Vrei sa adopți un animal de companie? Tot ce trebuie sa știi despre hrana și îngrijirea acestuia
Animalele de companie sunt magicieni ai emoțiilor, tovarăși credincioși capabili să ne stârnească un zâmbet atunci când avem cea mai mare nevoie, acei prieteni fideli care vor sta lângă noi răbdători, oferindu-ne dragostea lor când ne vom simți singuri. Câinii și pisicile sunt cei care ne oferă totul fără a aștepta nimic în schimb.
Mulți părinți adoptă un animal de companie după ce au cedat la insistența copiilor lor care promit să aibă grijă de animal. Dar, de multe ori, realitatea sfârșește prin a fi alta: copiii își uită promisiunile și sfârșesc în principal doar să se joace cu animalul de companie, în timp ce grija acestuia cade aproape în întregime asupra părinților.
Specialiștii ne spun că dacă copiii cresc în compania unui animal își vor dezvolta mai ușor abilitățile emoționale. Vor ști cât de important este să-i respecți pe ceilalți, importanța îngrijirii, respectării, mângâierii, lucruri care le vor fi mari prieteni în orice etapă a vieții lor.
Cu toate astea animalele de companie nu îi fac pe copii mai responsabili, dar împărtășirea sarcinilor legate de îngrijirea animalului de companie este un instrument educațional important care poate promova dezvoltarea sentimentului de responsabilitate al copilului, le poate spori răbdarea și stimă de sine și îi poate ajuta să înțeleagă și să respecte faptul că alte persoane au nevoi de hrană, îngrijire și afecțiune.
Îngrijirea animalelor de companie – lista de cumpărături de la pet shop
Venirea unui animal de companie în casa noastră implică mai mult decât comanda din pet shop. Adoptarea acestuia reprezintă o serie de responsabilități legate de îngrijirea și atenția asupra acestuia, responsabilități pe care trebuie să le cunoaștem și să le împărțim între toți membrii familiei.
-
Alegerea animalului de companie potrivit
Primul lucru pe care trebuie să îl știi atunci când vrei să adopți un animal de companie este să te întrebi dacă este convenabil pentru tine. Pentru a face acest lucru, trebuie să fii dispus să dedici o parte din timpul tău liber prietenului necuvântător, să ai răbdare și perseverență, să împarți casa cu animalul tău și să știi să acționezi ferm în fața unui posibil comportament neadecvat.
Din proprie experiență vă spun că acest lucru nu prea să întâmplă și pentru noi animalul de companie a devenit un mebru al familiei, cel mai mic și mai alintat al casei. Însă dacă vrei să alegi un câine de exemplu este esențial să țineți cont de caracteristicile fiecărei rase și să acordați îngrijiri adecvate încă din primele săptămâni.
Accesoriile pe care trebuie să le achiziționați înainte de sosirea acasă a noului animal sunt și ele importante, dar se găsesc cu ușurință în orice pet shop.
Eu am avut un Ciobănesc German și un Doberman și vă spun sigur că împărțitul patului cu un câine, indiferent de talia acestuia, nu este o bună opțiune. Astfel noul membru al familiei va avea nevoie de un pat propriu, un vas pentru apă și unul pentru hrană, accesorii de îngrijire, precum o lesă în cazul câinilor sau o litieră în cazul pisicilor.
De asemenea, în funcție de rasă poate fi nevoie de piepteni sau perii, șervețele umede pentru curățarea ochilor și urechilor și un instrument pentru scurtarea unghiilor.
-
Alimentația specifică câinilor sau pisicilor
Câinii mei au mâncat atât mâncare gătită cât și mâncare cumpărată. Însă este foarte important să le oferim o dietă echilibrată, care să satisfacă nevoile lor energetice și să le aducă nutrienții adecvați.
În mod ideal, atât pentru câini, cât și pentru pisici, aceștia ar trebui să consume hrana uscata, adaptata fiecărei etape de creștere și fiecărei nevoi, precum gestație sau alăptare. Ei nu ar trebui să consume niciodată alimente crude, deoarece acestea ar putea fi o sursă de boli parazitare iar mâncarea gătită nu este potrivita pentru organismul lor.
Atunci când cumperi mâncare pentru câini trebuie să fii atent și la nevoile specifice fiecărei rase, iar dacă nu ești sigur poți întreabă medicul veterinar sau specialistul de la pet shop.
-
Igiena animalului de companie – ce cumpărăm de la pet shop
Oricât de tentați am fi de drăgălășenia și pufoșenia prietenilor necuvântători, medicii veterinari nu recomandă o frecvența prea mare în ritualul de îmbăiere.
