Astazi e zi de sarbatoare, pe 9 martie se sarbatoresc mucenicii.
In unele locuri se beau 40 de paharele cu vin, in altele se servesc mucenicii fierti sau copti.
Pe cei copti i-am pregatit si eu, din aluat parfumat de cozonac, unsi din belsug cu miere si tavaliti prin nuca de cocos.
Pentru aceasta zi am pregatit bucatele de ieri. Daca tot am pornit cuptorul am facut si un cheescake cu branza si nuca de cocos pe care l-am sevit cu dulceata de padure, iar pentru pranz am avut budinca de clatite cu ciuperci. Pentru „ciuptit” intre mese, am facut papanasi cu branza sarata si cartofi.
Budinca de clatite e favorita mea. Mie imi place foarte mult cand este rece dar, poate fi un antreu grozav la orice petrecere sau chiar un fel principal. O mananc cu sos mexican picant . Adica in ketchup adaug piper , chilly, cimbru, oregano, o lingura de ulei de masline si un pic de miere.
Pentru o budinca de clatite spectaculoasa aveti nevoie de:
10 clatite fara zahar ( tot atatea am avut si eu dar ,mi-a sterpelit cel mic cateva)
600 g ciuperci proaspete
300 g cascaval de care preferati
2 cepe mari
1 ou
200 g crema de branza plus inca putin cascaval pentru toping.
Clatitele … normale, (din cele care va reusesc cel mai bine), doar ca nu trebue sa fie dulci.
Ceapa tocata marut se prejeste impreuna cu ciupercile feliate subtire. Cand incep sa se rumeneasca se asezoneaza cu sare si piper.
Intr-o tava sau vas yena uns bine cu unt se aseaza o clatita, apoi o lingura de ciuperci calite se repartizeaza pe toata suprafata acesteia. Se rade cascaval si vine randul altei clatite… si tot asa pana le terminam pe toate .
Pentru topingul de branza eu am folosit 200 g branza proaspata Delaco, e foarte cremoasa si gustoasa. Am amestecat-o cu un ou si o lingura de faina de grau. Punem sare si piper dupa gust si turnam totul deasupra tortului nostru de clatite si mai presaram putin cascaval. Se coace timp de 30 de minute , pe pozitia de sus a cuptorului. Practic trebuie doar sa se gratineze.
Se serveste calda cu muraturi la otet sau rece cu diverse sosuri.
Inutil sa va spun ca la micul dejun am avut sfintisori pufosi si cafea iar la masa de seara am ajuns cu burta plina … tot de sfintisori, asa ca in seara aceasta doar fructe.
Daniel Botea, cel care m-a molipsit de microbul miercurea fara carne spune ca pentru sanatate trebuie sa mancam in fiecare zi ceva crud. Asadar cele cinci portii de fructe si legume crude , nu ar trebui sa lipseasca niciodata.
Pe masa fara carne a lui daniel este o ciorba de praz prezentata intr-un mare fel dar si alte bunatati far acarne, va invit sa ii faceti o vizita si sa va inspirati.
Arata minunat…chiar îmi place ideea ta!!