România pitoreasca: Tradiții și obiceiuri de nuntă

traditii nunta
Share the joy

România pitorească

Sunt multe lucruri pe care noi românii ar trebuie să le arătăm lumii întregi: costumele populare, obiceiurile străvechi precum colindul sau nunta și botezul la sat, mănăstirile ctitorite de marii voievozi… atât de multe încât aș umple pagini întregi doar enumerându-le.

Cum să nu iubeşti România? Acest colțișor de rai lăsat de Dumnezeu pe Pământ. Cum să nu admiri aceste mirifice păduri cu şoapte verzi, legănate de susurul pârâurilor reci şi repezi? Cum să nu inspiri crudul livezilor, alintate de poezia adierilor de primăvară şi cum să nu vrei să simţi pe buze dulcele mării?

Cine mai are un cimitir vesel, albastrul de Voroneţ, oul încondeiat de la Moldoviţa sau ceramică de la Marginea?

Gastronomia noastră este atât de complexă și delicioasă, cu multe produse cunoscute şi apreciate în toată lumea, încât toți cei împrăștiați de viață prin lume le așteaptă pofticioși, trimise în pachet de acasă.

Magiunul topolovenilor şi palinca tare de Bihor au adunat nenumărate premii de-a lungul anilor, iar costumul popular a împrumutat ia tradițională românească marilor designeri internaționali, influențând colecții de modă.

Şi cine nu pleacă din România cu inima ruptă de dor, cuvânt care nu are traducere exactă în nici o altă limbă? Oricine ne vizitează ţara, vrea o traistă sau o ie suvenir, de aceea echipa de pe site-ul Limarom s-a gândit să ne ofere un loc unde putem citi despre tradiții și obiceiuri românești.

România pitorească: Tradiții și obiceiuri de nuntă

Uneori văd nunți cu tot alaiul îmbrăcat în costum tradițional, mirii însăși dând tonul acestei balade românești.

Mândri de sorgintea lor, au renunțat la rochia de poliester și fracul chinezesc și au îmbrăcat ițarii și catrința. Și-au pus cămeșă și bundiță și au servit la nuntă sarmale din ol de lut.

Tinerele familii își creștinează apoi prunci în cămășuță de in cu motivele tricolore brodate cu atâta grijă, și-i îmbracă la serbările școlare aidoma pruncilor de acum sute de ani. Nu pot să vă spun cat de impresionant este. Emoțiile mă copleșesc până la lacrimi și aș vrea să îngheț timpul să am răgaz să-i contemplez pe fiecare.Tradiții și obiceiuri de nuntă

Ia noastă tradițională, care părea să cadă în uitare, a revendicat podiumurile marilor case de modă, Dior urcând-o chiar pe covorul roșu. Așadar chiar merita iubită și purtată la cele mai importante ocazii din viaţa noastră.

Tradiții și obiceiuri de nuntă în România

Când m-am căsătorit eu, toată lumea venea cu sfaturi și recomandări. Greu am reușit să respectăm toate tradițiile din zona noastră, mai ales că nu aveam de unde să le luăm pe toate, pe atunci internetul fiind folosit doar de specialiști.

Dacă te căsătorești curând și dorești să respecți tradițiile de nuntă românești, aici poți citi despre cele mai importante obiceiuri de nuntă, neapărat de respectat ca să îți meargă în viaţă bine.

Ce să faci și ce să nu faci în ziua nunţii, cum să mergi la peţit sau cum să duci ploconul nașilor, sunt obiceiuri străvechi ce pot diferi de la o zonă la alta a țării. De aceea pentru ca am găsit articolul Tradiții și obiceiuri de nunta în România atât de detaliat şi bine explicat, m-am gândit să vă spun şi vouă de el pentru ca este o sursă importantă de informație autentică.

Dar sunt şi superstiții haioase, pe care mulţi dintre noi chiar le cred și le respectă și pe acelea. Iată topurile mele ciudate de altfel de obiceiuri de nuntă.

Top 3 superstiții negative la nuntă
  • Aduce ghinion dacă mireasa întâlnește pe drumul spre biserică o altă mireasă.
  • Dacă mireasa îşi croiește singură rochia, va fi fără sprijin toată viața.
  • Perlele purtate la nunta aduc ghinion și o viață plină de suferință.
Tot 3 superstiții pozitive
  • Se spune că dacă în ziua nunții plouă, mirii se vor îmbogăţi și vor avea o viaţă îmbelşugată.
  • Dacă mireasa poartă o bancnotă în pantofi pe toată durata nunţii, va fi bogată şi va călca toată viaţa pe bani.
  • Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru… aduce noroc şi cei doi vor trăi fericiți până la adânci bătrânețe.

Trăsnite superstiții, nu-i asa? Ei bine, vă mărturisesc că pe lângă ruptul turtei, dansul găinii și dezgătitul cu baticul bunicii, unele dintre acestea le-am ținut și eu, pentru că paza bună trece primejdia rea.

Tradiții și obiceiuri de nuntă

Cum alegi ținuta de mire

Dacă tradițiile și obiceiurile din ziua nunţii puteți alege sa le respectați… sau nu, costumul mirelui poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă nunta nu e tradițională și petrecerea somptuoasa este programată la cel mai luxos hotel din oraș.

Costumele de nuntă ideale nu se mai limitează la alegerea fracului și a cămășilor scrobite. Depinde de stilul și personalitatea fiecărui mire pentru a ști care este cel mai potrivit, având mereu grijă de eleganța care caracterizează o nuntă, locația, tema nunţii și desigur rochia miresei.

Cum alegi ținuta de mire: sfaturi, idei și recomandări, tot pe blogul celor de la Limarom am găsit, în acest articol.

Oricum ar fi, mirele trebuie să arate impecabil! Eleganța este definită și impusă prin detalii, astfel încât poate fi convenabil să aibă serviciile unui consultant de imagine pentru a obține costumul cel mai potrivit pentru nunta sa. Acesta nu doar ca va garanta un costum impecabil, dar va contribui cu bun gust și stil la armonizarea tuturor detaliilor.

1 Comment on "România pitoreasca: Tradiții și obiceiuri de nuntă"

  1. Valeria Chertes | iulie 25, 2019 at 5:23 pm | Răspunde

    Foarte frumoase tradițiile de nunta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*