PR3MIAZĂ INOVAȚIA 2014

Share the joy

Era o duminica frumoasa de decembrie. Soarele prietenos incepuse sa topeasca zapada de pe acoperisuri facand stropii marunti sa-mi bata-n geam, dar  dincolo de imaginea feerica pe care o reflectau picaturile mici ca niste diamante, tesand dantele de gheata sub stresini, colti lungi ca de fildes cresteau peste noapte la marginea burlanelor amenintand fragilitatea lumii de la picioarele lor.
– Mama, mama … uite un pompier zboara prin fata geamului…
Zambesc amuzata.
-Cum adica zboara? intreb abia stapanindu-mi hohotele de ras.
-Uite asa ca vrajitoarele, doar ca nu are matura…sta pe o scara mai mare decat blocul…Hai mami, vino sa vezi… uite imi face din mana…
Ma desprind  cu greu de romanul palpitant pe care il incepusem si ma indrept spre fereastra unde puiul meu topaia  de fericire agitand manutele spre o persoana imaginara :)… ma gandeam eu.
Mare mi-a fost mirarea cand am vazut agitatia din fata blocului. Mai multi copii adunati langa o masina de pompieri, cu ochisorii sclipind si obrajii inrositi de emotie, priveau cu incantare spre persoana care ,era in acel moment in mintea lor, imaginea despre ce” vreau sa ma fac cand o sa fiu mare”. Un pompier plana la vreo 20 de metri, deasupra blocurilor, in timp ce altul manevra bratul masinii „culegand” impreuna turturii de aproximativ 2 metri care incepusera sa se desprinda si sa se navaleasca in jos spre trotuarul plin de trecatori.

Ma uit ingrozita la sloiurile  de gheata pe care pompierul le aseza pe platforma, cu doar cateva ore inainte, coborasem la masina sa iau niste jucarii din portbagaj. Nu am privit nici o clipa la amenintarea de deasupra capului meu. E primul an cand au fost mobilizati pompierii. Anii trecuti se puneau bariere si nu trecea nimeni pe trotuar pana nu cadeau toti turturii de buna voie si nesiliti de nimeni.

Zilele trecute citeam pe BlogalInitiative despre inovatiile anului 2014, iar intre toate inventiile era si  Instalatie Pentru Taiat Sloiuri De Gheata.O inventie a echipei de inventatori Radulescu. Aceasta inventie a fost medaliata cu argint la Targul de Inovatii- Innova de la Bruxelles în 2013. Si nu degeaba:
Instalaţia pentru tăiat sloiuri de gheaţă va fi utilizată pentru
tratamentul preventiv şi curativ cu soluţie de clorură de calciu sau
clorură de sodiu, ȋn vederea eliminării sloiurilor de gheaţă care se
formează la streaşina imobilelor.
Avantaje
– uşurinţă ȋn exploatare ;
– este o instalaţie portabilă ;
– poate fi folosită ȋn spaţii ȋnguste, de exemplu : balcoanele clădirilor cu mai multe etaje, curţi interioare ;
– poate fi manevrată de o singură persoană ;
– consum redus de energie ;
– preţ de cost redus.

Va dati seama ce cost ridicat a avut operatiunea de cateva ore a pompierilor ? Cu aceasta inventiie viata sloiurilor de gheata ar fi redusa drastic fara a fi nevoie de mobilizarea atator oameni .
Pe pagina oficiala sunt toate inventiile care participa in acest an si care se lupta pentru un premiu de
2000 de euro oferit de Compania 3M care si-a propus sa premieze toate aceste inovatii ale inventatorilor romani.
„PR3MIAZĂ INOVAȚIA” este conceptul care  demonstreaza lumii valoarea “mintii” romanesti. Va vorbeam intr-un post trecut si despre alte inventii sclipitoare care puse in practica vor ajuta imens … si promin ca va voi vorbi in viitor despre inventii din trecut , care pur si simplu au schimbat lumea… injectia cu insulina, avionul cu reactie, vitamina H3 ( gerovital) , vaccinul antiholeric, stiloul,scaunul ejectabil… si chiar trenul de aterizare cu pneuri…toate sunt inventii romanesti brevetate in toate tarile lumii. Romanul s-a nascut poet… dar si inventator…
 Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate
domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul.
Voteaza si tu inventia care ti se pare cea mai buna, ajut-o sa ajunga la marele premiu , cu siguranta merita.

Be the first to comment on "PR3MIAZĂ INOVAȚIA 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*