Importanţa materialelor extrașcolare în viața elevului
Știu că poate nu veți fi de acord cu acest articol, dar eu îmi aduc aminte cu drag de anii școlii și de strădania părinților mei de a-mi face rost de câte o culegere. În fiecare vacanță de vară trebuia să scriu un caiet întreg la matematică și unul la limba română și… chiar dacă nu vă vine să credeți, cunoșteam toate ungherele din curtea și casa bunicii, atât de mult timp liber de joacă îmi rămânea. Culegerea de matematică Gheba era o comoară pentru cine o avea. Din ea învață toată familia, trecea pe la prieteni și uneori un volum stătea la căpătâiul cunoștințelor unei întregi generații.
Din fericire astăzi puteți găsi tot felul de materiale auxiliare școlare, care să îi ajute pe copii noștri să aprofundeze materia, mai ales acum când școală pare o joacă în fața calculatorului.
Știu că atunci când cei cei mai mici membri ai familiei termină orele și se pregătesc să-și facă temele , atitudinea părinților este foarte diferită, în funcție de faptul dacă sunt pentru sau împotriva îndeplinirii acestor sarcini. Nu există nicio îndoială că fiecare familie este un mic univers și că circumstanțele personale și profesionale ale părinților determină în mare măsură acceptarea copiilor de a continuă să îndeplinească unele sarcini școlare după ore.
Eu v-am povestit tot timpul că nu l-am obligat pe copilul meu să citească sau să facă ceva în plus. Faptul că eu lucrez de acasă și citim foarte mult, și eu și soțul, a fost un exemplu pe care cel mic l-a urmat. La început a descoperit cărțile cu figurine detașabile, cu foi care se extindeau și cu uimire se bucura de fiecare pagină. Apoi a început să descopere informația, lucruri uimitoare pe care doar între coperțile unei cărți le poți găsi. Acum îl surprind căutându-și singur cărțile pe care ar vrea să le citească și mă bucur că am îngrijit atât de bine sămânța curiozității, plantând-o adânc în mintea lui.
Când am descoperit secțiunea de culegeri auxiliare pe libris.ro tare m-am bucurat. Tocmai căutăm o culegere recomandată de doamna profesoară de fizică, materie în care fiul meu a pășit timid pentru prima dată anul acesta.
Fizică. Probleme și teste de evaluare – Clasa 6 – Faluvegi Ervin Zoltan
Fiecare volum din seria Fizică. Probleme și teste de evaluare – Clasa 6 abordează toate temele incluse în programele școlare ale claselor de gimnaziu la care se studiază disciplină Fizică.
Capitolele culegerilor includ o scurtă prezentare a noțiunilor teoretice, urmată de întrebări referitoare la fenomene fizice observabile în viața cotidiană și de o consistentă secțiune de probleme propuse, și se încheie cu teste de evaluare. În secțiunea finală a culegerilor se pot consulta atât soluțiile problemelor, cât și cele ale testelor.
Culegerile Fizică. Probleme și teste de evaluare se adresează, în primul rând, elevilor, constituindu-se într-un sprijin real în vederea însușirii, sistematizării și aprofundării cunoștințelor dobândite la clasă. Dar le vor fi de folos și profesorilor datorită numărului mare de probleme și testelor, inclusiv inițiale și finale, care vor permite o evaluare precisă a competențelor dobândite de elevi.
Importanţa temelor acasă
Pentru că sarcinile pe care profesorii le transmit elevilor s-au redus puțin de când cu școala online, consider că temele sunt necesare și foarte importante pentru înțelegerea și aprofundarea materiei. Și la orele online parcă scriu mai mult, iar timpul petrecut în fața ecranelor e parcă mai plăcut decât cel petrecut în clasă și uneori am impresia că puștiul nu ia școala în serios, așa că am fost de acord întotdeauna cu o problema-două în plus la teme din aceasta culegere de Fizică. Probleme și teste de evaluare.
A face temele este un obicei pe care fiecare copil trebuie să-l dobândească încă de la școală pentru a-și putea stabili o rutină și o responsabilitate personală care ulterior îi vor fi de folos în viață.
Chiar dacă acum sunt mici, temele îi ajută să înțeleagă ce înseamnă efortul personal și să se pregătească pentru momentul când proiectele vieții îl vor solicita.
Astfel în funcție de îndatoririle fiecărei zile, copilul învață să-și distribuie timpul pe care îl are și să avanseze în studiu alocând câteva minute în plus pentru a rezolva și o problemă din culegere. În acest fel, chiar de la o vârstă fragedă, trebuie să învețe că are un obiectiv de îndeplinit și la final simte satisfacția propriului efort.
Consolidarea materiei este astfel asigurată și tranziția spre cunoștințe bogate și spre teme și sarcini mai elaborate se face lin, fără un efort notabil, spre deosebire de copiii care ajung în situația de a face pregătire suplimentară și de a depune cu adevărat un efort încercând să recupereze materia neprocesată la timpul ei.
Doamna învățătoare ne atrăgea atenția asupra timpului pierdut pe telefon și sunt complet de acord. Astăzi trăim într-o epocă în care și noi adulții ne afundăm în mirajul acesta care pur și simplu ne mănâncă ore din viață, fără a face nimic constructiv, iar cei mici nu au discernământ și vrăjiți de magia colorată din palmele lor, uită și de teme, dar și de joacă…
De aceea cred că e responsabilitatea noastră, a părinților și a profesorilor deopotrivă, este să îi ajutăm să depășească aceste mici tentați și să fim conștienți că 10 minute în plus pentru rezolvarea unei probleme, nu strică nimănui. Mai târziu în viață, copiii vor culege roadele acestui efort.
Be the first to comment on "Fizică. Probleme și teste de evaluare – Clasa 6 – Faluvegi Ervin Zoltan"