie captivați de ce le explică profesorii și să înțeleagă, nu să învețe totul ca pe o poezie, iar astfel de cărți sunt cele care le trezesc copiilor nu doar interesul ci le dau și senzația că sunt pe drumul cel bun, fără a se simți „turtiți” de o avalanșă de informații care în mintea lor fragedă nu reușesc să se lege.
Că să nu mai întindem vorba, putem spune că fizica, ca știință, descrie orice element din Univers, de la o stea gigantică la o celulă mică din corpul nostru, care și el este un mic univers alcătuit din molecule. La rândul său, molecula poate fi înțeleasă că o grupare mai mult sau mai puțin complexă de atomi (de exemplu, o moleculă de apă este formată din 2 atomi de hidrogen și 1 oxigen celebra formulă H2O). În acest fel, atomul este înțeles ca unitatea de bază a materiei capabilă să își păstreze toate proprietățile ca element chimic… (astăzi profesoara mea de chimie ar fi mandra)
Cartea ne introduce în lumea în care lucrurile au devenit foarte interesante atunci când cercetătorii au început să studieze structura internă a atomului și au descoperit că era alcătuit doar dintr-un mic nucleu central în care aproape toată masă era concentrată, dotată cu o încărcare electrică pozitivă, împreună cu alte particule chiar și mai mici de la exterior (care conțineau în total aceeași sarcină electrică dar negativă), lăsând practic aproape tot spațiul care îl compunea gol. Această descoperire s-a dovedit a fi ceva cu adevărat extraordinar, deoarece a însemnat că particulele de materie au ocupat de fapt doar o mică parte a spațiului și ceea ce a împiedicat trecerea atomilor sau suprapunerea unuia peste celălalt a fost efectul forței electromagnetice.
Totul este relativ…
Teoria relativității este poate una dintre cele mai cunoscute și acceptate universal teorii științifice și, în același timp, este și una dintre cele mai puțin înțelese de majoritatea dintre noi, iar Presură ne atrage într-un vârtej amețitor povestindu-ne despre „tot ce este relativ”
Într-un fel sau altul putem spune că Teoria relativității este o teorie ce încearcă să explice proprietățile materiei și în general fenomenele naturii.
Primul lucru care ne vine în minte când auzim despre teoria relativității este celebra formulă învățată la școală E = M * C2 (unde energia [E] egal cu masă [M] înmulțită cu viteză luminii [C] la pătrat ). Această formulă este simplă pentru profesorul de fizică, dar cum să-i explici copilului că Energia și Masa sunt cumva la fel… sau cel puțin pot fi echivalente și variabile în timp ce viteză luminii în vid este întotdeauna constantă?
Cristian Presură nu predică adevăruri absolute așa cum Einstein a vrut să demonstreze prin teoria sa care la rândul sau este bazată pe unele teorii ale antemergătorilor săi, ci oferă cititorului posibilitatea să accepte importanța matematicii fără de care viața ar fi mult mai complicată și cu siguranță de neînțeles.
Fizica povestită are 21 de capitole și două anexe. Primele cinci capitole acoperă fizica de până la începutul secolului al XX-lea, în timp ce următoarele ne introduc în fizică contemporană și descoperirile absolut uimitoare din ultimele decenii. Aproape fiecare capitol are un clip dedicat pe canalele media ale autorului, astfel că vrei nu vrei… vei învăța fizică…
Fizica povestită de Cristian Presură e o carte cu altfel de personaje.
Puteți alege să o citiți că pe o lectură oarecare. Primul capitol chiar și fiul meu l-a citit și are doar 11 ani, următoarele fiind deja de nivelul claselor mari.
Puteți alege să aveți cartea la îndemână și pentru fiecare lecție pe care profesorul o preda la școală să găsiți explicațiile lui Presură sau puteți alege să „învățați” din nou fizică când la școală tu ai fost un profil uman, ți-a plăcut istoria și până acum ai citit doar cărți romantice sau de ce nu, poți alege să o citești pur și simplu și să privești apoi cu alți ochi totul din jurul tău. Oricum ar fi, e o carte care ar trebui să fie în fiecare casă pentru că are explicații super interesante, oarecum la limita umorului, care îți vor menține curiozitatea până o vei termina… Si apoi îți vei dori sa o citești din nou.
Am fost foarte dezamăgită să văd că această carte nu atrage cititorii și poate doar studenții la fizică se interesează de ea, la fel cum am fost dezamăgită să găsesc doar câteva informații pe diverse site-uri, majoritatea doar recenziile oficiale, nimic concludent despre ce este cu adevărat Fizica povestita scrisa de Cristian Presură și cât de mult îi poate ajută pe copii să înțeleagă mai bine materia din primii ani de liceu și până la ultimul de facultate.
Ei bine, Presură despică firul în patru, iar exemplele de mai sus sunt doar un mic grăunte de nisip din clepsidra cunoașterii autorului. Sincer mă simt minusculă pe lângă imensitatea cunoștințelor din această carte și nu știu cum să vă vorbesc despre ea.
Chiar dacă stăpânesc multe noțiuni de fizică care mi-au rămas întipărite în minte din anii de școală, chiar dacă înțeleg perfect noțiuni de electronică, tatăl meu fiind electronist pasionat ce mi-a insuflat dorința de a ști, tot nu pot să vă povestesc prea multe despre cartea lui Presură, dar vă provoc să o cumpărați. Acum o găsiți la reducere pe site-ul celor de la Libris, costă doar 80 de lei, dar este o carte pe care poți să o citești toată viață și să înțelegi tot mai mult din imensitatea acestui vast univers.
În plus pe canalul Youtube al autorului veți descoperi atât de multe povești frumoase și atât de multe clipuri interesante, încât achiziționarea cărții va fi un must! De altfel chiar va provoc să luați cartea și să o citiți capitol cu capitol, urmărind în același timp și clipurile autorului. Vă garantez a veți deveni fascinați de fizică.
Patosul cu care autorul vorbește despre fizica lui dragă, despre găuri negre, materie și atomi, felul în care ne mângâie privirea cu tot felul de scheme simplificate despre noțiuni de mecanică cuantică așezate frumușel în balanță cu noțiuni elementare despre… viață, ne face să vedem dincolo de un adevărat doctorand în materie, un om pasionat de această știință minunată: fizica.
Volumul în sine este impresionant, nu trebuie să uităm că ascunde aproape „toată fizica povestită” însă nu este foarte ușor de citit. Așezarea în pagină este pe două coloane, (fapt pentru care probabil că volumul și-a căpătat renumele de Biblia Fizicii), cu fontul destul de mic, dar pentru o carte care se vrea serioasă… dincolo de povești, este OK.
Tipărită la Editura Humanitas, astăzi Fizica Povestită de Cristian Presură este un adevărat bestseller, cartea bucurându-se de un număr mare de vânzări, fiind folosită ca și sursă de documentație în multe medii universitare din România.
O carte interesantă care merita citita.
Un articol util!
Interesanta multumim pentru recomandare!
Cred ca e foarte tare cartea.Pe mine fizica nu m-a atras niciodata, poate și din cauza profesoarei care era destul de acea.Dar cartea aceasta mi-ar plăcea și mie să o citesc 😁