Un proiect de casa cu atitudine, pentru un viitor sustenabil

Share the joy

De-a lungul timpului am schimbat două locuințe, fără să le pun pe cele în care am copilarit. Nu sunt nici bogată nici bătrână, doar aşa a fost să fie.

Prima casă era o garsonieră pe care am renovat-o de la zero. A doua, un apartament cu trei camere pe care l-am redesenat după cum m-am gândit eu că ar fi nevoie, mutând ziduri şi coloane. Şi în primul şi în al doilea caz, după câteva luni am ajuns la concluzia că am greşit. Fie la crearea spaţiilor sau împărțirea zonelor fie la forma pereţilor.

După fiecare experienţă am văzut că ar fi fost nevoie de altceva. Acum dacă aş face o casă aş şti exact ce vreau… sau nu , tocmai de aceea aş apela la specialişti care să alcătuiască un proiect tehnic complet în aşa fel încât să nu regret nimic după.

Construcţia unei case poate părea uşoară, hotărăşti dimesiunea amprentei la sol, stilul arhitectural, înălţimea camerelor, dacă vrei acoperiş înclinat, în patru sau în două ape, câte balcoane şi ferestre vrei, etc. Casele viitorului însă, nu mai sunt construite ca nişte cutii, ar avea nevoie de o altfel de viziune, de zone luminoase care să te îmbie la acea linişte, la acel confort pe care doar căminul tău ţi-l poate oferi.

Adio compartimentare tip vagon, cu un hol lung, spaţiul irosit aiurea şi unghere nefolosite în care să se aşeze bine doar praful. Bucătăria mică şi o baie imensă și rece nu ar fi de nici un folos, iar dormitoarele înghesuite sub tavane scunde, cu siguranţă nu le-aş dori.

Acum, dacă ar fi să o iau de la capăt sau dacă într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat ar fi să îmi construiesc o casă, pentru început aş studia câteva proiecte de case desenate de AIA Proiect, o echipa tânără, formată de specialişti de o înaltă calificare, oameni cu o viziune în ton cu vremurile în care trăim şi mai ales cu cele ce vin.

Eu aş vrea pereţi mobili, ferestre largi şi multă lumină. Ei ar ştii să răspundă necesităţilor mele, să mă îndrume să fac alegerile corecte şi împreună să alcătuim un proiect de casă cum nu s-a mai văzut. Aş mai vrea tot felul de senzori şi balamale hidraulice, conectate la smartphone-ul care să ştie să stingă lumina dacă am uitat-o aprinsă, să verifice temperatura ambientală sau să deconecteze gazul.

Am prieteni care au adus proiectul unei case de la munte şi l-au reprodus într-o zonă de şes, alţii s-au îndrăgostit de imaginea unei case pe când se plimbau pe faleză şi au hotărât că aceea va fi casa visurilor împlinite, nici unul nu s-a gândit că proiectul ar trebui adaptat, atât zonei cât şi climei unde casa va fi construită. Rezultatele sunt dezastroase, de la camere friguroase, condens ce se prelinge pe un perete pe care s-a aşezat o grindă de beton ce face punte termică şi duce la mari pierderi de căldură, până la zone slab luminate sau spaţii care nu le sunt de nici un folos, terase largi în care ploaia formează băltoace şi care au nevoie ulterior de o investiţie suplimentară. Un fiasco  în care trebuie sa trăiască tot restul vieţii.

Atunci de ce sa nu contractezi un birou de proiectare case, în care specialiștii vor pune visurile tale pe hârtie, apoi le vor zidi?

proiect casa

sursa:https://ro.pinterest.com/pin/521925044288300448/

 Singurii care pot proiecta o casă şi să reducă cu până la 45% din investiţia în materialele de construcţii şi ridicarea propriu zisă a clădirii şi să-mi asigure reducerea cu până la 50% a cheltuielilor ulterioare, cu întreţinerea spaţiului de locuit, sunt specialistii AIA proiect.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

Be the first to comment on "Un proiect de casa cu atitudine, pentru un viitor sustenabil"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*