Construcția casei: ce tip de vată minerală folosim

vată minerală
Share the joy

Construcția casei: ce tip de vată minerală folosim pentru termoizolații

Construcția unei case poate fi o problemă delicată. O casă primitoare nu înseamnă numai o fundație excelentă și ziduri solide. Fără izolare termică veți descoperi în curând că acel concept de „nicăieri nu-i că acasă” nu funcționează chiar asa cum v-ați dorit. Prin urmare, alegerea materialelor precum vată minerală pe macostore.ro , care va asigura izolarea fonică, îndepărtarea umezelii și reținerea căldurii, trebuie abordată foarte serios.

Când analizăm această problemă, ne confruntăm cu o mulțime de controverse cu privire la diferențele dintre vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică. Ambele materiale au însă o performanță bună și un cost redus, astfel încât acestea sunt tot mai des utilizate atunci când se efectuează izolația unei construcții.

Astăzi detaliem mai atent care sunt diferențele și unde este indicat să se folosească fiecare tip de vată minerală pentru a avea cele mai performante termoizolații la un preț acceptabil.

Doar în câteva cuvinte, să comparăm principalele caracteristici ale acestor două materiale. Pentru început putem sublinia că prima diferența dintre ele este dată de materiile prime utilizate în producția acestora. Apoi datorită densității dintre cele două materiale o altă diferența importantă este conductivitatea termică care este exprimată prin coeficientul lambda. Acesta diferă în funcție de grosimea fiecărui tip de vată minerală.

  • Coeficient lambda pentru vată minerală bazaltică este cuprins între 0.034 – 0.042
  • Coeficient lambda pentru vată minerală de sticlă este cuprins în intervalul 0.031 – 0.044

Vata minerală bazaltică

Vata minerală bazaltică este obținută prin fibrilizarea cu ajutorul centrifugarii a bazaltului topit. Fibrele astfel obținute sunt elastice și prin aglomerare și adăugarea unui agent care să le mențină unite se obțin diferite densități și grosimi.

Datorită caracteristicilor sale performante vată minerală bazaltică este folosită în diferite tipuri de izolații termice și fonice.

Comercializată sub formă de plăci vată minerală bazaltică are greutatea mai ridicată pe metru pătrat față de alte tipuri de vată minerală cu aceeași grosime însă are performantă termoizolatoare superioară.

Vată minerală fibră de sticlă

Principalul avantaj al acesteia este prețul scăzut. Acest lucru se datorează direct faptului că procesul de producție nu este prea scump. Totodată este disponibilă într-un pachet compact care ușurează transportul. Ușoară, în același timp nu ocupă mult spațiu și are o elasticitate excelentă, utilizarea sa pe scară largă fiind justificată în domeniul construcțiilor, care pot avea suprafețe neregulată, aceasta fiind foarte ușor de ajustat.

Izolarea fonică pentru vată minerală de sticlă este mult mai mare decât a celei bazaltice.

Pentru unele construcții pot există cerințe suplimentare necesare pentru stratul de izolație, cum ar fi un strat bun de impermeabilizare, dată de folia anticondens.

Atât vata minerală din fibră de sticlă cât şi cea bazaltică sunt materiale care au o rezistență ridicată la foc, însă punctul de topire este mai ridicat la vata minerală bazaltică această rezistând până la 4 ore la temperaturi de aproape 700°C, fiind un material indicat pentru cuptoare, șeminee sau coșuri de fum.

vată minerală

In loc de o concluzie

După cum puteți vedea, nu există o recomandare certă, ambele tipuri de vată minerală aparținând aceleiași clase, putând fi folosite în izolarea unei case, dar în zone diferite. Experți în domeniul termoizolații de la macostore.ro vă pot consilia cu privire la tipurile de vată minerală pe care să o folosiți în fiecare zona a casei,, începând de la planșee și acoperișuri, până la pereții băii, coșul de fum sau fundație.

Cea mai bună opțiune ar fi o combinație de materiale izolante pentru că fiecare dintre ele au moduri diferite de a se comporta în structura unei construcții.

Prin urmare, trebuie să apelați la un specialist care vă poate furniza toate detaliile și împreună să puneți bazele unei termoizolații ideale care să îndeplinească toate cerințele și specificațiile moderne.

Acordați atenție acestei etape a proiectului fără să puneți accent pe preț, acesta se va amortiza în economiile la facturile întreținerii ulterioare.

Pentru realizarea sistemului de termoizolații soluția propusă de Macostore este vată minerală. Pe site poți găși două tipuri de vată minerală: de sticlă și bazaltică, cu grosimi diferite. Această are rolul de a proteja locuința din punct de vedere termic, pentru că tu și familia ta să va bucurați de o casă confortabilă, călduroasă în timpul iernii si răcoroasă în timpul verii.

1 Comment on "Construcția casei: ce tip de vată minerală folosim"

  1. Stand intr-un apartament am scapat de problema alegerii materialelor de constructie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*