Eficienta energetica a cladirilor inseama consum redus de energie

Share the joy

Eficienta energetica a cladirilor inseama consum redus de energie

Bună dragii mei urmăritori, după cum ştiţi am scris pentru câteva probe la SuperBlog 2015. Iată ajunsă la proba cu numărul 6, o probă fierbinte asupra unei teme cu aromă eco, care ne-ar încălzi la propiu şi la figurat în fiecare iarnă sau ne-ar răcori bine varaşi casă şi biroul … dar şi lista de cheltuieli.

Citind enunţul acestei probe mi-am amintit de biroul în care am lucrat acum vreo câţiva ani. Un birou cu pereţii îmbrăcaţi în lambriuri de lemn, cu geamuri greoaie , din acelea vechi ,împărţite, cu ochiuri de sticlă mici, prin care iarnă bătea vântul pe la toate încheieturile. Ferestrele obturau lumina şi becurile incandescente ardeau toată ziua. Atmosfera era grea şi apăsătoare. Iar vara era un calvar. Fiecare avea pe birou un ventilator micuţ care scotea un bâzâit supărător iar aparatul de aer condiţionat nu făcea faţă pentru , din când în când, se deschideau geamurile. Îmi aduc aminte ajungeam seara acasă, cu dureri de cap din cauza zgomotului şi a aerului irespirabil . Întâmplarea a făcut prin vară ajung din nou în biroul acela , pentru aveam nevoie de o scrisoare de recomandare. Între timp fostul meu şef renovase totul şi mi-a prezentat foarte mândru ispravă lui. De fapt chiar eu am fost uimită când am păşit înăuntru. Aceeaşi oameni, aceleaşi birouri, dar cu totul o altă atmosfera.

Dragă mea, cheltuielile cu energia electrică erau exorbitante, dacă nu făceam acest pas , sigur prăbuşeam. Dar am fost la un seminar pe teme ecologice şi de eficientizare energetică, acolo am aflat diverse trucuri… a mai sporovăit el vesel. Pot spune am înjumătăţit factură de curent electric, iar cu banii economisiţi am schimbat aparatura.

Micul birou se ocupă cu tot felul de hârţogăraie, aveau imprimate greoaie şi routere care zbârnâiau la fiecare conectare. Şi eu l-am întrebat pe vremea când lucrăm acolo , dacă nu are de gând schimbe măcar monitoarele mari , cu atele din astea mai noi, încadrate în clasa energetică superioară. În vara , când am păşit în birou , primul lucru care m-a frapat a fost luminanaturală , filtrată de ferestrele mari, cu tâmplărie ecologică şi sticlă 4 anotimpuri. Nu mai era nici un bec aprins, iar razele soarelui scăldau monitoarele micuţe şi pe ici pe colo câte un laptop. Noul aparat de aer condiţionat îşi făcea treaba torcând vesel.

– Ooooo, vezi ce bine este aici acum? M-a întrebat el şugubăţ, văzând unde iscodesc cu privirea. vezi cum este iarna, nu zgomot de afară, nu vânt şi o atmosfera caldă şi plăcutăba chiar am luat şi un expresor şi miroase divin a cafea … şi a fursecuri cu scorţişoară.

Parcă simţeam miros de cafea şi de cetinăatât de exaltat era omuleţul.

– Am valorificat tot lemnul acela, a mai spus, l-a luat cineva care va face din ferestre uşi, pentru nişte dulapuri la o pensiune în stil rustic. Am luat câteva găleţi de var şi uite ce luminos e totul… Câteodată nici nu aprindem noile spoturi cu leduri , doar iarna când se întunecă mai devreme.

M-a binedispus fericirea lui. Mi-am adus aminte şi de ungherul meu de acasă. După ce mutasem biroul lângă fereastră, nici eu nu mai aprindeam deloc becul.

În curând vin meşterii izoleze pe afară, vezi ce bine o fie, o deschidem căldură prin ianuarie, când vin gerurile Bobotezei…

Am ras cu gură până la urechi de exprimarea lui, apoi mi-a povestit după renovare are mai mult spaţiu şi vrea închirieze două camere, iar pentru asta avea nevoie de certificat energetic.

– E obligatoriu acum, mi-a făcut el din ochi. Dar stau liniştit , când vor veni domnii de la termografie în construcţii , totul va fi etanş. Nu se pierde nici un strop de căldură. În plus pe timpul concediilor caloriferele au sistem de închidere individual, aşa … economie la maxim.

Trucul asta îl foloseam şi eu acasă, când soţul era plecat în delagaţii , lăsam auditor-energetic-participare-superblogcaldura la minim în două dintre camere. Şi aveam chiar şi becuri economice, iar când achiziţionasem apartamentul primisem şi eu un certificat de performanţă energetică de la vechiul propietar. Apartamentul meu era încadrat în clasa energetică B. Adică stăteam binişor cu pierderile de căldură. Toată tâmplăria era nouă, blocul recent izolat. În plus când am schimbat parchetul eu am izolat şi pe sub el cu extrudat şi izolasem şi balcoanele, pe interior. Ar fi interesant scot un nou certificat energetic, văd dacă toate aceste îmbunătăţiri au modificat indicele de performanţă şi cât au redus pierderile. O simplă termografie ar arată exact dacă se mai strecoară pe undeva căldură să încălzească puţin cartierul.

Mi-am luat recomandarea şi am plecat, dar întâlnirea cu fostul meu şef şi noul lui birou atât de eficientizat, m-a făcut să mă gândesc mult la toate aceste resurse pe care trebuie să le păstrăm pentru un viitor ”verde”.

Dacă şi tu ai un birou, un apartament sau o casa şi ai nevoie de un audit energetic poti contacta un expert termografie de la avizez.ro. Astfel vei şti în ce clasa energetica te încadrezi si dacă este nevoie să reabilitezi clădirea.  Prin modernizarea sau reabilitarea clădirii, aceasta trece într-o clasă energetică superioară, cu consumuri mai mici de energie.

Deci… tu ştii câtă energie consumă biroul tău?

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 6. Câtă energie consumă biroul tău?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*