În general, se consideră adecvată o baie pe lună, întotdeauna folosind produse speciale pentru blănița lor. La nevoie animalele de companie pot fi îmbăiate atunci când au nevoie, de exemplu când blana este murdara.
Cea mai bună metodă de a menține igienă pielii și a părului este periajul zilnic, atât pentru căței cât și pentru pisici, cu o țesală speciala pe care o găsiți la pet shop.
Urechile trebuie și ele curățate cu tifon, întotdeauna cu produse specifice, acestea sunt turnate în canalul urechii, iar zona este masată, urmată de curățarea cu tifon. Unul dintre cățeii mei a făcut otită și a fost un chin să îl îngrijim pentru că animalul nu înțelege „tratamentul” și tinde să scarpine urechea când soluțiile sunt turnate înăuntru.
Unghiile trebuie tăiate periodic atât la pisici cât și la câini, mai ales dacă aceștia nu se plimbă prin locuri care duc la tocirea ghearelor. Pentru pisici există accesorii speciale la pet shop, astfel încât acestea să își „ascută” singure ghearele.
Și dantura trebuie îngrijită prin hrană specială precum batoanele și recompensele. Dinții se curată singuri mestecând hrana uscata pentru caini sau mușcând jucăriile destinate acestui scop.
-
Dresajul, o etapa importanta în dezvoltarea personalității oricărui câine
Câinii sunt animale sociale și ierarhice. Această înseamnă că au nevoie de dresaj încă de când sunt cățeluși pentru a-și cunoaște și a-și asuma poziția pe care o au în familie și în afară acesteia.
Socializarea animalului îi face să accepte mai mult alte animale, atât din propria specie, cât și din altele, iar obișnuința de a le vedea în preajma le permite să facă față stimulilor de mediu pe care îi vor întâlni de-a lungul vieții.
Dresajul specializat ne va permite să corectăm comportamentele nedorite, cum ar fi mușcarea, neascultarea, urinare în casă, urletul când sunt lăsați singuri etc..
Limbajul pisicilor este mai complicat, deși există posturi tipice prin care acestea se supun instinctelor naturale feline și sunt foarte ușor de observat precum postura de atac și vânătoare, de exemplu. Pisicile au pe lângă limbajul corporal, un limbaj vocal pe care trebuie să învățăm să îl cunoaștem și un instinct de marcare a teritoriului.
-
Vizita la veterinar
Atât pisicile, cât și câinii trebuie să fie deparazitați și vaccinați de-a lungul vieții. Programul de vaccinare va fi stabilit de medicul veterinar și va fi trecut în carnetul de sănătate al animalului.
De regulă generală și în absența simptomelor bolii, trebuie să mergeți la veterinar cel puțin odată pe an.
Sterilizarea este și ea motiv de vizitat medicul. Această este un proces chirurgical care constă în îndepărtarea totală sau parțială a organelor de reproducere, atât la masculi cât și la femele. Această procedură le crește calitatea și speranța de viață, deoarece reduce posibilitatea infecțiilor uterine, tumorilor și boli ale organelor de reproducere.
Este important ca la primele vizite să fie realizată și microciparea animalului, pentru a evita pierderea sau furtul acestuia, mai ales dacă este o rasă specială.
-
Mens sana în corpore sano
Pentru ca animalul de companie să fie sănătos, trebuie să facă exerciții fizice în mod regulat. Dacă pisicile se descurcă singure, câinii au nevoie de plimbare și joacă zilnică.
La fel ca noi oamenii, câinii pot suferi leziuni, entorse, întinderi etc. așa că va fi necesar să le controlați activitatea fizică și să vă asigurați că nu fac mișcări care ar putea să le pună în pericol sănătatea.
Dacă ești stăpânul unui prieten necuvântător trebuie să știi că pet shop-urile pot deveni cei mai buni aliați ai tăi. Aici vei descoperi mâncare pentru câini și pisici sau alte animale pe care le poți adopta, tratamente și soluții de îngrijire dar și sfaturi pertinente pentru ca animalul tău să fie bine hrănit și îngrijit.
Cu siguranță este o responsabilitate creșterea unui animal de companie.Noi momentan nu mai avem,din pacate cățelușa a murit anul trecut
Mulțumim pentru sfaturi,tot timpul am avut câte un animăluț pe lângă casă.
Da, ador animalutele am la bunici catei si pisici!
Ne plac animalele de companie, avem si pisicute si catei.