Duma Key, o carte horror de Stephen King, recenzie

Share the joy

Duma Key, o carte horror de Stephen King, recenzie

Titlul original: Duma Key
Autor: Stephen King
Gen: Horror
An aparitie: 2009
Editura : NEMIRA

Despre autor: Stephen King s-a născut în Maine (SUA) în 1947. A studiat la Universitatea de Stat și apoi a lucrat ca un profesor de literatură engleză.

Primul său succes literar a fost Carrie (1974). Aproape toate romanele sale au fost adaptate în industria cinematografică devenind filme de succes. Stephen King a scris mai mult de patruzeci de romane. În 2003 a fost premiat cu cel mai prestigios premiu literar american: medalia Fundației Naționale de Carte din SUA pentru o „Contribuție Excepțională la Literatura Americană.”

Când am luat Duma Key din rafturile librăriei TargulCartii.ro, nu știam nimic despre carte, alegând-o după notorietatea autorului. De altfel, nu cred că există cineva care se îndoiește de talentul acestuia de a transforma un lucru simplu, o familie normală sau un loc liniștit, într-o poveste la limita paranormalului, plină de întâmplări horror, care să te facă să te trezești în miez de noapte simțind fiori de groază.

Genul horror este preferatul meu, dar Duma Key a fost o surpriză de proporţii din toate punctele de vedere.

Cartea, în format hardcover, este imensă. Nu m-am aşteptat să fie de mărimea unui dicţionar, însă cele 624 de pagini se parcurg uşor, cu sufletul la gură, descifrând mistere teneboroase pe care Stephen King le inventează cu atâta măiestrie.

La fel că majoritatea romanelor scrise de acest autor, cartea începe cu ape liniştite dar, e doar liniştea de dinaintea furtunii, care în acest caz durează vreo 200 de pagini.

Descriere:

Un groaznic accident pe un şantier de construcţii îi smulge braţul lui Edgar Freemantle intunecandu-i şi memoria şi mintea. Calvarul perioadei de recuperare îi provoacă schimbări de personalitate şi accese de furie necontrolată, ce grăbesc sfârşitul căsniciei sale. Edgar îşi doreşte să nu fi supravieţuit accidentului dar psihologul sau îi recomandă un leac geografico-existenţial: îl sfătuieşte să îşi schimbe complet viaţă părăsind oraşul aglomerat şi afacerile din domeniul construcţiilor. Retras la Duma Key în paradisul Golfului Mexic, Edgar începe să picteze cu pasiune descoperindu-şi un talent extraordinar. Dar atracţia să faţă de pictură şi desen pare a fi comandată de o forţă ce îl depăşeşte ca o constrângere. Multe din tablourile sale au o putere ce nu poate fi controlată, aproape mistică, scoţând la iveală secrete de mult îngropate trezind nălucile copilăriei. Iar talentul sau poate fi în acelaşi timp o armă…

Duma Key este o carte frumoasă, plină de un suspans relativ, însă cu un subiect devastator. O insulă unde ia naştere o poveste de groază cu distincţii clare ce caracterizează genul care i se potriveşte atât de bine lui Stephen King. Subiectul teribil este astfel gândit de către autor încât te fac să te cutremuri îngrozit de posibilitatea că aceste lucruri să se poată întâmplă cu adevărat în viaţa reală.

Duma Key

Câteva personaje care influențează firul povestii:

