Cum alegi un aparat de sudura bun în funcție de necesitați

aparate sudura
Share the joy

Cum alegi un aparat de sudura bun în funcție de necesitați

Fierul este cel mai cunoscut element chimic de pe pământ care își ocupă cu mândrie locul în tabelul periodic al elementelor. Utilizat încă din antichitate este cel mai abundent metal din natură. Studiile arată că acesta constituie 5% din masa Terrei.

Ca material fierul pur este un element moale asemănător cu aluminiu și care nu se poate obține direct prin topire deoarece din acest proces diverse impurități, precum carbonul, în conferă duritate. De aceea fierul este utilizat sub cele mai importante două aliaje ale sale: oțelul și fonta sau făcând parte din diverse alte aliaje.

Felul în care poți modela fierul este fascinant. Metamorfoza acestuia din lichidul încins în furnale, la sculpturi metalice moderne sau diferite aplicații industriale este surprinzătoare.

Utilizarea fierului în toate domeniile a cunoscut o creștere extraordinară datorită industriilor. Dacă în antichitate a fost folosit pentru a face arme și unelte pentru agricultură, astăzi oriunde privești în jur se găsește fier sub diferite forme: de la elemente decorative la lucruri comune care nu au nimic de a face cu arta, toate făcute din fier.

aparat de sudura

Pentru a face sculpturi metalice sau pentru a lipi mai multe bucăți din fier precum cele din atelierele auto sau ateliere care fac confecții metalice, acesta este modelat cu ajutorul diferitelor tehnici de lucru. Cea mai folosită este sudura clasică cu ajutorul electrozilor.

Dacă ai un atelier auto, ești artist plastic și îți place să lucrezi cu fierul sau pur și simplu faci confecții metalice în atelierul tău, atunci ai nevoie de un aparat de sudura bun. Chiar dacă prețul acestui tip de aparate a scăzut considerabil în ultimii ani, un aparat de sudura bun trebuie să fie alături de tine ori de câte ori ai nevoie și să nu te lase la greu, de aceea sunt câteva elemente pe care să le iei în considerație când vei achiziționa unul.

Tipuri de aparate de sudură, cum îl alegi pe cel mai bun

Astăzi aparatul de sudură este o unealtă modernă, iar varietatea de modele existente pe piață, te poate pune în dificultate.

Aparatul de sudura cu electrozi

Utilizat în diverse tipuri de sudură, necesită experiență pentru utilizare. Totodată este voluminos, greu de manevrat, poate consuma destulă energie electrică, iar dacă materialul sudat este gros, numărul de electrozi folosiți și timpul de sudură crește considerabil.

Sudarea electrică este utilizată prin topirea unui electrod de fier pe suprafețele care urmează să fie îmbinate prin trecerea curentului electric. Procedura se caracterizează printr-o conexiune solidă și rigidă. Acest lucru face posibilă îmbinarea diferitelor obiecte de fier (fier vechi, bucăți ale aceluiași întreg, bare oțel etc.), uneori chiar provenite din reciclare, ce dau naștere unor adevărate opere de artă.

Aparat de sudura MIG/MAG

Acest aparat folosește un fir metalic în locul electrozilor. Practic, pentru a uni două suprafețe se topește firul, timp în care se folosește un gaz (inert – MIG sau activ – MAG) care protejează sudura și împiedică depunerea rezidurilor pe suprafața prelucrata. Gazul folosit depinde de materialul ce urmează a fi sudat.

Cu acest tip de aparat, punctele de sudură sunt mai uniforme iar suprafața rezultată mai curată.

puncte de sudura

Aparatul de sudură TIG (cu gaz inert)

Un astfel de aparat de sudură permite sudarea unei largi varietăți de metale și aliaje, atât feroase, cât și neferoase realizând o structura rezistentă chiar și la materialele subțiri.

aparat de suduraAparatul de sudură autogen

Aparatul de sudură autogen folosește flacăra și firul metalic pentru a topi metalul. Cel mai frecvent, sudură autogen e folosită la tăiere/ debitare și perforare/ decupare. Este un aparat ușor de folosit fără pregătire prealabilă.

Sudarea autogenă este tipul de sudură care permite generarea unei sculpturi/ deformări, prin contribuția directă a căldurii generată de o flacăra deschisă. Rezistența sudării este mai mică decât cea obținută prin sudarea electrică, dar are avantajul de a permite sudarea metalelor de tot tipul.

Acetilena este cel mai utilizat gaz în tehnică autogenă. Datorită caracteristicii sale fizice de combustie, oxiacetilena este singurul gaz utilizat în toate tehnicile de sudură autogena.

Aparat de sudura tip invertor

aparat de suduraInvertorul folosește o tehnică relativ nouă și inovatoare, totodată este tipul aparat de sudura care are mai multe avantaje în comparație cu unul convențional.

Avantajul principal este dimensiunea sa redusă, compact și mai ușor manevrabil, față de un aparat de sudura cu bobină. În plus consumă mai puțină energie și poate funcționa la orice priza. De aceea invertorul este considerat un pas important în tehnologia de sudare.

Aparatele de sudură tip invertor sunt foarte productive pentru că pot efectua mai multe activități în mai puțin timp decât aparatele de sudură convenționale. Instalația de sudură invertor este fiabilă și sigură pentru procesul de sudură în orice mediu.

Invertoarele de sudură sunt atât tip MMA, cât și MIG/MAG sau TIG.

Diverse tipuri de aparate de sudură invertor sau transformator, pot fi achiziționate online de la mereuprimul.ro, un site ce comercializează peste 100 de modele de aparate de sudură. Gama pusă la dispoziție de acest site este foarte variată, de aici putând să achiziționezi de la aparate sudură profesionale pentru ateliere auto, confecții metale sau alte industrii metalurgice, până la aparate sudură pentru casă și grădina, care vă vor ajuta să va dezvoltați orice hobby.

compresor de aerCompresoare de aer

Tot de la mereuprimul.ro poți achiziționa compresoare.

Compresoarele de aer sunt folosite în general pentru mărirea presiunii unui gaz închis într-un recipient și se utilizează atât pentru uz casnic cât și pentru cel industrial.

Utilizarea unui compresor cu aer este extrem de comună. De la reglarea roților de la mașină sau bicicletă, umflarea baloanelor sau utilizarea acestuia pentru instrumente de vopsit/ spălat, diverse unelte pneumatice etc.

6 Comments on "Cum alegi un aparat de sudura bun în funcție de necesitați"

 1. Valeria Chertes | mai 24, 2018 at 11:30 pm | Răspunde

  Multumim pentru sfaturi.

 2. ghelbere elena | mai 25, 2018 at 9:24 am | Răspunde

  Sotul meu are un aparat de sudura care sta degeaba si pe care nu l-a mai folosit de foarte mult timp.

 3. Multumim ,foarte utile sfaturi si sotul meu are un aparat de sudura

 4. Sfaturi foarte utile! Am si eu un aparat de sudura artizanal, cu care mai sudez din cand in cand ceva. Cred ca ar trebui sa-mi cumpar ceva mai bun si sigur….

 5. foarte util articolul, dat mai departe sa fie vazut si de ale persoane, in special cei ce lucrează in domeniu..

 6. Din experienta proprie vreau sa va recomand un model de sudura pe care il folosesc eu!
  https ://2get.ro/product/2096

Leave a comment

Your email address will not be published.


*