Criterii de care să ții cont atunci când cumperi un aspirator nou
Dacă te-ai decis să îți cumperi un aspirator nou trebuie să spun că nu este atât de ușor pe cât pare, am testat chiar eu pe propria piele și cu greu am reușit să mă decid asupra unui model.
De altfel indiferent dacă vorbim despre fiare de calcat, hote, mașini de spălat sau orice alt aparat electro-domestic, întotdeauna sunt diverse criterii de departajare care vor înclina balanța spre un model sau altul.
Nu există nicio îndoială că un aspirator este un aparat foarte practic și absolut necesar, care ne ajută foarte mult în casă. Totodată este o investiție minimă și profitabilă, atât timp cât alegem modelul de aspirator care se va ridică la înălțimea așteptărilor noastre. Din nefericire chiar și eu m-am surprins comparând prețul și nu caracteristicile aspiratoarelor și știu că în general prețul este hotărâtor când trebuie să cumpărăm ceva.
Cu toate acestea trebuie să subliniez și că este la fel de greșit să alegem un aspirator cu multă putere, dacă nu putem aspira cu ușurință perdelele sau un aspirator cu un motor mic cu care vom necesita ore întregi pentru a aspiră murdăria și praful doar de pe covorul din sufragerie.
De ce este dificilă alegerea aspiratorului potrivit?
Clar, alegerea aspiratorului potrivit chiar este o treabă dificilă. Pe de o parte trebuie să îl raportăm la suprafața casei, numărul de etaje, dacă ai sau nu animale de companie, iar pe de altă parte trebuie să ținem cont de tipul de podele și suprafețe pe care vrem să le curățăm.
Alegerea aspiratorului potrivit este dificilă și datorită multitudinii de modele care se află pe piață, căci sunt atât de multe tipuri de aspiratoare, cu accesorii, puteri și caracteristici tehnice diferite, încât poți ajunge să nu îți dai seama nici ce model ai prefera, nu doar aspiratorul în sine, ci tipul precum – vertical, robot, clasic etc. Oricum, ca să îți faci o idee poți arunca o privire aici.
Fiecare tip de aspirator are puncte pro și contra, cum îl alegem?
-
Aspirator robot
Un aspirator robot poate fi foarte confortabil, dar nu este potrivit pentru aspirat sub piese de mobilier joase. Este singurul tip de aspirator care este responsabil de curățenie fără a fi supravegheat și care vă permite să economisiți timpul și efortul le maxim. Ba chiar sunt modele programabile de pe telefonul mobil și unica grijă pe care o ai e sa golești sacul atunci când se umple, de curățenia casei se ocupa el.
-
Aspirator vertical
Aspiratoarele verticale sunt perfecte atât timp cât au o baterie care le oferă o autonomie mai mare. Acestea au transformat o corvoadă obositoare și plictisitoare precum curățenia casei într-un joc distractiv. Sunt rapide, confortabile, versatile și odată ce ai început să le folosești te întrebi de ce nu te-ai gândit niciodată să cumperi unul înainte.
Unele aspiratoare verticale se pot detașa de pe tijă transformându-se rapid în aspiratoare de mână.
Desigur, este acest model și de sine stătător. Sunt cele mai compacte și mai ușoare . Pur și simplu trebuie să le direcționăm cu brațul spre locurile în care vrem să aspirăm și gata curățenia. De obicei, au mai multe tipuri de accesorii, inclusiv un tub îngust pentru colțuri sau o perie mică pentru mobilier.
Există aspiratoare de mână cu furtunuri flexibile care fac aspirarea mașinii mult mai ușoară.
Au apărut chiar și aspiratoare de mână anti-praf/ acarieni, ce au o lampă UV încorporată care elimină și ucide germenii și acarienii. Genial, nu-i asa?
-
Aspirator clasic
Un aspirator clasic, cu motor puternic, poate lăsa covoarele impecabile, dar va fi incomod de transportat pe scări. Acesta este tipul de aspirator cel mai familiar și rămâne unul dintre cele mai vândute aspiratoare din toate timpurile. Prețul său este mai mic, iar beneficiile sunt multiple.
Aspiratorul clasic are un sac sau un depozit în care se adună toată murdăria. Funcționează cu cablu, astfel încât performanța acestuia nu depinde de acumulatori.
Aspiratoarele clasice au suferit în ultimii ani o mulțime de transformări și astăzi pot curăța cu aburi, absorbi murdăria lichidă și chiar spăla covoare.
Dacă ar fi să caut inconveniente pentru alegerea unui aspirator clasic aș putea spune că sunt incomode, grele și voluminoase, uneori parcă nici nu-ți vine să le scoți din dulap.
Totuși, caracteristicile cheie de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un aspirator nou sunt:
- Performanța aspiratorului – putere, eficiență și autonomie
- Versatilitate – ce poți aspiră cu modelul respectiv: podele, scări, mașină/ praf, lichide etc.
- Confort – cum se mișcă pe podea, cât de greu este sau dacă e ușor de manevrat și este ergonomic
Din dorința de a acoperi nevoi mai specifice și cerințe concrete ale utilizatorului, producătorii invadează piața cu atât de multe modele de aspiratoare încât aproape că trebuie să devii un expert în aspiratoare pentru a cumpăra unul.
Puterea de aspirație și consumul de electricitate
Puterea de aspirație a unui aspirator este de obicei măsurată în wați și care în final încearcă să dea o idee despre cât de eficient poate fi aspiratorul.
Trebuie să țineți cont ca puterea este un lucru, iar capacitatea de aspirație este alt lucru. Un aspirator cu un motor mai mare nu are eapărat o capacitate mai mare de aspirație decât unul de putere mai mică.
În plus, numărul de wați va avea un impact direct asupra facturii de energie electrică, cu cât este mai mare puterea, cu atât consumul poate fi mai mare, de aceea trebuie să fii atent și la eticheta verde.
În cele din urmă pentru un apartament cu 3 camere în care sunt doar două covoare mici, eu am ales un aspirator fără sac Beko BKS1360C, 1200 W, 1.8 L, de care chiar sunt mulțumită. În plus, la acest model, rezervorul poate fi spălat și aspiratorul arată și funcționează ca nou de fiecare dată.
Tu ce aspirator folosești?
Aspiratorul este unul din lucrurile care nu ar trebui să lipsească dintr-o casă! Îl aleg în functie de nevoile mele, nu prea ma uit la pret.
Eu am un aspirator clasic dar de dimensiuni mari,cumpărat din Lidl.Sunt tare mulțumită de el
Aspiratorul este nelipsit din rutina mea de curatenie a casei!
Aspiratorul ar trebui sa fie nelipsit din fiecare care.
Super articolul, multumesc mult pentru sfaturi!