Consumatorii și-au redus cheltuielile în timpul pandemiei de coronavirus.

cum reduci cheltuielile în timpul pandemiei de coronavirus
Share the joy

Consumatorii și-au redus cheltuielile în timpul pandemiei de coronavirus.

La ce au fost nevoiți să renunțe?

Românii au fost forțați de împrejurări ca în timpul pandemiei de Coronavirus să își schimbe comportamentul cu privire la toate tipurile de cheltuieli in perioada Covid 19 și de gestionarea veniturilor lunare. Având în vedere dificultățile din domeniul economic, restricțiile impuse de autorități și reducerea numărului de locuri de muncă, peste 1 milion de oameni au fost în șomaj tehnic în perioada celor 2 luni de stare de urgență.

Nici la încheierea acesteia lucrurile nu au revenit la normal, pentru că restricțiile au început să fie ridicate treptat, în conformitate cu evoluția răspândirii noului Coronavirus.

Pe ce au cheltuit consumatorii bani în timpul izolării?

Patforma Mr.Finance găzduiește un articol extrem de util cu informații și date exacte despre situația din perioada pandemiei, sub forma unui studiu.

Conform studiului despre comportamentul de consum în perioada pandemiei, produsele alimentare, peste 58% din respondenți, îngrijirea sănătății și achitarea facturilor lunare au fost principalele motive pentru care românii au scos bani din buzunar în perioada izolării. Foarte mulți oameni au înțeles cât de important este să își limiteze cheltuielile la cele strict necesare și, în paralel să facă economii, dacă este posibil. Profitând de posibilitatea de a-și amâna ratele la bănci, românii au reușit să treacă mai ușor prin pandemie, însă chiar și așa, nivelul de trai a scăzut considerabil.

Persoanele ale căror venituri nu au fost diminuate din cauza pandemiei au putut să-și continue planurile pe care le aveau încă de la începutul anului și astfel și-au achiziționat imobilele mult dorite. Numărul lor este, însă mult mai mic față de aceleași perioade din anii precedenți, acest lucru fiind dovedit prin scăderea ponderii de credite imobiliare accesate la nivel național.

Totodată, printre activitățile care le-au lipsit cel mai mult oamenilor au fost vizitele făcute familiei, urmate îndeaproape de vizitele făcute prietenilor.

Câți români au plecat în vacanță în vara lui 2020?

La aproximativ 2 luni de la terminarea perioadei de urgență, oamenii au început să plece din nou în vacanță, însă de această dată nu au mai optat pentru sejururile în străinătate, ci pentru concediile foarte scurte la mare sau la munte în România. Doar 25% dintre respondenți au optat pentru concedii înafara țării.

Prețurile de pe litoral, dar și cele de la munte au fost mult mai mari, pentru că hotelierii și proprietarii de terase au fost nevoiți să își amortizeze investițiile suplimentare în materiale de protecție. Chiar și așa, oamenii au simțit nevoia să evadeze din oraș și să se bucure de câteva zile de respiro alături de cei dragi. Prognoza în domeniul turismului și în sectorul HoReCa este una sumbră, pentru că oamenii de afaceri nu vor putea recupera anul acesta toate pierderile înregistrate în perioada de izolare.

La ce soluții au apelat românii pentru a obține împrumuturi?

Mult mai chibzuiți și mai înțelepți, consumatorii au citit mai în detaliu termenii și condițiile creditelor pe care le au la îndemână în 2020. În cele câteva luni petrecute acasă, românii și-au pus bazele unde educații financiare solide, tocmai prin prisma restricțiilor, putând astfel să distingă astăzi între cele mai bune produse bancare/nebancare și cele pe care ar trebui să le evite. Băncile și IFN-urile au și ele, la rândul lor accent pe conceptul de creditare responsabilă, selectând foarte riguros clienții cărora le-au acordat împrumuturi nebancare.

O altă soluție la care au apelat oamenii pentru vacantele de anul ăsta sunt economiile. În procent de 41% oamenii vor opta pentru călătorii plătite din banii puși deoparte de-a lungul timpului.

Investițiile în vacanțe exotice, mașini de lux și alte tipuri de produse care nu sunt neapărat necesare, toate acestea sunt lucruri pe care românii le-au tăiat de pe lista de cheltuieli în 2020.

Deocamdată, lucrurile sunt încă incerte și destabilizate, motiv pentru care oamenii trebuie să rămână în alertă și să continue să acționeze precaut în privința modului în care își gestionează veniturile!

cum reduci cheltuielile în timpul pandemiei de coronavirus

Sursa foto: FreePik

4 Comments on "Consumatorii și-au redus cheltuielile în timpul pandemiei de coronavirus."

  1. În această perioadă de când stăm acasă am redus mult cheltuielile deoarece nu am mai fost în vacanță, nu am iesit în oras si am cumpărat doar strictul necesar.

  2. Ducem o perioada mai dificila acum cumparam strictul si nu cheltuim pe lucruri inutile!

  3. Mulțumim pentru articol.

  4. Într-adevăr nu am mai cheltuit atât de mult deoarece nu mai ieșeam din casă, eu 2 luni nu am iesit din curte.In schimb am fost în vacanță 11 zile în Grecia la mare și o două zile în Bulgaria la munte.Deci oarecum s-a compensat

Leave a comment

Your email address will not be published.


*