În căutarea parfumului perfect? 6 curiozități despre parfum

totul despre parfumuri
Share the joy

În căutarea parfumului perfect? 6 curiozități care te vor ajută să îți alegi parfumul preferat

Astăzi vă vorbesc din nou despre parfumuri, mai ales că sunt printre puținele lucruri care ne plac tuturor și în fața unui imens univers de posibilități m-am gândit să vă invit să descoperiți câteva ciudățenii despre parfumuri, mai ales acum când ne apropiem de o perioadă a anului în care aceste devin unul dintre cele mai comune cadouri oferite alături de produse de îngrijire personală precum cele de aici.

Desigur, știm cu toții că nu este ușor să alegem un parfum când suntem puși în fața unei varietăți de arome. Pentru că în spatele lumii magice a parfumurilor se ascund câteva curiozități pe care o să vi le enumăr în speranța că vă vor face alegerea mai ușoară.

Mirosul este cel mai instinctiv simt pe care îl avem, deoarece aromele merg direct către sistemul limbic, cea mai primitivă parte a creierului, unde emoțiile și memoria sunt procesate. Din acest motiv, un miros poate trezi amintiri foarte îndepărtate mai rapid și mai exact decât o imagine.

Atunci când un parfum ne place (sau nu ne place) avem o reacție aproape instantanee, foarte intuitivă și ar trebui să îi dăm crezare și să nu ne mai întoarcem la acel parfum pentru a caută ceva să ne placă sau dimpotrivă să ne oprim în loc și sa cautăm notele care ne-au atras când am simţit adierea plăcută.

Spre deosebire de senzațiile primite prin gust sau atingere, care trebuie să ajungă la creier prin neuroni, răspunsul olfactiv este imediat, prin urmare nu vom purta niciodată un parfum care nu ne place sau ne vom îndrăgosti de unul care ne va însoți ani la rând.

parfumuri bune

De ce parfumurile nu miros la fel

Cu siguranță nu știați că parfumurile ne se simt la fel pe pielea blondelor în comparație cu pielea brunetelor? Sau că odată cu înaintarea în vârsta simțul mirosului slăbește?

În cazul persoanelor cu pielea deschisă s-a constat că parfumul nu este absorbit la fel de bine ca în cazul persoanelor brunete pentru că pigmenții pielii sunt direct responsabil cu păstrarea parfumului.

Și totuși, de ce parfumurile se simt diferit la fiecare persoană? Oamenii au propriile lor mirosuri pentru fiecare circumstanță și obiceiuri pe care le adoptă, cum ar fi alimentele, medicamentele sau suplimentele, apoi urmează vârsta, produsele cosmetice pe care le folosesc sau pur și simplu mediul în care trăim. Acest lucru se cunoaște drept chimie a organismului, adică feromonii ce vor compune fenotipul persoanei.

De exemplu persoanele cu pielea uscată vor emana un parfum mai subtil și îl vor pierde mai rapid, indiferent ce colonie folosesc. Pe pielea grasă în schimb, parfumul durează mai mult, așa că experții oferă sfaturi foarte practice mai ales dacă pielea ta este uscată sau dacă locuiești într-un loc cu aer uscat: recomandarea în aceste cazuri este să aplici cremă hidratantă pe zona corpului unde vei aplica parfum. În acest fel pielea este hrănită și nu absoarbe parfumul imediat.

Boabele de cafea, un bun aliat pentru mirosul „curat”

Cred că ați văzut adesea în Sephora cutiuțele acelea cu boabe de cafea. Ei bine, acestea sunt puse acolo pentru a vă ajuta să vă „clătiți” simțul olfactiv, mai ales când încercați să adulmecați mai mult de 3 parfumuri. Dacă ați decis să încercați diferite arome, simțul mirosului poate deveni săturat, iar specialiștii recomandă „curățarea mirosului” prin a mirosi cafea.

Mirosul femeilor este mai bun?

Acest lucru chiar este un fapt curios și este științific dovedit că femeile au un miros mai bun decât bărbații. Potrivit experților de la Guerlain se crede că acest lucru constă în faptul că femeile au o zonă mai dezvoltată a creierului responsabilă cu mirosul.

De ce îți pierzi mirosul odată cu vârsta

Trecerea anilor atenuează semnificativ simțul mirosului, pentru că odată cu vârsta capacitatea olfactivă scade. De aceea la descrierea unor parfumuri vedeți adesea că este pentru ” o persoana matură” și mulți oameni în vârstă optează pentru arome mai intense, asemănătoare cu primele esențe din anii 70, 80 și 90, foarte puternice și impresionante.

Parfumul pătează

Da! Și nu doar că pătează! Evitați să-l pulverizați pe bijuterii din argint pentru că unele esențe concentrate sau alcoolul poate face că acesta să oxideze. În plus parfumul nu trebuie aplicat direct pe bijuterii deoarece nu doar că metalul poate denatura parfumul și poate oferi un miros diferit, dar împreună cu efectul transpirației, acesta poate schimba disgraţios amprenta olfactivă a parfumului.

Materialul hainelor contează și el și trebuie să avem în vedere că nu toate țesuturile păstrează mirosurile în același mod. Țesăturile naturale precum ar fi lâna, mătasea, cășmirul, catifeaua, bumbacul sau pielea, păstrează parfumul perfect, dar nu se întâmplă același lucru cu țesăturile sintetice. Și, așa cum am menționat, fiți atenți la petele de neșters de pe mătase și piele naturală.

Pentru a parfuma corect hainele, vaporizați parfumul la o distanță de o palmă sau vaporizaţi în sus și treceți pe sub „ploaia” diafană.

Căptușeala sacourilor și paltoanelor sunt zonele care păstrează cel mai bine mirosul. De asemenea, nu parfumați o țesătură cu mai multe produse diferite, deoarece dacă amestecați mai multe arome, riscați să obțineți un rezultat final oarecum neplăcut. În cele din urmă, dacă vă schimbați parfumul frecvent, evitați să vă parfumați hainele. Parfumul pielii tale va fi suficient.

Cât durează un parfum?

Notele care sunt folosite pentru a da viață unui parfum sunt cele care formează piramidă olfactivă și definiția parfumului. Notele de înaintare sunt de obicei cele care se risipesc cel mai repede și în general durează până la 20 de minute, notele de inimă apar după primele 20 de minute, când primele au dispărut, iar notele de bază vor apărea la una sau două ore după aplicarea parfumului, așa că este necesar să alegem corect și momentul în care aplicăm parfumul.

Desigur, felul în care durează și se simte parfumul în jurul vostru este direct proporțional legat de zonele pe care este aplicat. Experții recomandă să aplicați parfumul în zonele unde se simte pulsu, precum în spatele urechilor, pe încheieturi, pe claviculele sau în spatele genunchilor.

Nu este întâmplător, pentru că în acele zone temperatura corpului este mai mare, iar parfumul se va evaporă mai lent, iar tensiunea arterială ce se simte mai tare prin piele, va duce la o eliberare constantă a aromei alese.

parfum

1 Comment on "În căutarea parfumului perfect? 6 curiozități despre parfum"

  1. Mulțumim pentru informații.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*