Când este necesar un generator de curent electric, tipuri de generatoare și aparate care lucrează împreună cu acestea

generator de curent electric
Share the joy
 • 70
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Când este necesar un generator de curent electric, tipuri de generatoare și aparate care lucrează împreună cu acestea

De-a lungul timpului omenii au fost întotdeauna fascinaţi de obţinerea facilă a diverselor lucruri si au simţit curiozitate în legătură cu elementele şi resursele oferite de natură cercetându-le, iar de la descoperirea focului şi până la obţinerea energiei electrice nu a fost decât un pas, chiar dacă l-am făcut în mii de ani.

Atunci când în sfârşit energia electrică a fost descoperită, au început să apară tot felul de dispozitive care ne-au făcut viaţă mai uşoară şi mai confortabilă tuturor. Dar descoperirea electricităţii a fost un lucru care a oferit omenirii posibilitatea de fabricarea a unor dispozitive sau echipamente care le permite utilizarea energiei oricând şi oriune, pentru un plus de confort sau chiar pentru asigurarea unui minim de confort. Acest echipament se numește generator electric.

De ce am ales să vă vorbesc despre generatoare electrice? Ei bine, astăzi am stat 6 ore fără curent electric, s-a dezgheţat congelatorul şi căldura infernală m-a făcut să simt acut lipsa apei calde oferită de centrală.

În astfel de ocazii îţi dai seama că unele lucruri pe care le crezi sigure sunt aproape la fel de instabile ca orice alte variabile cunoşti. Şi asta că eu locuiesc într-un frumos bloc nou, unde toate utilităţile sunt acolo, dar dacă stai într-o cabană sau poate ai o rulotă sau chiar o mică afacere şi într-o bună zi când eşti în toiul producţiei pentru a termina la timp o comandă, un mic scurt circuit pe reţea, o furtună sau orice altă defecţiune, ţi-ar putea da planurile peste cap?

În acest caz, indiferent dacă eşti un utilizator casnic sau unul industrial ai nevoie de un generator electric, astfel asiguri continuitatea producţiei sau confortul familiei tale, chiar dacă reţeaua pică din cauza unei defecţiuni majore întrerupând alimentarea cu energie electrică ore în şir.

generator de electricitate

Ce este un generator de electricitate

Generatorul electric este un dispozitiv care transformă cu ajutorul unui electromotor energia mecanică în energie electrică.

Dacă în general ne gândim la un UPS pentru PC sau laptop, de ce nu ne-am gândi şi la un generator electric pentru celelalte aparate din casă. Un UPS mi-am cumpărat după ce mi-a expodat televizorul în urmă unui şoc electric cauzat de o cădere de tensiune, astăzi am început să mă uit după un mic generator electric, mai ales că ştim cu toţii că iarna trecută au fost sate care au stat fără electricitate chiar mai mult de 24 de ore.

Deşi le vedem utilitatea doar când este nevoie, generatoarele sunt răspunsul corect la întrebarea: ce pot face să am curent întotdeauna chiar şi când o defecţiune de reţea lasă jumătate de sat fără electricitate.

Cum funcționează un generator de curent electric

Toate generatoarele electrice funcţionează după acelaşi principiu, unica diferenţa putând fi la modul de alimentare şi puterea motorului.

Astfel cu ajutorul inducţiei electromagnetice descoperită de Faraday, conductorul electric (respectiv bobina din fir de cupru) va genera electricitate când trece printr-un câmp magnetic. Chiar dacă principiile fizicii par greu de desluşit, mişcarea conductorului cu ajutorul motorului pus în funcţiune de benzină oferă răspuns la întrebarea: ce ne facem dacă rămânem fără curent electric…

Unde putem folosi un generator de electricitate

Un astfel de dispozitiv este util în orice locuinţă, indiferent unde este situată aceasta, deoarece în acest moment dependinţa de energie electrică este maximă. Însă ajutorul unui generator electric elimini neplăcerile cauzate de căderi de tensiune sau pene de curent care lasă gospodăriile în beznă când ţi-e lumea mai dragă. Aşadar un generator este util şi acasă şi la cabana unde obişnuieşti să îţi petreci vacanţele sau weekendurile, dar şi în rulotă dacă îţi place să mergi la pescuit de exemplu.

Un generator mai poate fi util la birou, cabinet sau orice altă incintă unde funcţionează câteva aparate electrice.

Pentru aceste locaţii enumerate până acum sunt necesare generatoare de curent electric, casnice trifazate, care au un acumulator ce înmagazinează energia electrică.

Dar generatoarele pot fi şi industriale, folosite în spitale, aeroporturi sau chiar hale industriale, menţinând aparatele în funcţiune până la restabilirea reţelei electrice.

Un alt loc unde se mai folosesc generatoarele sunt câmpurile agricole, unde împreună cu un hidrofor sau pompă de apă, ajută la obţinerea unei irigaţii optime pentru susţinerea culturilocompresorr. În general aceste generatoare sunt portabile şi funcţionează cu benzină sau motorină, întocmai ca motorul unui autoturism, generând electricitate pentru a pune în funcţiune sistemul de irigaţii.

Şi atelierele auto sau de restaurare a pieselor de mobilier au nevoie de un astfel de generator. Aici acestea fac pereche bună cu alte scule electrice, cum ar un compresor de aer ca cele descrise pe acest site.

Compresorul este un dispozitiv format dintr-un un rezervor şi un motor. Rezervorul dezvoltă o presiune de lucru care eliberează aerul punând în mişcare diverse alte utilaje. Acestea sunt folosite la decapare, sablare, vopsire sau spălare sub presiune, şi diverse utilaje de înşurubat, frezat, tăiat, etc.

În principiu sunt două tipuri de compresor de aer cu piston şi compresor de aer portabil, sau compresor cu ulei care are în componenţă pistoane acţionate prin curea de un motor electric monofazat. Aşadar iată că ne-am întors la generatorul de curent electric fără de care toată activitatea casnică sau industrială ar fi întreruptă în cazul unei pene de curent.

 

 • 70
 •  
 •  
 •  
 •  

2 Comments on "Când este necesar un generator de curent electric, tipuri de generatoare și aparate care lucrează împreună cu acestea"

 1. Parca numai la tara se opreste curentul? Locuiesc in Iasi si curentul se opreste cel putin o data pe saptamana.

 2. Cred ca si la noi ar fi necesar deoarece si aici se opreste de multe ori curentul.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*