Agent Certificat Energetic, un personaj misterios cu geanta plina de sfaturi

Share the joy

Agentul Certificat Energetic, un personaj misterios

De câteva zile, prin cartierul meu şi-a făcut apariţia un personaj misterios. Aparent nu se integra în peisaj, având un comportament oarecum straniu. Se plimba printre blocuri, le privea gânditor in timp ce le facea poze.

În prima zi, l-am zărit chiar pe strada mea. L-am urmărit atentă de după perdeaua ferestrei de la bucătărie, studiindu-i toate mişcările. Ba chiar am dat discret deoparte, un colţ de material diafan care îmi optura privirea, pe când misteriosul personaj îşi făcea de lucru cu instrumentele sale. Nu am reuşit să văd mare lucru, părea că face fotografii.

Ziua următoare am dat nas în nas cu el, chiar în spatele blocului. Se plimba de colo, colo bombănind. Nu am rezistat tentaţiei şi m-am băgat în seama:

– Ziua bună! Îi dau bineţe omului cu un zâmbet linguşitor.

– Ziua bună, doamna mea! Răspunde acesta văzându-şi în continuare de treaba sa.

– V-am văzut şi zilele trecute, îi spun eu nonşalant. Sunteţi nou în cartier? îl întreb pe un ton cât se poate de liniştit, încercând să îmi maschez curiozitatea.

– Permiteţi-mi să mă prezint, sunt Agentul Certificat Energetic, specialist în termografie clădiri, desigur asta e numele meu de acoperire, mai spune şarmant, în timp ce îmi face din ochi. Chiar acum efectuez o temoviziune a unui apartament din acest bloc, caut scurgerile de căldură. Hoaţele se strecoară din casele oamenilor, cu banii acestora îndesaţi în buzunare.

Uite, vezi? îmi spune intreptand spre mine drăcia din mâinile lui, chiar acum se furisează afară din casa familiei Popescu.

Popeştii erau vecinii mei. Nu aveau cine ştie ce avuţie. Ba din contra, tot timpul se plângeau că plătesc prea mult la întreţinere şi că rămân frecvent fără bani din cauza asta.

Ridic privirea mirată spre ferestrele acestora. Locuiam la etajul trei. Apoi mă uit neîncrezătoare spre agent, cine să se strecoare pe geam de la etajul trei?

– Nu văd nimic, sunteţi sigur de ce spuneţi?

– Cum să nu fiu? Ba chiar sunt atât de multe hoţomanele, că această familie e un „G”. Sunt extrem de vulnerabili în faţă acestor nemernice!

Îl fixez cu privirea. Omul părea foarte serios, un adevărat profesionist, manuind aparatele alea. Despre ce hoţomane vorbea?

Îmi zâmbeşte indulgent.

– Unde locuieşti drăguţă?

Îndrept un deget tremurând înspre etajul 3.

– Acolo, lângă famila Popescu.

Ridică aparatul înspre apartamentul meu. Dă din cap , bolborosește ceva şi apoi scoate un un fel de:

– Mda, nu-i rău. Doar ferestrele, le-aţi lăsat deschise. E chiar binişor văzut de afară.

Mă încrunt. Geamurile mele noi, erau rabatate pe poziţia micro ventilaţie. Doar eu ştiam această informaţie, de afară nu se vedea nimic.

Îmi zâmbeşte din nou. Îşi dă seama că nu înţeleg nimic şi se hotărăşte să mă lumineze puţin.

– Uite, să îţi explic, fac parte din echipa de experţi în termografie clădiri de la Enermed Impex SRL. Vecinii dumitale vor să vândă apartamentul. După cum bine ştii, conform reglementărilor europene, nu mai poţi vinde sau închiria o clădire, casă sau apartament, dacă nu deţii acest certificat energetic.

Acesta conţine informaţii precise, obţinute în urmă unui audit energetic, ca cel pe care l-am făcut eu astăzi. Cu ajutorul acestui aparat, se pot obseva pierderile de căldură, exact ca în această fotografie, unde e roşu, înseamnă că pereţii nu sunt izolaţi, ferestrele şi uşile nu sunt etanşe plus alţi câţiva factori care duc la pierderi de resurse şi clar, la pierderi financiare pentru propietari.

