Răcoritor și delicios, cea mai simplă rețetă de ceai de căpșuni cu lămâie și ceai negru

Reteta ceai racoritor cu capsuni
Share the joy

Răcoritor și delicios – ceai de căpșuni cu lămâie și ceai negru

Elogiat pentru numeroasele sale beneficii nutriționale cât și pentru efectele liniștitoare, ceaiul este astăzi consumat ca motiv de socializare, un prilej de întâlniri cu prietenii. Cu gheață sau mai fierbinte că niciodată, se poate bea în după-amiezile de iarnă, dar și în timpul verii, pentru a regla temperatura corpului și pentru a răsfăța papilele gustative.

În unele țări din zona ecuatorială, ceaiul foarte fierbinte este consumat ca măsură de combatere a căldurii, chiar și în mijlocul deșertului. Medicină tradițională precum cea din China a arătat că consumul de ceai fierbinte poate împinge fluxul de sânge la suprafața corpului și relaxa glandele sudoripare prin deschiderea porilor pielii. În acest fel, prin transpirație, corpul își echilibrează temperatura.

În unele culturi, servitul ceaiului urmărește un întreg ritual, o tradiție păzită cu strășnicie din generație în generație, iar astăzi încă sunt diverse cafenele peste tot în lume unde ceaiul este servit cu un oarecare ritual.

Ceaiul a devenit una dintre băuturile de bază și pentru fiecare dimineață. De fapt, este a două băutură cea mai consumată din lume după apă. Fie pentru plăcere individuală, pentru situații sociale sau întruniri de familie, orice moment este bun pentru a așeza pe masă un ceainic îmbietor.

ceainic de sticla

Deși tindem să considerăm ceaiul o băutură de iarnă, adevărul este că această infuzie este indicată și pentru vară, deoarece servită foarte rece este o răcoritoare excelentă pentru lunile cele mai fierbinți. Bând ceai preparat acasă, ne hidratăm, ne reîmprospătăm și evităm zaharurile din băuturile răcoritoare de pe raftul magazinelor.

Cum să îți prepari un ceai răcoritor în cele mai fierbinți zile

Evident cea mai bună cale este să optezi pentru ceai cu gheață. Tendința este înspre arome fructate, din ce în ce mai exotice. Acest tip de ceai poate fi preparat cu ușurință și acasă. Unii experți susțin că laptele nu trebuie adăugat în ceaiul rece, în timp ce alții spun că preferințele fiecăruia dintre noi trebuie sa dicteze modul în care bem ceaiul, așadar dacă ne place ceaiul cu lapte îl putem adăuga în toate ceștile… calde sau reci.

Dar pentru că vara asta este insuportabil de cald, m-am gândit să vă aduc și o rețeta de ceai cu gheaţă, foarte ușor de preparat și extraordinar de savuroasă.

Ceai de căpșuni cu lămâie și ceai negru

Avem nevoie de:

  • 1 litru de ceai negru
  • 250 g căpșuni
  • o lingură ghimbir ras
  • suc de lime
  • zahăr green
  • gheață

Pentru început trebuie să curățăm bine căpșunile și să le așezăm într-un castron din sticlă cu suc de lămâie și zahăr. Trebuie să le păstrăm la frigider timp de două ore și apoi mixăm conținutul într-un blender. La sfârșit vom adăuga ceaiul negru, deja pregătit, și vom omogeniza totul. În cele din urmă, putem adăuga gheață și încă puțin suc de lămâie și turnăm în pahare. Mai putem pune fructe întregi și dacă nu vă place ceaiul negru care poate fi prea intens, îl putem înlocui cu cel roșu.

Reteta ceai racoritor cu capsuni

Ceaiul negru și cel roșu, pot fi servite reci și în alte combinații și cu alte tipuri de fructe sau chiar cu bauturi alcoolice. Un alt exemplu de ceai cu gheață este Thai, cel mai popular din Thailanda.

Este o băutură răcoritoare făcută din ceai negru și anason stelat care poate conține și condimente și lămâie.

Oricum ar fi, sunt multe alternative proaspete și idealul este să îndrăznești să le încerci și să umplii zi de zi câte un ceainic cu sortimentul preferat.

Mie îmi place foarte mult şi ceaiul de mentă Earl Grey, un ceai britanic extrem de cunoscut, care infuzează ceaiul negru cu portocală și bergamotă. Este o infuzie ce îmbină aromele citrice, fructate, cu cele intense cu note de malț.

Ceaiurile, universul aromat din fiecare ceainic

Pe lângă aromă și răsfăț, ceaiurile pot aduce și alte beneficii organismului, precum vitaminele sau antioxidanții.

Ceaiurile medicinale sunt și ele extrem de consumate. Astfel, consumul de ceai fierbinte este o altă opțiune pentru vară, chiar dacă îndrăznesc doar cei mai curajoși.

Printre scutece şi șervețele umede proaspetele mămici oferă celor mai mici membri ai familiei ceaiuri cu o formulă specială pentru combaterea colicilor.

Nu în cele din urmă, ceaiurile pentru drenaj, inhibarea poftei de mâncare și slăbire au o categorie aparte care adună tot mai mulți adepți.

Voi consumați ceaiuri vara?

1 Comment on "Răcoritor și delicios, cea mai simplă rețetă de ceai de căpșuni cu lămâie și ceai negru"

  1. Valeria Chertes | iulie 11, 2021 at 5:39 pm | Răspunde

    Foarte bun ceaiul rece acum vara.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*