Bolnav de diabet? Ce ai voie sa mănânci și ce nu ai voie sa pui în farfurie

salata vegan
Share the joy

Bolnav de diabet? Ce ai voie sa mănânci și ce nu ai voie sa pui în farfurie

Zilele trecute vorbeam cu o prietenă despre părinții noștri și cât de greu este astăzi să găsești un serviciu bun de îngrijire bătrâni la domiciliu, mai ales că tatăl ei are diabet, fiind pe insulină. Cercetând mai atent mi-am dat seama că părinții noștri ar avea mare nevoie de un astfel de ajutor, mai ales atunci când sunt suferinzi și destul de înaintați în vârstă.

Cei de la The Care Hub de exemplu, conectează familii care au nevoie de sprijin la domiciliu cu îngrijitori de încredere și cu experiență în Arad, București, Cluj, Oradea și Timișoara. Astfel ai garanția unui serviciu de calitate și a unei persoane pe care te poți baza.

Pentru persoanele diabetice este foarte important că îngrijitorul să identifice momentul în care glicemia scade pentru a putea administra insulină. La fel trebuie să aibă grijă și de dieta persoanei suferinde.

Așa cum știm cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice, debutul diabetului ar putea fi prevenit, dar când persoană este deja cronică, alimentația trebuie foarte atent supravegheată.salata cu spanac

Secretele dietei perfecte pentru persoanele cu diabet

Există câteva reguli care nu trebuie încălcate atunci când diabetul zaharat îți face viata un calvar.. Una dintre acestea este de a nu fluctua în greutate și de a păstra indicele de grăsime corporală în limitele admise. Pentru a reuși acest lucru, specialiștii ne sfătuiesc să distribuim alimentele în 5 sau 6 mese pe zi,astfel încât prezența zahărului în sânge să fie relativ scăzută.

Alimentele de origine animală trebuie să fie sărace în grăsimi, degresate și cu puține calorii, în timp de legumele ar trebui să fie consumate cât mai puțin procesate. Fibrele trebuie să se regăsească în toate mesele: alimente integrale, fructe cu piele, leguminoase cu coajă, salate, garnituri de legume. Iar pentru hidratare se bea cantități suficiente de apă, sucuri naturale sau ceaiuri neîndulcite.

Alimente permise pentru diabet

Evident există și liste cu AȘA DA -AȘA NU!

Legumele sunt foarte bine tolerate de diabetici. Acestea reglează nivelul de zahăr din sânge datorită conținutului lor de fibre. Fibrele încetinesc trecerea zahărului în sânge și scad glucoză. Majoritatea legumelor conțin foarte puține calorii, astfel încât contribuie și la evitarea obezității.

Conopida și varza, inclusiv varza murată, andivele, salata verde, fasolea verde, mazărea, castraveții, anghinarea, țelina, avocado, ceapa și ciupercile ar trebui să se regăsească regulat în farfuriile persoanelor bolnave de diabet.salata vegan

Broccoli de exemplu este un excelent aport de crom, un oligoelement care reglează nivelul zahărului din sânge, de fapt, persoanele cu deficit de crom sunt mai susceptibile de a suferi de diabet.

Cereale integrale precum orz, grâu și ovăz sunt perfecte pentru micul dejun fiind cereale hipoglicemice capabile să reducă nivelul zahărului din sânge.

Fructele sunt și ele necesare pentru contribuția de vitamine antioxidante care protejează pereții arteriali. Fructele cel mai bine tolerate de diabetici sunt cele cu un indice glicemic scăzut și bogate în fibre solubile precum ar fi merele, avocado, mango, fructe de pădure și citrice precum lime și lămâie. Fructele cu conținut mai mare de glucoză, cum ar fi bananele, pot fi consumate cu moderație, fără a depăși cantitățile maxime recomandate.

Fructele uscate sunt și ele pe lista de AȘA DA! Bogate în vitaminele B și E. nu este recomandabil totuși să abuzați de ele, deoarece acestea oferă suficiente calorii.

Cartoful este o legumă controversată în dietă diabeticului. Totuși este bine tolerat, deși ar trebui să fie consumat în cantități controlate.

Alimente „interzise” pentru diabet

Evident lista de AȘA NU! începe cu zaharurile. Consumul de zahăr necesită un control riguros, deoarece este alimentul direct legat de nivelul de glucoză din sânge. Cu mierea se întâmplă la fel că în cazul zahărului. Feriți-vă de produsele de patiserie rafinate care, în plus, sunt foarte bogate în grăsimi.

Ciocolata cu mai puțin de 70% cacao este pentru diabetici la fel de periculoasă că produsele de patiserie.

Consumul excesiv de carne pare să fie direct legat de debutul diabetului zaharat. Este recomandat produsul de carne slabă gătită, prăjită, la grătar sau coaptă de maxim 3 ori pe săptămână.

Alcoolul este interzis cu desăvârșire. Acesta determină celulele să devină mai rezistente la insulină și agravează progresia diabetului zaharat.

Și sarea trebuie evitată deoarece este direct legată de hipertensiunea arterială la care sunt predispuși diabeticii.

Toate acestea par simplu de ținut minte, însă când anii se adună, uneori poate fi dificil să îți gătești zilnic un meniu care să fie adecvat patologiilor la care ești predispus, de aceea cel mai bine ar fi să ai o persoană atentă și grijulie care să se îngrijească de toate aceste detalii care îți vor menține o sănătate de fier!

Be the first to comment on "Bolnav de diabet? Ce ai voie sa mănânci și ce nu ai voie sa pui în farfurie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*