Haideti sa votam inovatia anului 2014

Share the joy

Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate
domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul,
pentru a demonstra lumii valoarea “mintii” romanesti. Compania 3M şi-a
propus să premieze aceşti inventatori şi aşa a pornit conceptul de
„PR3MIAZĂ INOVAȚIA”, unde oferă un premiu de 2000 de euro celei mai bune
invenţii româneşti din ultimii ani.

In fiecare an urmaresc cu mare interes  concursul de inventica si chiar imi aleg un concurent pe care il sustin. Anul acesta sunt multe inventii care mai de care mai folositoare , cu aplicatii in… hai sa zicem lumea reala, nu idei futuriste pentru alte timpuri si alte meleaguri.
Cel putin jumatate dintre proiectele participante la concurs sunt foarte, dar foarte bune…Distilatorul solar  cu recuperator de caldura ,radiocauterul sau Realizarea de preparate gliceroalcoolice şi hidrogliceroalcoolice cu efect antioxidant din miceliul Pleurotus ostreatus , casoleta aseptica … toate mi se par utile, dar am ales sa sustin un proiect care, cred eu ca ar ajuta mult agricultura…  deci votul meu a mers la inventia Compozit textil termoizolant confectionat pentru mulcirea solului in agricultura.
In opinia mea, pamantul romanesc… cel pentru care au luptat atat de mult strabunii nostri, are multe de oferit, dar trebuie lucrat inteligent cu solutii moderne si eficace. Cand am vazut acest proiect mi-am adus aminte de bunicul meu care mulcea in fiecare an rasadurile si capsunii.
Mulcirea inseamna acoperirea solului cu un strat „de-o palma” cum zicea bunicul de  frunze, paie.. sau orice alta materie organica care mai apoi prin descompunere ducea la imbunatatirea calitatii solului. Aceasta metoda pastreaza apa in sol si omoara buruienile pentru ca nu lasa lumina soarelui sa ajunga la ele impiedicand fotosinteza , astfel acestea nu se mai dezvolta. Dar aceasta metoda este greoaie, inchipuiti-va ce ar insemna sa acoperi zeci de hectare cu paie.. cu furca..apoi stratul de mulci trebuie inlocuit la fiecare cultura pentru ca se degradeaza si nu mai este eficace.
Inventia Compozit textil termoizolant confectionat pentru mulcirea solului in agricultura realizata in cadrul Institutului national de Cercetare – Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – INCDTP a obținut Medalia de Argint si premiul special HONG KONG Science Park in cadrul  Salonului International de Inventii de la GENEVA din 2014. Acest compozit poate fi utilizat pentru 3-6 culturi succesive pe o durata de 18-24 de luni, pe suprafete mari de teren avand o rezistenta ridicata la fotodegradare .Cred ca aceasta inventie ar duce la dezvoltarea agruculturii prin cresterea productieisi diminuarea consumului de alte resurse.
Draga cititorule, eu te invit sa sustii si tu aceasta inventie aici. Fa si tu parte din „PR3MIAZĂ INOVAȚIA”

Be the first to comment on "Haideti sa votam inovatia anului 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*