Acolo unde e albastru, stai dumneata, aşadar e destul de bine, dar vecinii trebuie să asculte sfaturile mele dacă vor să obţină un statut energetic mai bun.

Despre termografii imaginile vorbesc de la sine…

certificat energetic

certificat energetic

Agent Certificat Energetic, un personaj misterios cu geanta plina de sfaturi

În acest moment apartamentul lor este încadrat într-o clasă energetică redusă. Nimeni nu va dori să locuiască într-o casă care prezintă confort termic scăzut, multe pierderi şi cheltuieli ridicate.

Din fericire pentru ei, în echipa mea am fost instruiţi să oferim şi soluţii. După ce le voi oferi toate aceste date, extrem de importante pentru un cumpărător, le voi explica şi ce au de făcut pentru a ridica confortul termic al locuinţei, astfel încât să o vândă că „pâinea caldă”.

Cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea performaţelor energetice sunt izolarea pereţilor exteriori, schimbarea tâmplăriei cu una performantă care etanşeizează perfect şi chiar izolarea tavanului dacă locuieşti la ultimul etaj. În acest fel te asiguri că pereţii vor păstra căldura în interior iarna şi în exterior vara. Aşadar vei economisi la încălzire şi nici aparatul AC nu va merge prea mult vara.

Toate aceste lucruri se văd pe termografia clădirii dar, dacă vrei o performanţă şi mai ridicată, nu te opreşti aici. Tot eu îţi voi da soluţii simple şi la îndemână. Poţi schimbă becurile clasice cu cele cu tehnologie LED, acestea au durata de viaţă mai lungă şi un consum electric mult mai redus. Mai puţin curent electric consumă şi noile electrocasnice încadrate în clase energetice superioare, aşadar trebuie să luaţi în calcul şi schimbarea acestora acolo unde este cazul. Investiţiile iniţiale vor fi amortizate în scurt timp, iar economiile ulterioare vă vor face să fiţi fericiţi că mi-aţi ascultat sfaturile.

certificat energetic

Deja îl priveam cu simpatie pe omuleţul din faţa mea. Agentul Certificat Energetic, sporovăia în continuare explicându-mi despre misiune lui de a aduce confortul în casele oamenilor, despre programatoare pentru încălzire, panouri solare sau foto electrice şi desigur, pompele de căldură care nu doar că îmbunătăţeau performanţă energetică a clădirilor dar, pe lângă confortul termic oferit , aduceau beneficii pentru mediu şi desigur multe economii în buzunarele beneficiarilor.

– Fără certificat energetic, nu poţi vinde şi nu poţi închiria, au făcut bine oamenii ăştia că ne-au contactat pe noi. Suntem cea mai bună echipă atestată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, avem mulţi ani de experienţă în domeniul certificării energetice şi al termografierii clădirilor. Noi suntem cei mai buni de pe piaţă şi când vine vorba de oferit soluţii.

De pildă, domnii Popescu, dacă îmi ascultă sfaturile, vor putea ridică eficientă energetică la un „A” plin chiar. După ce vor implementa soluţiile oferite de noi, vom mai efectua o termoviziune a clădirii şi se vor convinge.

Iar dacă aveți nevoie de un certificat energetic ieftin, eliberat rapid , tot la noi puteți apela. În mai puțin de 24 de ore la data vizionarii imobilului de către un specialist din echipa noastră puteți intra în posesia acestuia și asta fără nici un cost suplimentar dacă se ridică de la centrul nostru din București.

Îmi iau rămas bun de la Agentul Certificat și mă îndrept zâmbitoare spre casă. Acum eram extrem de fericită că l-am abordat. Am aflat o sumedenie de lucruri despre cum poţi spori confortul termic, cum poţi economisi la facturi dar şi despre certificatul energetic, atât de important.

Articol scris pentru Spring Super Blog 2017.

 

Be the first to comment on "Agent Certificat Energetic, un personaj misterios cu geanta plina de sfaturi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*