Recenzie Mortina de Barbara Cantini
Bine v-am găsit la o noua recenzie carte, de această dată vă supun atenției o carte pentru copii, care la prima vedere pare ca aduce un subiect un pic altfel decât obișnuim să abordăm pe aici.
Cartea am primit-o în dar de la Editura Corint și v-am prezentat-o în imagini imediat pe pagina blogului.
La prima vedere povestea are tematică de Halloween și desene cu dovleci sculptați, însă mesajul transmis de paginile colorate ale acestui volum este foarte potrivit pentru cei mici… și pentru cei mari.
Cartea este pentru segmentul de vârstă 7-10 ani și mi s-a părut potrivită pentru fiul meu de 9 ani. De altfel am citi-o eu înainte să i-o dau. Lectura este una foarte ușoara, chiar și el a terminat-o în vreo 40 de minute și până la ora somnului a recitit-o încă odată.
Autoarea și ilustratoarea, Barbara Cantini este din Florența, Italia și a câștigat concursul „Graficianul anului” cu acest volum. Desenele din Mortina sunt cu adevărat frumoase, originale și uimitoare. Unele pagini sunt pline de săgeți și alte detalii grafice care captează atenția micuților, făcându-i să se concentreze pe elemente vizuale ce fac parte din viata Mortinei.
„Mortina nu era o fetiţă normală. Dar nici nu se simțea din cale-afară de diferită”.
Cartea începe cu aceste două propoziții care, adună în ele toată esența și tâlcul poveștii. O carte despre un copil altfel, pe care însă doar adulții îl văd altfel. Mortina nu se simte cu nimic diferită de ceilalți, ba din contra este la fel de curioasă și jucăușă că toți copiii de dincolo de poarta casei unde locuiește.
Noi adulții, grăbiți și distrați, adesea ne lăsăm înșelați de aparențe, catalogând și punând etichete celor din jurul nostru, dar ochii celor mici pot merge dincolo de toate aceste amănunte și în candoarea lor, diferențele nu au o așa de mare importanță… din contra, fac deliciul și hazul poveștii.
Mortina, este o fetiță zombie închisa în Vila Decadența cu mătușa Dispăruta, care îi interzice să se joace cu ceilalți copii din sat de teamă că îi va speria. Prietenul cel mai bun îi este un câine cenușiu (care nici el nu se știe dacă este mort sau viu). Tristețe este un levrier alb-gri care îi ține companie și în ciuda faptului că mătușa le interzice să părăsească vila să nu fie văzuta de copiii din sat, Mortina face totul pentru a ajunge mai aproape de ei și după ce ascultă unele dintre discuțiile lor despre petrecerea de Halloween ce va veni curând, în mintea ei o idee începe să prindă contur.
Așadar ce ocazie mai bună pentru Mortina să le arate copiilor adevărată ei față, decât colindul de Hallowen când toată lumea merge mascată… Dar există o mică problemă. Mortina își poate desprinde cu ușurință părți din corp pe care le lipește la loc.
Fetița este întâmpinat cu curiozitate și entuziasm de restul copiilor, care o numesc Martina însă când încep să se joace, Mortina se lasă dusă de val și își desprinde capul…
Ups…
Nu vă voi spune cum reacționează copiii, dar așa cum vă puteți imagina totul degenerează într-o distracție maximă.
Povestea nu e doar haioasă și distractivă pentru cei mici, dar este totodată educativă. Cartea ne dezvăluie puterea prieteniei, care ne face capabili de a face ca diferențele pe care oamenii mari le consideră de nerezolvat să fie cu totul lipsite de importanță pentru copii. Ei iubesc întâmplările și personajele ciudate… Cu ajutorul imaginației vor face ca toate aceste ciudățenii, cum e și Mortina, să pară normale și foarte amuzante!
Morala poveștii este că trebuie să ne acceptăm și să îi acceptăm pe cei din jurul nostru așa cum sunt… să ne deschidem inima și să privim prin ochi de copil, doar atunci vom vedea că fericirea stă în lucruri mărunte…
CONCURS Corint
Corint a organizat în parteneriat cu Herlitz și Claire’s România un mic concurs. O carte poștală este distribuită în școli ca invitație de participare.
* Numai elevii care au primit cartea poștală în școală pot participa la concurs.
Pași de urmat pentru înscrierea în concursul Mortina:
- Imaginează-ți o scenă amuzantă cu Mortina, creează un personaj nou, tot atât de ciudat și de amuzant și desenează pe spatele cărții poștale întâmplarea imaginată de tine;
- Fotografiază desenul și, cu ajutorul părinților, trimite-l la adresa scoli@edituracorint.ro, împreună cu numele, vârsta și orașul în care locuiești;
- Iar cartea poștală îți rămâne ție amintire!
Concursul se desfășoară în perioada 15 februarie – 23 martie 2018.
Cele mai bune desene sau cele mai trăsnite idei vor fi premiate astfel:
- Premiul I: ghiozdan Herlitz super-echipat pentru școală
- Premiul II: rucsac și penar Herlitz pregătit pentru activitățile școlare
- Premiul III: penar Herlitz echipat cu 19 piese super-smart și rechizite
- 3 Mențiuni: rechizite școlare Herlitz
Va urez succes!
Interesanta cartea.
O carte pe care cred ca copii vor citi pe nerasuflate.