  • Edgar Freemantle – Cu toate ca este personajul în jurul căruia se clădește întreaga poveste, din faima sa fură Elizaabeth Eastlake și Duma Key, fără de care nu ar exista povestea.
    Antreprenor bogat acesta, avea propria afacere, o familie frumoasă și o viaţă fericită. Într-o zi, un accident stupid, o macara de pe șantierul său ii smulge viitorul, amintirile și… un braț a cărui prezenţă psihologică o simte dureros, pe parcursul întregului roman…
    Urmează o perioadă neagră, cu intenții vădite de a face rău, sieși și celor din jur, astfel pierzându-şi soţia, care îl parăseşte. Edgar devine un om înarmat. Penelul pictează imagini, iar acestea ucid.
    Edgar este un personaj minunat. Stephen King dezvoltă personajul într-un mod foarte natural și uman, subliniind toată gama de sentimente a unui caracter puternic, aruncat de viaţă în mocirla neputinței. Ii arată în mod clar fiecare viciu și fiecare imperfectiune, distrugându-i visele şi năruindui speranţele.
  • Jerome Wireman – Un avocat retras din barou, pensionat. Sarcina lui este să aibă grijă de un pacient vârstnic. Un om înțelept, a cărui înțelepciune a venit în urma unor întâmplări nefericite care l-au împins si pe el pe marginea hăului, aducându-l în prag de sinucidere. Ii place rock& roll.
  • Elizaabeth Eastlake – Proprietara casei pe care Edgar o închiriază pe Duma Key. Poate adevărata protagonista a acestei povești. Bătrâna, bolnavă de alzheimer, care pe când era doar o mogâldeață de doi ani a suferit un accident minor ce pare sa fi declanșat boala și tot ce a urmat.
  • Melinda Freemantle sora lui Ilse Freemantle . Ilse este fiica cea mica, preferata lui Edgar.
  • Pam, soția lui Edgar
  • Duma Key – nu este o persoana, este o insula acoperita de scoici.

Fiecare personaj al acestui roman are un motiv temeinic pentru a fi acolo, nimic nu este întâmplător şi toate au un scop, un ţel precis, pe care il descoperi citind capitol dupa capitol.

Romanul, este relatat la prima persoană. M-a surprins atmosfera sa şi multitudinea de amănunte, descrise in stilul propriu, pe care iubitorii lui King le vor recunoaste. Duma Key este o insulă pe care autorul o plasează în Florida. Insula este plăsmuirea imaginatiei acestuia, însă celelalte locuri există cu adevărat şi în realitate.

Duma Key este inclusă în categoria horror psihologic dar, nu sunt atâtea componente horror, cum ne-a obişnuit până acum autorul. Elementele psihologice însă abundă, impregnând firul istoriei.

În roman multe emoţii şi sentimente sunt filtrate dar, mie mi s-a părut că mânia a fost cea care are mai multă putere, cea care a fost creionată până în cel mai mic detaliu. Furia oarbă, luând controlul minţii şi a corpului, furie care se transformă în culoare pe o pagină albă, care în cele din urmă devine o armă.

Personajele sunt atent detaliate, caractere puternic conturate, desenate în stilul inconfundabil a lui Stephen King. Autorul obişnuieşte să te facă să îndrăgeşti personajele, să empatizezi cu ele, însă uneori le sacrifică fără scrupule, făcându-te să guşti dezamăgirea pierderii cuiva care începuse să îţi fie drag.

Întâmplările descrise în roman, sunt foarte contemporane, ancorate în realitatea zilelor noastre. Personajele dispun de tot confortul anilor 2000, comunica prin mail-uri sau urmăresc seriale în vogă ale acestor ani.

Pentru cei familiarizări cu stilul autorului, cartea va pare un pic incompletă, în sensul că acţiunea este relativ calmă o treime din carte si lasă multe piste deschise pe care cititorul trebuie să le soluţioneze după imaginaţia sa.

Fenomenele paranormale şi factorul horror care l-au consacrat pe King, sunt abia conturate, lăsând loc psihologicului tenebros. Intensitatea suspansului nu este la fel de spectaculoasă ca în alte romane, însă modul în care este scrisă Duma Key te face să nu o laşi din mâna până nu ajungi la ultima filă.

Finalul cărţii scoate la iveală multe lucruri inexplicabile, pe care vă invit să le descoperiţi. Însă elementele psihologice din această carte sunt mult mai importante decât misterele îngropate în nisipurile din jurul insulei Duma Key. Citind cartea vei putea descoperii indicii despre ce ar putea fi vorba dar, există o explicaţie completă presărată în toate amănuntele acestei cărţi. Vei reuşi să o identifici?

Cartea o găsiţi acum la reducere în librăria targulcartii.ro, alături de alte titluri cel puţin la fel de spectaculoase. Tot pe acest site, găsiţi secţiune anticariat, unde puteţi descoperi cărţi dragi ale copilăriei voastre, sau volume rare ale unor capodopere internaţionale.

 

2 Comments on "Duma Key, o carte horror de Stephen King, recenzie"

  1. Brrr, genul horror nu e pentru cei slabi de inima. Unele carti sunt frumoase, dar unele sunt inspaimantatoare. Am vazut filmul Carrie, nu e genul meu.

  2. Un titlu foarte reusit, merita citita.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*