Plăcinte poale’n brâu cu urdă la miercurea fără carne

poale'n brau cu urda si marar
Share the joy

Plăcinte poale’n brâu cu urdă la miercurea fără carne

Copilăria mea are aromă de vanilie și scorțișoară și gust de plăcinte proaspăt rumenite în cuptorul bunicii. Unele dulciuri însă erau fantastic de bune, chiar dacă pe lângă aromele delicate conțineau și codițe de ceapă sau mărar. În această categorie intră și aceste plăcinte cu urdă și mărar, celebrele poale’n brâu moldovenești care încununează cu succes #miercureafaracarne de astăzi.

Rețeta nu are secrete, e un aluat dulce, pe care eu îl frământ întotdeauna cu iaurt. Nu îmi aduc aminte să fi văzut vreodată pe mama sau bunica cântărind faina sau alte ingrediente pentru acest aluat. Pur și simplu puneau totul la ochi și ieșea o minunăție pufoasă de să o muști cu buzele.

Sincer nici eu nu prea cântăresc, totuși o să vă dau niște cantități orientative, cu precizarea că dacă aveți un ou în plus sau în minus nu e nicio tragedie sau dacă folosiți lapte în loc de iaurt, însă laptele trebuie să fie gras, nu din cel 1,5. Ideea este să va iasă un aluat elastic, mai moale decât cel de la pâine.

branzoaice

Ingrediente poale’n brâu

  • 1 kg făină tip 000
  • 450 ml iaurt gras
  • 1 cubuleț drojdie verde
  • 2 ouă
  • 100 g unt/ ulei
  • esență de vanilie
  • 3 linguri Dulcișor (un îndulcitor natural din stevia)
  • 1 vârf linguriță sare

Pentru umplut am folosit 500 g urdă amestecată cu 2 ouă, 3 linguri de iaurt, esență de vanilie și 50 g Dulcisor pulbere by Sweeteria. Secretul delicios din plăcintele poale’n brâu este o legătură de mărar proaspăt, tocat fin.

Acest îndulcitor se comportă exact că zahărul, dar nu are calorii și nici nu influențează în vreun fel indicele glicemic. De aceea plăcintele de astăzi sunt mai sănătoase și nici nu îngrașă… daca ne stăpânim și ne oprim măcar la a treia bucata.

Pentru aluat se încălzește iaurtul în care se dizolvă zahărul și drojdia. Într-un lighenaș se pune faina amestecată cu sarea, se adaugă iaurtul cald cu drojdia și se pun ouăle. Adăugăm uleiul și frământăm pana se desprinde pe pe mână și de pe marginea ligheanului. Dacă observam că aluatul va deveni prea tare, mai adăugăm iaurt, iar dacă e prea moale, mai punem un pumn de făină.

Când este gata, îl acoperim cu un șervet curat și îl lăsăm să crească timp de o oră.

Pentru umplutură se sfarmă urdă cu o furculiță, adăugăm iaurtul, îndulcitorul, vanilia și mărarul.

Se porționează aluatul și se formează plăcintele după îndemânarea și preferințele fiecăruia.

Denumirea plăcintelor vine de la modul în care se împăturește aluatul, trăgând ușor de margini și adunându-l la mijloc. Totuși, împăturitul brânzoaicelor are și o explicație pe care Florentina Buzenschi, directorul Muzeului de Etnografie al județului Neamț l-a dat pentru publicația Agerpres.

Această denumire vine de la femeile care purtau catrință și, că să fie mai lejere în mișcări când spălau sau făceau treabă, își ridicau colțul la catrință și îl puneau în brâu. De aici vine denumirea plăcintelor Poale-n brâu.

Brânzoaicele pufoase nu sunt greu de făcut, dar de-a lungul timpului au căpătat variații și din același aluat se fac și învârtitele cu brânză, cornurile sau trandafirașii ornați cu câte o stafidă.

branzoaice poale'n brau

Acestea se ung cu ou bătut se presară cu zahăr brun, mac sau semințe și se coc la 180 grade timp de 45 minute sau până se rumenesc ușor.

Când eram copil, rar rămâneau și pentru a doua zi, urda fiind un produs care se obține din spumatul zerului după ce se face cașul și niciodată nu era multă, bunica făcea doar cate o tava, restul le umplea cu mere rase sau brânză de vaci.

Despre miercurea fără carne

Acest proiect fain a pornit de la ideea lui Daniel Botea și cu timpul mai mulți bloggeri am aderat la el și în fiecare miercuri vă tentăm cu idei de bucate delicioase, bineînțeles fără carne.

Astăzi Brândușa a pregătit sarmale cu hribi, iar Daniel ne invită să degustăm virtual bunătăți grecești.

Poftă bună fără carne să aveți!poale'n brâu cu urda si marar

5 Comments on "Plăcinte poale’n brâu cu urdă la miercurea fără carne"

  1. Claudia L Chivu | iulie 1, 2020 at 11:32 pm | Răspunde

    Arată delicios! O sa încerc si eu reteta!

  2. Imi place mult si mie, pofta buna!

  3. Valeria Chertes | iulie 2, 2020 at 12:31 am | Răspunde

    Arata delicios,mulțumim pentru rețetă.

  4. Anghelina Irina | iulie 2, 2020 at 8:22 am | Răspunde

    Doamne,ce bine arată!Ce pofta mi-ai făcut 😋😋😋

  5. intr-adevar sunt tare delicioase ,imi plac si mie,sa aveti pofta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dark Passion
Privacy Overview

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dvs. și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru și ajutând echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-urilor navigând în filele din stânga.