Cum alegi cel mai bun fier de călcat în funcție de necesitățile tale

statie de calcat
Share the joy

Cum alegi cel mai bun fier de călcat în funcție de necesitățile tale

Cu greu putem găsi o persoană e căreia îi place cu adevărat să calce hainele. Din fericire, progresul pe care industria îl imprima acestui sector facilitează acest proces, sporind eficiența fiarelor de călcat și îmbunătățind funcțiile acestora. Dar cum să alegi cel mai bun fier de călcat printre atâtea tipuri și atâția producători? Ei bine dacă ești atent la toate caracteristicile și funcțiile diferitelor modele și le raportezi la necesitățile tale, vei face cea mai fericită alegere.

Ce caracteristici trebuie să aibă un  fier de călcat bun

  • Putere

La orice aparat electrocasnic puterea diferă semnificativ între diferite modele și se încadrează în general între valori de la 1200 la 2200W. Puterea afectează eficiența îndreptării țesăturii când vine vorba de un fier de călcat pentru uz casnic. Dacă în casă ta se calcă haine zi de zi, obișnuiești să calci așternuturi, fețe de masă și prosoapele, atunci trebuie să alegi un fier de călcat cu o putere mai mare, aproximativ 1800-1900 W. Se încălzește mai repede și poate face față mai bine hainelor șifonate.

Un fier de călcat cu o putere de 2000 W sau mai mare poate fi încadrat la fiare de călcat profesionale. Este un pic mai scump, dar mult mai eficient.

  • Talpa fierului de călcat

Astăzi toate fiarele de călcat au talpă antiaderentă și sunt realizate cu tehnologii moderne, dar materialul din care este confecționat tot ansamblul determină variația mai multor parametri: prețul, viteza de încălzire și răcire, greutatea și calitatea călcării.

Cel mai cunoscut material este aluminiu, unul dintre avantajele acestuia fiind prețul scăzut. Atuurile aluminiului includ și greutatea redusă și viteza de încălzire sau răcire.

Un fier de călcat cu talpa de aluminiu poate fi curățat cu detergent și apă caldă, fără a recurge la metode și soluții speciale. Dar trebuie să avem în vedere că acest metal nu se înțelege bine cu anumite țesături care pot adera la suprafața lui. Un alt dezavantaj al aluminiului este că este destul de fragil și se poate zgâria chiar și trecând peste un nasture sau o capsă metalică, să nu mai vorbim de fermoare care pot distruge iremediabil talpa fierului de călcat din aluminiu.

În schimb un fier de călcat cu talpa din oțel inoxidabil este mai durabil și mai rezistent la zgârieturi, dar durează puțin mai mult pentru a se încălzi și a se răci. Acesta este cel mai popular tip de fier de călcat, preferat de majoritatea consumatorilor.

Fiarele de călcat moderne au în general înveliș ceramic sau din teflon ce facilitează călcare și sunt complet anti aderente.

fier de călcat

La acest tip de fier de călcat, un strat ceramic este aplicat pe o bază metalică. Acoperirea ceramică este foarte delicată și alunecă perfect pe țesătură. Acest model păstrează aceeași temperatură mult timp și se răcește mult mai încet. Dezavantajul însă este că trebuie lăsat să se răcească înainte de a fi depozitat.

În același timp, sensibilitatea și fragilitatea învelișului ceramic are dezavantajul lui. La fel ca un fier de călcat cu talpa de aluminiu, ceramica poate fi ușor zgâriată chiar și de cele mai mici decorațiuni de pe îmbrăcăminte. De aceea, principalii producători utilizează ceramică metalică, îmbunătățind-o cu tehnologii speciale și crescând astfel rezistența la zgârieturi.

Teflonul are cu siguranță cea mai mare rezistentă la ardere, dar în același timp la fel că ceramica poate fi zgâriat ușor. În timp ce fiarele de călcat cu talpa din titan sunt cele mai rezistente, fiind folosite în general pentru uz profesional.

Alegerea unui fier de călcat după funcțiile pe care le are

Astăzi nu cred că mai există un fier de călcat care să nu aibă un sistem de generarea aburului. Există două tipuri de vaporizare: automată și manuală. Modul manual vă permite să vă generați un surplus de vapori pentru rufele prea uscate sau greu de călcat, în timp ce modul automat generează abur în funcție de programul selectat.

O altă funcție importantă este vaporizarea verticală pentru că face ca un astfel de fier de călcat să poată fi utilizat pentru a călca hainele direct pe umeraș. Acest model va permite să călcați chiar și perdele așezate pe galerie și aproape nu are nevoie de masa de călcat. Singura problemă este că are un rezervor foarte mic. Prin urmare, dacă intenționați să folosiți frecvent aburul vertical, mai bine cumpărați o stație de călcat care este mult mai eficientă.

fier de calcat vertical

Unele modele clasice vă permit să pulverizați un jet de apă din vârful aparatului. Această funcție este foarte utilă atunci când chiar și aburul este ineficient, de exemplu atunci când călcați blugii sau când hainele sunt prea uscate și trebuie umezite pentru a netezi cutele foarte marcate.

Un fier de călcat bun ar trebui să mai aibă și temperaturi separate pentru călcarea țesăturilor fragile și subțiri față de hainele groase și dificile.

Cu toate acestea dacă nu vrei să citești tot timpul etichetele pentru a călca rufele la temperatura corectă poți caută un model inteligent care își alege singur temperatura potrivită pentru a evita deteriorarea hainelor.

Ca orice dispozitiv cu pericol de incendiu, fiarele de călcat, în special generațiile noi de stații de călcat, au o funcție de oprire automată. Înseamnă că fierul de călcat se va opri dacă rămâne inactiv 15-30 secunde orizontal și 5-10 minute așezat vertical. Dacă știți că sunteți uituc sau distras, această funcție s-ar putea să va fie de folos la un moment dat.

Apă din interiorul fierului de călcat poate provoca murdărirea și deteriorarea elementului de încălzire, dar și pătarea hainelor. Pentru a evita acest lucru este recomandat să cumpărați un fier de călcat cu un sistem anticalcar și să folosiți întotdeauna apă distilată.statie de calcatDacă atunci când îți alegi fierul sau stația de călcat ești atent la detaliile expuse mai sus, cu siguranță vei cumpăra cel mai bun model, care se va mula exact pe cerințele tale.

4 Comments on "Cum alegi cel mai bun fier de călcat în funcție de necesitățile tale"

  1. Bune sfaturile tale! O sa tin cont de ele!

  2. Mulțumim pentru sfaturi.

  3. De puțin timp mi-am cumpărat un fier de călcat,am avut statie și s-a stricat,bine după vreo 6 ani ?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*