Viata intreaga intr-o fotografie de calatorie

momondo
Share the joy

Viața întreagă într-o fotografie de călătorie

Fiecare călătorie este o oportunitate de a a cunoaşte lumea, de a primi o confirmarea a faptului că de oriunde ai fi, nu eşti niciodată cu adevărat întreg, că ai lăsat frânturi mărunte peste tot pe unde ai trecut. Fiecare călătorie este o șansă de a reclădi propria ta lume, propriul tău eu, adunat din locurile unde cei dinaintea ta au lăsat bucăți din inima lor, întocmai ca tu să le găsești și să rezolvi puzzel-ul propriului tău drum.

Întotdeauna visele şi dorinţele te vor face să rupi părţi din sufletul tău şi să le sădesti acolo unde s-a îndrăgostit inima, acolo unde ochii au admirat cerul şi unde creierul a înregistrat pentru totdeauna acea aromă inconfundabilă, care te va însoţi toată viaţa şi pe care o vei invoca cu ochii închişi, gândindu-te la pieptul unde îţi stergeai lacrima.

În tradiţia românească din unele zone, se spune că atunci când încheiem călătoria noastră, sufletul merge să viziteze toate acele meleaguri prin care a trecut anterior, nu se precizieaza în care viaţă dar… întotdeauna are nevoie de 3 zile pentru a cutreiera pământul… cu toate că sunt persoane care nu au păşit desculţ decât pe uliţele satului, departe de plaje însorite.

Te-ai întrebat vreodată ce te atrage să vizitezi un loc, de ce când îţi planifici concediu simţi că ai vrea să vezi Grecia sau Italia? Te-ai întrebat de ce cauţi cu înfrigurare o cursă de ultim moment pentru a merge la festivalul berii în Germania sau la Târgul de Crăciun din Viena? Care este motorul care pune în mişcare aceste dorinţe, scânteia care aprinde inspiraţia pentru a alege locul în care vei merge în viitoarele călătorii?

Nu contează care este oraşul unde locuieşti sau locul unde vrei să te duci, atâta timp cât mergi unde te îndeamnă inima şi te atrag visele, atâta timp cât călătoriile îţi potolesc acea sete nemărginită de a descoperi locuri şi oameni, de a învăţa noi obiceiuri şi a aduce cu tine frânturi din portul altor popoare.

Eu de exemplu m-am îndrăgostit de Spania. Nu am habar de ce. E departe tare şi nici nu cunosc pe nimeni acolo. Ori de câte ori vreau să călătoresc, mă surprind căutând bilete de avion pentru Spania. Şi întocmai că molia hipnotizată de flacăra lumânării, mă îndrept ţintă spre strălucirea acelui loc.

Nu am fost niciodată atrasă de celebrele telenovele, cu poveşti de dragoste fierbinţi, scăldate în lacrimi şi temperament latin, însă mi-au plăcut scrierile lui Cervantes şi când în sfârşit am vizitat Spania, am rămas pironită în faţă statuii sale, de parcă îl cunoşteam de o viaţă, intrebadu-mă pe unde a zărit mârţoagă lui Sancho Panza… Şi chiar dacă nu va vine să credeţi, cu mult înainte de viaţa mea de adult, am intrat într-o consignaţie şi dintre toate bibelourile de acolo, am cumpărat pentru mama o statuieta care m-a impresionat foarte tare şi despre care ulterior am aflat că era Don Quijote a lui Cervantes.

Şi nu e tot… cam tot pe atunci, îmi parolăm calculatorul cu nume ale unor artisti celebri cu sorginte spaniolă: Picasso, Velázquez sau Salvador Dalí.

Stau acum şi mă întreb, oare nu am nişte legături cu Spania? Poate undeva departe, un strămoș din arborele genealogic al familiei, s-a desprins de pe tărâmuri mediteraneene, lăsând moştenirea înscrisă în sângele nostru, al urmaşilor…

Uneori cred că întrebarea la răspunsul meu o să o găsesc pe Momondo, cel mai mare motor de căutare pentru cei care iubesc călătoriile. Momondo.com a lansat o campanie cum nu s-a mai văzut, The DNA Journey,  al cărui scop este acela de a sparge barierele interculturale, de a te ajuta să îţi cunoşti originile pierdute în timp şi spaţiu. Un kit de testare ADN m-ar lămuri pe deplin și aș putea porni pe firul genelor mele, într-o călătorie a cunoașteri propriului eu.

Un mundo de amor, Spania

Aşadar când am ajuns pe locurile unde morile de vânt au luptat cu nobilul spaniol, am simţit că acolo e locul meu. Că m-aş întoarce oricând să mă aşez pe un petec de pământ şi să simt vibatii acolo, dedesubt, să simt că inima mea bate la unison cu adierea vântului de primăvară, parfumat de florile de migdali.

