8 lucruri de care să ții cont când cumperi un laptop nou

laptop nou
Share the joy
 • 87
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 lucruri de care să ții cont când cumperi un laptop nou

Cumpărarea unui laptop care corespundă unor anumite cerințe, dar care totuși se încadreze și într-un anumit buget, nu este o sarcină ușoară. Astăzi găsim pe piață o infinitate de propuneri care ne pot intimida. Apoi vom avea întotdeauna îndoiala nu știm dacă înțelegem exact tot ce apare în descriere atunci când alegem caracteristicile care se potrivesc nevoilor noastre și mai ales unde putem face rabat, fără pierdem din calitate.

Ei bine, dacă nu știți ce laptop să cumpărați și nu aveți pe nimeni întrebați, astăzi am adunat pentru voi un simplu ghid pentru a da o idee asupra a ce fiți atenți dacă vă hotărâți faceți o astfel de achiziție.

Indiferent dacă este primul laptop sau dacă ai nevoie de unul nou, alegerea celui mai bun poate fi o adevărată corvoada, iar alegerea greșită poate costa  scump. Dacă nu aveți cea mai mică idee de unde să începeți mai jos vei găsi o listă de sfaturi bune… zic eu, pentru a cumpăra un laptop.

La ce sa fim atenți când achiziționăm un laptop nou?

Când am început caut un laptop nou am descoperit sunt atât de multe modele și specificații încât cel mai simplu era ghidez după funcțiile de care aveam eu nevoie atât pentru job cât și pentru relaxare. De aceea, ca prim pas, este foarte important să știm la ce îl vom folosi și să ținem cont de acest lucru, deoarece putem găsi modele care ne ajută să gestionăm atât ​​munca noastră, cât și în timpul liber.

La fel ca în cazul unor telefoane mobile, specificațiile tehnice sunt cele care înclină balanța spre un model sau altul.

laptop nou

1. Dimensiuni și greutate

Unele dintre cele mai importante lucruri atunci când cumpărăm un laptop nou sunt greutatea și dimensiunea acestuia. Nu trebuie uităm pe lângă acesta va trebui avem și o geantă sau un rucsac care îl protejeze în timpul transportului.

În acest moment putem găsi MacBooks și NoteBook-uri de diferite branduri, care cântăresc în jur de un kilogram. De obicei  majoritatea laptopurilor cântăresc în jur de 2 kilograme. Aceasta greutate crescând mai mult la cele special create pentru jocuri, unde performanțele sunt căutate cu orice preț.

Chiar și eu mi-am îndreptat atenția asupra unui laptop hp și cred fix 2 kilograme are.

2. Tipul şi dimensiunea ecranului

Evident următorul lucru la care trebuie să te uiți când îți cumperi un laptop este ecranul sau. Ei bine, dacă sunteți unul dintre cei care utilizează laptopul pentru a juca jocuri, viziona Netfix și în general pentru o utilizare personală, trebuie alegeți ecrane care oferă culori și contrast mai intense, precum cele care au un finisaj lucios. Ecranele mate oferă o imagine total clară chiar și cu iluminare directă fiind perfecte pentru lucrul în medii luminoase.

laptop

Pe lângă tipul de ecran, este important să ne uităm atât la dimensiunea cât și la rezoluția sa, deoarece va influența foarte mult experiența noastră de utilizare. Modelele mai mici și mai compacte au ecrane sub 12 ” sunt excelente pentru nevoile oricărui tip de utilizator, dar incomode de privit timp îndelungat. Ecranele cu dimensiuni cuprinse între 12” și 14”  sunt cele mai uzuale și oferă o experiență plăcută de utilizare. Nu în ultimul rând ecranele de peste 16 ” căutate de toți acei ce se ocupă cu prelucrare audio/video, dar și de gameri deoarece asigură un sentiment de imersiune totală în lumea virtuală.

3. Acumulator/ baterie

Bateria durabilă este un alt lucru de care să ţii cont şi pe care trebuie să le aibă un laptop bun. Deși, durata de viață a bateriei unui laptop va depinde de timpul de utilizare, ideal este ne îndreptăm atenția asupra celora cu baterii care durează mai mult de 12-15 ore. Dacă sunteți în căutarea unui laptop pentru gaming este posibil să nu vă intereseze atât de mult pentru practic veți fi oricând alături de o sursă de curent.

4. Procesor

Procesorul va fi partea care determină puterea calculatorului nostru. Dacă doriți să folosiți computerul pentru a reda sau edita videoclipuri și fotografii, aveți nevoie de un procesor bun din gama Intel i-7, majoritatea laptopurilor de înaltă performanță îl au încorporat. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui laptop de uz personal, nu căutați procesoare mari, deoarece nu veți avea nevoie de ele și vă puteți limita la un i-5.

5. Memorie RAM

Memoria RAM este ceva foarte important de analizat la cumpărarea unui laptop, deoarece are un impact foarte mare asupra modului în care folosim calculatorul. Ca și în cazul procesorului, aceasta trebuie adaptată în funcție de necesități.

6. Placă video

Placa video este unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie luate în considerare atunci când cumpărați un laptop. Aceasta este responsabilă pentru a oferi fluiditate pixelilor, ceva esențial dacă dorim să vizionăm sau ne jucăm cu o calitate bună a imaginii.

7. Hard disk

Hard disk-ul este responsabil pentru stocarea informațiilor pe computer. În prezent, aceasta nu mai este o problemă deoarece au apărut modele externe care pot substitui lipsa spațului.

8. Conexiuni

Laptop-urile pot avea conexiuni HDMI, VGA, USB 2.0 și 3.0, cablu LAN, carduri SD și CD player  printre altele, iar cele de ultima generație au aproape toate aceste incluse.

Așadar, cea mai frecventă greşeală este achiziționarea unui laptop în funcție de banii de care dispui, în loc de specificații. Dacă vrei să ai ceva bun, te documentezi foarte bine, iar apoi stabilești câtă performanţă poți achiziționa cu bugetul tău.

 • 87
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on "8 lucruri de care să ții cont când cumperi un laptop nou"

 1. Am cumparat acum cativa ani un laptop care merge în reluare cu orice tip de windows. M-am bucurat ca e la reducere,ca e roșu și…cam atât.Foarte util articolul,mai ales pentru una ca mine care nu se pricepe

 2. Mulțumim pentru sfaturi,chiar mă gândeam să achiziționeze unul nou.

 3. Sunt foarte bune sfaturile. Chiar utile. Chiar ma intreb si eu de ce multi oameni dau gres. Pai dau gres in achizitia unui laptop sau telefon pentru ca nu citesc articole de genul acesta. Este un ghid foarte util de care trebuie sa tinem cont. Bine tratat articolul.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*