Totul despre mâncare câini – Cum să-ți hrănești câinele să fie sănătos

mancare caini
Share the joy

Totul despre mâncare câini – Cum să-ți hrănești câinele să fie sănătos

Toată viața am avut prin preajma un suflețel necuvântător de care să am grijă. De-a lungul timpului am avut acvarii, canari, pisici și căței. Bine… căței e de alint spus, pentru că cei mai dragi sufletului meu au fost exemplare de talie mare: un ciobănesc german și un doberman, iar acum inima mea aparține în totalitate unui labrador auriu, jucăuș și drăgăstos.

Ca și în cazul nostru, sănătatea câinilor depinde în mare măsură de tipul de alimente pe care îl primesc în diferite etape ale vieții. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți și moderată în grăsimi va face ca prietenul nostru necuvântător să aibă o viață frumoasă și îndelungată.

Importanța hranei adecvate pentru câini

Dacă pe vremuri, câinele de companie mânca resturi de la masa stăpânului, astăzi urmarea unei diete corecte este la îndemână oricui pentru că sunt o mulțime de magazine unde poți găsi mâncare câini. Până și mama mea cumpără cățelului și pisicii de la curte granule sau conserve speciale.

Astfel putem spune că procurarea hranei pentru căței nu este deloc complicată deoarece pe piață există o gamă variată de alimente dedicate. Totuși trebuie să știm cum să le alegem și care este cea mai potrivită mancare caini pentru animalul nostru de companie, deoarece nu toți câinii sunt la fel și nu toți câinii au nevoie de aceeași hrană. Rasa, vârsta, greutatea sau stilul de viață sunt factori determinanți atunci când alegeți o dietă corectă pentru câinele de companie.

mancare caini

Mâncare câini cumpărată vs mâncare preparata în casa

Există două opțiuni pentru hrănirea câinelui nostru, iar acestea sunt alegerea alimentelor gata preparate sau prepararea mâncărurilor în casă. Prima opțiune este de obicei cea aleasă de noi pentru confort și pentru că este cea mai recomandată de medicii veterinari deoarece conține toți nutrienții și vitaminele de care au nevoie.

Cea de-a două opțiune ar fi să pregătim mâncarea câinelui în casă, dar trebuie să avem în vedere că stomacul său nu este pregătit să digere aceeași mâncare că a noastră , așa că va trebui să pregătim mâncare pentru o dietă specială, evitând unele ingrediente.

Eu sunt însă comodă și niciodată nu mi-am pus problema preparării mâncării cățeilor în casă. Unde mai pui că fiind rase de talie mare ar fi avut nevoie de cantități mai mari de mâncare și acest lucru ar fi devenit apăsător la un moment dat.

Astfel că întotdeauna mi-am îndreptat atenția spre mâncare câini gata preparată unde puteam alege între alimentele uscate sau umede.

Hrana uscata vs hrana umedă pentru câini

Hrana uscată are de obicei o compoziție mai echilibrată și ajută la menținerea danturii curate, evitând depunerile de tartrul care afectează toți cățeii. Desigur sunt o multitudine de tipuri de hrană uscată care corespund nevoilor tuturor raselor de câini. În plus, raportul calitate/ preț este mult mai bun decât în ​​cazul altor alimente.

mancare caini

În ceea ce privește alimentele umede sau conservele, acestea au o valoare nutritivă ușor diminuată deoarece conțin mai multă apă. Acest tip de alimente sunt în general preferate de stăpânii care au câini de talie mică și au nevoie de o cantitate mai mică de hrană.

În plus, trebuie să fim atenți dacă oferim câinilor mâncarea afară, deoarece ar putea atrage muște care să depună ouă, să ajungă alți câini la hrană și să o contamineze cu viruși precum parvoviroza sau să stea în soare și să se descompună. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru sănătatea animalului de companie, parvoviroza de exemplu putand fi chiar fatală pentru pui.

Parvoviroza este cauzată de parvovirusul canin, un virus este extrem de contagios care se poate transmite prin contactul direct cu alt câine infectat sau indirect, prin contactul cu un obiect contaminat (bol cu apă/ mâncare, lesă, zgardă, haine). Transmiterea parvovirusului canin se mai poate face prin strănut, prin obiectele linse de câinele infectat sau prin fecale contaminate.

În ciuda inconvenientelor hranei umede, câinelui nostru îi va plăcea mult mai mult deoarece aroma este mai puternica, așa că o posibilitate excelentă este să amestecăm hrana uscată cu cea umedă. Astfel vom contribui la sănătatea dințiilor câinelui nostru și vom face mâncarea să fie mai apetisantă.

Câtă hrană oferim câinelui nostru

Acest pas este oarecum intuitiv, dar după ce am ales tipul de mâncare, va trebui să controlăm frecvența și cantitatea pe care o oferim cățelului. Medicul veterinar va va oferi sfaturi ori de câte ori mergeți cu animalul de companie la control sau vaccinuri. Cu toate acestea pungile cu hrană conțin un mic ghid oferit de fiecare producător. Urmând acele instrucțiuni vom evita să oferim prea multă sau prea puțin hrană și cățelul va fi întotdeauna bine hrănit.

Alimente interzise în alimentația câinelui de companie

Uneori suntem tentați să oferim câinelui din hrana noastră. Trebuie să știți că unele alimente sunt nocive și chiar le pun sănătatea în pericol.

Ciocolata, oasele de pui, laptele, carnea sărată, grăsimile, ceapă și usturoiul și nucile de macadamia sunt interzise în dietă oricărui cățel. Așadar dacă îl iubești mult, reziști tentației de a-i strecura ceva nepotrivit care i-ai putea afecta sănătatea și îi oferi doar hrană special preparată pentru el.

Tu ce tip de mâncare câini îi oferi prietenului tău necuvântător?

mancare caini

3 Comments on "Totul despre mâncare câini – Cum să-ți hrănești câinele să fie sănătos"

  1. Nu mai avem cățel în casă, dar stând la curte avem o grămadă de căței afară (mai nou avem si 8 puiuti).si noi optăm pentru hrana specială pentru catei

  2. Daca ne iubim animalele de companie trebuie sa avem grija de ele, sa le dam hrană uscată sau umedă recomandată de medicul veterinar!

  3. Eu întotdeauna am avut grija de animalutele mele exact cum am grijă și de mine.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*