În acea zi am pornit în goana după reduceri, pe una din marile artere comerciale ale Madridului. Întâmplarea a făcut să greşim staţia de metrou şi să coboram mai devreme.

Ne-am amuzat teribil, întrebându-ne la câţi kilometri suntem faţă de cealaltă staţie şi privind de-a lungul străzii am văzut nişte porţi ce păreau intrarea unui castel. Curioşi din fire am pornit-o spre boltă misterioasă şi nu mică ne-a fost mirarea când dincolo de uşile de fier forjat, am descoperit un parc.

momondo

La început ne-au incatat privirile câteva magnolii. Apoi au apărut măslini cu ramurile aplecate a smerenie, pini măreţi şi arbori majestuosi de eucalipt, un liliac alb şi cateva mimoze parfumate. Şi în timp ce ne îndepărtăm de stradă, am remarcat liniştea din mijlocul unui oraş al cărui zumzet nu încetează nici noaptea. Aleile se deschideau spre povârnişul unui deal, iar aici am descoperit cea mai minunată livadă, unde sute de migdali înfloriţi, păreau îmbrăţişaţi de aripi de îngeri.

Parfumul fin al florilor catifelate umplea aerul cu fineţea lui. Cât vedeai cu ochii petale ca de mătase dansau în bătaia vântului. Am îmbrăţişat pruncul între noi şi pentru o clipă am simţit că acolo e centrul universului. O oază de linişte şi pace, locul în care fericiţi ne-am contopit într-unul şi aşa am rămas legaţi pentru totdeauna.

Nu am făcut multe fotografii, speriaţi să nu deranjăm liniştea și echilibrul universului magnific pierdut între blocurile cărămizii şi glasurile a sute de naţii. Însă avem una care adună în câţiva centimetri pătraţi, toată dragostea de pe pământ, începutul şi sfârşitul, eternul şi nemărginitul.. viaţa însăşi palpitând de fericire.

Sub acei copăcei înfloriți părea ascunsă pe pământ, poarta Edenului. Privind printre rândurile de migdali te aşteptai să găseşti câteva trepte secrete ce deschideau calea spre o altă lume. Îţi venea să te strecori pe sub crengile pline, să deschizi ochii larg şi să vezi cu ochii minţii, dincolo de feeria imaculată.

Am stat minute în şir îmbrăţişaţi şi am creat una din amintirile cele mai dragi şi mai parfumate din albumul nostru de călătorii. Am numărat primii paşi micuţi şovăind printre petalele ce se grăbeau spre pământ să aştearnă covor sub paşi delicaţi și ne-am îmbătatat de gânguritul vesel, împletit cu ciripitul câtorva sticleți.

Clipă după clipă, cadru după cadru, am gravat in inimile noastre cele mai fierbinți amintiri, cele mai dragi fotografii care îmi parfumează și acum noptiera, cu mireasmă de migdali. Atunci, acolo, am sădit o sămânță a iubirii și poate cândva, fiul meu se va întoarce fix în acel loc și va culege roadele copacului ce va umbri urma pașilor mei.

Nu încetez nici o clipa sa ma întorc în universul momondo.com, sa caut destinații spre locuri unde poate au pășit pașii celor pe care ii iubesc. Să descopăr orașe rare ca niște giuvaere, încărcate de istorie și cultură, presărate de drumuri bătătorite de înaintașii mei.

Momondo este un motor de căutare gratuit și independent. Acesta compară milioane de tarife pentru bilete de avion și oferte de călătorie. Tie nu iți rămâne decât să descoperi destinații în care stau adânc înfipte rădăcinile înaintașilor tai.

Momondo și-a însușit misiunea de a te invita într-un univers de călătorie îndrăzneț și colorat. O echipa tanara, cu o viziune indrazneata isi doreste sa iti insufle pasiunea de a cunoaște lumea. Incearca sa aduca oamenii împreună identificând cele mai bune oferte, pentru ca aceștia sa faca schimb de idei noi și să-și împărtășeasca poveștile autentice. Pentru a te bucura de întreaga pluralitate a lumii, cu tot ce ne oferă ea, momondo te invită în călătoria vieții tale.

Ai curajul sa accepti?

Articol scris pentru Spring Super Blog 2017.

2 Comments on "Viata intreaga intr-o fotografie de calatorie"

  1. Am calatorit impreuna cu tine in Spania si am simtit mirosul copacilor infloriti.

  2. Foarte frumoase cuvinte.O poza reuseste sa reuneasca amintiri, trairi, sentimente.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*