Top 3 cele mai bune trucuri pentru o friptură suculentă

friptură suculentă perfecta
Share the joy
  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Top 3 cele mai bune trucuri pentru o friptură suculentă

De multe ori te gândești că atunci când îți dorești să așezi pe masă un preparat din carne, nu ai cum să greșești. Pleci la cumpărături, te oprești la măcelărie și alegi o bucată de carne, vii acasă, te pregătești să-ți gătești friptură de parcă ai fi la „chefi la cuțite” și când o așezi în farfurie, gustul, textura sau imaginea acesteia te dezamăgește profund.

Una dintre frustrările celor care sunt iubitori de carne este că friptura va fi dură și va fi foarte dificil de tăiat chiar și cu cel mai ascuțit cuțit, de mestecat nu mai poate fi vorba. Nu știu cum e la voi, dar mie mi se întâmplă destul de des să fiu dezamăgită de felul în care se gătește friptura și să sfârșesc prin a face o tocăniță, în care bucățelele de carne să fiarbă în voie.

A deveni expert în a găti cele mai delicioase fripturi nu este o sarcină dificilă. Cărțile de rețete și site-urile celor mai vestiți bucătari sunt pline de sfaturi și trucuri pentru a ne ajuta să obținem o friptură suculentă, gustoasă de să te lingi pe degete.

Chiar dacă îmi place să gătesc și urmez rețetele întocmai, pot spune că niciodată nu am gătit o friptură de vită de exemplu, mai degrabă prefer să fac o ciorbă de văcuță, cu multă smântână, dacă îmi aduce mama câte o bucată de carne de vițel cumpărată de prin sat, decât să încerc să fac o friptură și să nu îmi reușească.

Carnea de porc pare să aibă șanse mai mari de reușită datorită grăsimii care o împânzește, însă carnea de vită dacă nu e gătită corespunzător, devine tare.

Niciodată nu găti carnea rece, direct de la frigider

Un super truc pe care eu îl știu de la bunica este că pentru a pregăti cea mai bună friptură, nu ai voie să scoți carnea din frigider și să o arunci în tigaie. Aceasta, trebuie lăsată la temperatura camerei cel puțin o oră, pentru a preveni întărirea cărnii atunci când este așezată în tigaia de gătit.

Bucătării renumiți ne recomandă să scoatem carnea felii cu cel puțin jumătate de oră înainte de a începe să le gătiți sau mai mult dacă intenționați să gătiți o bucată mai mare întreagă.friptura perfecta

Uleiul face carnea mai suculentă

Trebuie să gătim friptură întotdeauna cu o lingură generoasă de ulei de măsline, care este mult mai gras și mai gustos decât un ulei comun. Înainte de a pune bucata de carne în tigaie, asigurați-vă că uleiul este foarte fierbinte pentru a sigila bine fibra și a nu permite că friptură să elibereze sucul propriu și să se usuce.

Ideal ar fi să sigilăm rapid carnea pe fiecare parte, apoi respectând timpul de gătit să o frigem perfect, fără a o învârți de prea multe ori în tigaie. Altfel carnea se va usca și friptura își va pierde savoarea. Un alt secret este că în timpul gătitului carnea nu se înțeapă cu furculiță pentru a nu pierde sucurile sigilate în interior. Pentru a întoarce carnea în tigaie, folosiți un clește.

Secretul unei fripturi reușite stă în timpul de gătit

Pentru a vă bucură papilele gustative în egală măsură ca privirea și a savura culorile unor felii de friptură suculentă, trebuie să gătiți carnea un timp precis în funcție de grosimea feliilor.

Raportându-ne la feliile de carne, timpul variază și dacă vă place friptură în sânge, gătirea cărnii se face timp de doar 1 minut pe fiecare parte. Dacă va place carnea potrivit de friptă, ar trebui să o gătiți timp de maxim 2 minute dacă bucățile sunt mai subțiri și până la 3-4 minute de fiecare parte dacă avem bucăți de câteva sute de grame. Nu exagerați cu gătitul pentru că veți regreta când vine vorba de mestecat.

Friptura perfectă este cea care este bine gătită la exterior, iar la interior este fragedă și suculentă.

friptură suculentă

Ca sarea în bucate…

Marinarea și condimentarea este un pas necesar pentru a avea un rezultat delicios fără măsură. Aceasta este o modalitate bună de a scoate în evidență aromele în mod natural. Condimentele vor formă o crustă fenomenal de gustoasă și nu vor ajunge în centrul cărnii, oferind o experiență senzorială greu de egalat. În cazul sării, cel mai bine este să o adăugați la sfârșit când carnea este deja gătită.

Sarea, un ingredient indispensabil în bucătărie, este una dintre cele mai importante părți în gătitului unei fripturi. Întotdeauna se folosește sare grunjoasă care se adaugă cu un minut înainte de a scoate carnea din tigaie.

Nu în cele din urmă o friptură suculentă trebuie lăsată să se odihnească câteva minute înainte de a o servi pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Îndrăznește să încerci rețete de sosuri pentru friptură

Fripturile pot fi gătite în feluri diferite, dar cel mai des se prepară fără grăsime (la grătar) sau prăjite într-un anumit tip de grăsime (ulei, unt sau untură) la tigaie. Desigur mai sunt derivate în diverse zone ale țării precum tochitură sau friptura cu sos de bere, usturoi sau roșii.

rețete sos de friptură suculentă

Cele mai bune și inedite rețete de sosuri pentru friptură pot transformă orice farfurie într-o opera de artă

Combinația dintre sosul ales și tipul de friptură se face după gustul fiecăruia, de aceea dacă ai invitați poți prepara mai multe rețete de sosuri pentru friptură, pentru ca fiecare să aibă de unde alege. Ideal este să folosești sosurile acide (cu suc de lămâie sau alte citrice, ori cu oțet) pentru carnea albă (pui, curcan, pește). Sosurile cremoase sunt perfecte pentru carnea de porc, iar cele dulci pentru carnea de rață, deși și cea de pui capătă valențe noi alături de sosurile dulci (dulci-acrișoare sau dulci-picante, în special). Carnea de vită și cea de miel merge foarte bine cu sosurile acide, intens aromate și picante.

Aceste sosuri de friptură pot fi o completare perfectă pentru legume fierte sau la grătar, salate de crudități, cartofi copți ori prăjiți, paște sau orez.

Tu ce secrete ai pentru a prepară o friptură suculentă perfectă?
  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  

3 Comments on "Top 3 cele mai bune trucuri pentru o friptură suculentă"

  1. Multumim pentru sfaturi.

  2. Mulțumim pentru sfaturi!Eu atunci când fac friptura o pun de seara la marinat cu cimbru, usturoi și vin

  3. Bune aceste trucuri! Nu le stiam pe toate!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*