2 pasi simpli pentru autentificarea identitatii online, certificat digital si semnatura electronica

credit cu istoric negativ
Share the joy

2 pasi simpli pentru autentificarea identitatii online, certificat digital si semnatura electronica

Noile tehnologii, dispozitivele smart şi internetul ne aduc o serie de facilităţi care acum mulţi ani păreau imposibile. Cea mai comodă este eliminarea birocraţiei, a drumurilor către terţi doar pentru a semna un act sau pentru a face o tranzacţie.

Însă pentru a semna un act în mediul online, trebuie să ai o semnătură electronică, iar baza semnăturii electronice este certificatul digital.

Ce este un certificat digital

Un certificat digital sau un certificat electronic este un fişier electronic, un tip de program informatic, generat de o entitate de servicii de certificare care asociază date de identitate din mediul onlie cu o persoană fizică sau o companie, confirmând astfel identitatea sa digitală pe Internet. Certificatul digital este dacă vreţi să spunem aşa, cartea noastră de identitate online.

Acest certificat digital este valabil în principal pentru a autentifica un utilizator sau un site web pe Internet, prin urmare este necesar să apelaţi la serviciile unei entităţi care este de încredere pentru oricare dintre părţile implicate în comunicare. O astfel de identitate poate fi o banca sau o instituţie publică precum cea de aici.

Certificatul digital are valoare legală, ajutându-te să economiseşti timp atunci când interacţionezi cu:
  • Autorităţile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP);
  • Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSP);
  • Instituţiile Statului precum: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Monitorul
  • Oficial, Depozitarul Central, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM);
  • Casa de Asigurări de Sănătate (CAS);
  • Partenerii de afaceri.

Orice certificat digital are ca funcţie principală autentificarea titularului, dar poate servi şi pentru criptarea comunicaţiilor şi pentru semnarea digitală. În unele administraţii publice şi în societăţi private este necesară efectuarea anumitor proceduri care implică schimbul de informaţii sensibile între părţi, iar acestea nu se pot face fără o semnătură electronică şi implicit fără un certificat digital.

Ce este o semnătură electronicăcertificat digital

Semnătura electronică este un set de date electronice care însoţesc sau sunt asociate cu un document electronic şi ale cărei funcţii de bază este identificarea fără echivoc a semnatarului.

Integritatea documentului semnat este asigurată astfel de o semnătură electronică. Datele pe care semnatarul le utilizează pentru a face semnătură sunt unice şi exclusive, astfel nu pot exista fraude sau furt de identitate.

Credite IMM

Acum haideţi să mergem mai departe şi să vedem de ce sunt atât de necesare certificatul digital şi semnătura electronică.

Imaginează-ţi că ai o societate sau un IMM şi ai nevoie rapid de un credit. Chiar dacă sunt foarte multe instituţii care oferă credite rapide tot este nevoie să te deplasezi cu buletinul la una din sucursale pentru a fi identificat.

Ei bine, dacă dispui de date de identificare electronice poţi apela la o instituţie financiară precum cea de aici pentru a cere credite IMM. Astfel poţi dispune rapid şi simplu de bani fără a necesita justificarea destinaţiei fondurilor, iar sumele obţinute pot fi folosite pentru orice nevoi ale companiei.

Tipuri de credite:
  • Investeşte Româneşte – în produse şi servicii româneşti
  • Leasing – când ai nevoie de autovehicule, utilaje, echipamente sau imobile comerciale şi nu doreşti să îţi blochezi banii
  • Start-Up Nation
  • Linii de credit – capital de lucru
  • Factoring şi scontări – pentru acoperirea vârfurilor de plăti apărute în activitate de zi cu zi a afacerii tale.
  • Credite pe termen mediu – pentru acces rapid la resurse financiare necesare
  • Cofinanţări Programe Europene – acces mai rapid şi mai simplu la fondurile europene.
  • Finanţări Programe Speciale

Așadar iată cum un certificat digital și o semnătură electronică ne pot ușura relațiile cu partenerii de afaceri și pot face sigure schimburile de informații online.

Be the first to comment on "2 pasi simpli pentru autentificarea identitatii online, certificat digital si semnatura electronica"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*