Cum alegem corect chiuveta pentru bucătărie
Când eram copil, bucătăria era sufletul casei. Aici ne adunam cu toții să povestim, să luăm masă sau să ne facem temele. Cred că micuța bucătărie a fost locul unde am petrecut jumătate din copilăria mea.
Cândva în apartamentele înghesuite din blocurile vechi, în bucătărie era întotdeauna așezat un pat. Aici stăteam cuminți așteptând să se coacă plăcintele pe care mama le făcea în fiecare sâmbătă.
Parcă și astăzi le simt aroma de urdă cu mărar sau brânză dulce cu stafide și scorțișoară. Sâmbăta în jurul blocurilor mirosea că la plăcintărie.
Bucătăria mamei era albă. Chiuvetă albă din fontă smălțuită era adâncă și bateria cu doi robineți argintii era așezată sus pe perete, stropind totul în jur când dădeai drumul la apă. Pe atunci nu erau atât de multe modele de chiuvete precum sunt astăzi. De culori nici nu putea fi vorba. În general totul era alb: chiuveta, frigiderul și aragazul. Perdeaua de la geam completă peisajul, iar punctul de atracție era o plantă agățătoare numită telefon, care a împânzit tavanul bucătăriei vreo 10 ani din copilăria mea.
Când am renovat bucătăria mea am vrut să am o chiuvetă argintie și strălucitoare, însă când a trebuit să aleg între atâtea modele de baterii m-am cam încurcat. Mi-ar fi plăcut să găsesc un ghid, ceva care să mă ajute să fac alegerea corectă. Atunci am ales-o în funcție de frumusețe, astăzi altfel aș pune problema, dar cum prețul unei baterii chiuvete este destul de scăzut, oricând poate fi un moment prielnic să îmi iau una cu furtun flexibil și reductor de presiune.
Chiar dacă suntem în preajma sărbătorilor de iarnă și mulți dintre noi au terminat curățenia astăzi vă vorbesc despre cele mai importante elemente dintr-o bucătărie: chiuvetă, baterii și blat… în caz că vă bate gândul să le schimbați.
Tipuri de chiuvete și cum să o alegi pe cea potrivită.
Pentru a alege chiuveta potrivită, trebuie să țineți cont de diferite aspecte, cum ar fi spațiul disponibil în bucătărie, materialul și tipul blatului, dar cel mai important trebuie să adaptezi toate acestea modului tău de a găti și desigur numărului membrilor familiei tale.
1. Tipuri de chiuvete bucătărie
Prima decizie este să alegeți tipul chiuvetei și acest lucru va fi strâns legat de blatul pe care îl ai sau îl dorești în bucătărie. Diferitele tipuri care există sunt:
- Chiuvetă sub blat este cel mai recomandat model pentru blaturile de granit, piatră sau materiale sintetice când marginea blatului vine deasupra marginei chiuvetei.
- Modelul incastrat în blat, când marginea chiuvetei este la același nivel cu blatul, tot pentru blaturi de granit, piatră sau materiale sintetice.
- Chiuveta care vine montată pe blat, se recomandă pentru blaturi din lemn și laminate.
- Chiuvetă pentru mască este cea care pur și simplu se așează pe o mască sau un dulap simplu.
2. Forme de chiuvete bucătărie
Următoarea alegere ar trebui să fie cea legată de forma sa, deoarece va varia în funcție de spațiul disponibil și de distribuția bucătăriei.
Chiuvetele rotunde sunt cele mai potrivite pentru bucătării mici, deoarece acestea contribuie la optimizarea spațiului pentru că va permite să profitați de colț sau orice zonă moartă.
Chiuvetă pătrată sau dreptunghiulară este cea mai cunoscută, forma clasică pe care o știm cu toții de ani de zile. Pentru aceasta avem nevoie de un spațiu minim de 60 cm în care să încadrăm chiuvetă și picurătorul. Aceste modele au două forme de prezentare cuvă și picurator sau două cuve cu sau fără picurător. Existe și modele chiuvetă bucătărie care includ două cuve și picurător sau o cuvă mai mică. Totul este să alegeți adâncimea corectă și mărimea, pentru a putea să o încadrați în spațiul de care dispuneți.
Un alt aspect la care trebuie să vă gândiți este ca multe modele vin exclusiv pe stânga sau pe dreapta, în timp ce altele sunt reversibile.
3. Material chiuvetă bucătărie
Materialul ales va influența performanța rezistenței la zgârieturi și impact, precum și reținerea mai mult sau mai puțin a calcarului pe suprafață ei.
Chiuvetă din oțel inoxidabil este cea care oferă mai multă rezistență împotriva impactului, dar la rândul său este cea mai vulnerabilă la zgâriere și depuneri de calcar. Însă o caracteristică demnă de luat în seama este ușurința de curățare.
Chiuvetă din compozit este cea mai bună opțiune dacă se ia în considerare toate caracteristicile, deoarece are o rezistență ridicată la zgârieturi, retenție scăzută la urme de calcar și o rezistență la șoc remarcabilă. Alte avantaje în favoarea acestui material sunt că suportă temperaturi de până la 280 de grade și este disponibil într-o varietate largă de culori.
4. Accesorii chiuvetă:
După ce ați ales chiuvetă adaptată nevoilor și spațiului din bucătăria voastră, o puteți completă cu unele accesorii care extind importanța și funcționalitatea acesteia.
Baterii chiuvete
Bateriile sunt poate mai importante decât modelul chiuvetei ales. Multe dintre modelele noi de baterii chiuvetă bucătărie au incluse diverse funcții și accesorii care pe timpul copilăriei mele erau de domeniul SF.
Cât i-ar fi plăcut mamei un termostat inclus pe când apă caldă avea un orar riguros și cât de util ar fi fost gâtul mobil, care pe deasupra poate fi prelungit, fiind prevăzut cu furtun flexibil, atunci când avea de clătit oalele în care făcea compotul sau zacusca.
Astăzi putem echipa bucătăria la un nivel tehnologic înalt, transformând-o conform necesităților noastre. Bateria pentru spălător este adaptabilă și inovatoare transformând spălatul vaselor într-o adevărată plăcere.
Pentru chiuvetă mai putem achiziționa un suport vase care să poată fi așezat pe picurător un coș care să stea în interiorul cuvei, ideal pentru spălat fructele sau un tocător care să acopere perfect chiuveta când această nu este folosită.
De la chiuvetă albă a mamei, la modelele care imită marmură și granitul au trecut câteva generații de … chiuvete, iar cu ajutorul noilor modele de baterii cu design avangardist și funcționalitatea dusă la un nivel care ușurează atât de mult spălatul vaselor, nu doar gătitul devine o plăcere ci însăși bucătărie capătă un look modern și atrăgător.
Multumim pentru sfaturi.
Acum am o chiuvetă din inox care consider că este destul de bună.
Folosim o chiuveta din granit si se intretine foarte usor. O avem de 8 ani si sunt chiar multumita de ea. Nu stiu daca m-as intoarce la o chiuveta din inox de teama depunerilor urate de piatra din cauza apei.