Drumul cafelei perfecte, de la culturile africane la expresor + reteta jeleu de cafea

expresor boabe cafea
Share the joy

Drumul cafelei perfecte, de la culturile africane la expresor rețetă jeleu de cafea

Despre cafea s-au scris milioane de file, nu vreau să vă povestesc despre ciobanul al căror capre neastâmpărate nu dormeau noaptea pentru că mâncau fructele unui arbust misterios, nici despre călugării etiopieni care au început să bea licoarea magică ce le oferea energie in noptile de veghe şi rugăciune, dar vreau să vă dezvălui câteva trucuri pentru o cafea aromată, o reţeta de jeleu delicios de cafea şi cum să faceţi cea mai bună cafea din lume, indiferent dacă o preparaţi la voi acasă, la birou sau aveţi un cooffe shop sau orice alt tip de locaţie horeca unde se serveşte cafea.

De când mă ştiu mi-a plăcut cafeaua. De la parfumul ceştii aburinde, până la voluptatea gustului profund ce îmi înseninează fiecare dimineaţă. Am probat tot felul de sortimente. Pot să spun că nu îmi plac cele în amestec, nici surogatele, nici cea instant, nici măcar după capuccinno nu mă dau în vânt. În schimb îmi place cafeaua proaspăt măcinată, fierbinte şi neagră, fără nici un pic de zahăr, poate doar o idee de cardamom.

Cafeaua o preparam mereu la un expresor tip moka. Urăsc să simt zaţul printre dinţi. Apoi la un moment dat începuse să aibă un gust ciudat. Ulterior am descoperit că acea garnitură care ţinea ceainicul etanş pe boilerul micuţ, era arsă şi cleioasă, astfel încât la crăciun soţul meu mi-a făcut cadou un expresor cafea boabe.

Prima dată mi s-a părut straniu. Expresorul în genul celor de pe acest site, este extrem de elegant, doar că ocupă un pic mai mult loc decât cafetiera mea moka şi trebuia să pun boabele de cafea şi să încarc apa. Apoi am încercat prima cafea. Ştiţi voi… a ieşit exact ca în reclame: cu spumă potrivită, textură cremoasă, gust profund… nu mai spun că toată scară mirosea a cafea proaspăt măcinată, astfel încât m-am întrebat cum am putut trăi fără aceasta cafea atât de bună.

Acest lucru se întâmplă pentru că boabele de cafea prăjite eliberează diferite substanţe găsite în interiorul celulelor care alcătuiesc cerealele: grăsimi, zaharuri, proteine, lipide, etc. atunci când sunt măcinate, impregnând aerul cu parfumul şi aromă lor. Atunci când sunt proaspăt măcinate nu doar că parfumează totul în jur, dar toate aromele ferecate în bobul nerușinat se eliberează în puritatea apei.

expresor boabe cafea

Cafea Arabică şi Cafea Robustă, Ştiţi ce deosebeşte boabele de cafea între ele?

Cafeaua este una dintre puţinele plante care înfloreşte şi dă roade în acelaşi timp. Arbore cu formă conică, se caracterizează prin flexibilitatea ramurilor sale, frunze de un verde profund şi o floare albă, cu miros plăcut de iasomie. La noi este crescut ca plantă decorativă uneori. Raportul producției este excelent, din 500 g boabe recoltate poate rezulta 400 g cafea măcinată gata pentru preparare.

În funcţie de specia din care face parte, aromă şi gustul special al fructului este diferit. Modalitatea în care este prăjit micul bob si zona de unde provine, determină savoarea cafelei pe care o consumăm.

Robusta provine din culturi din Africa şi da naştere la o cafea tare, corpolentă, de culoare închisă şi aromă puternică, cu un punct de amar care se lipeşte de cerul gurii. Robusta nu are aciditate, iar aroma este lemnoasă, puternica, având între 2 şi 4% cofeină, un conţinut uşor mai ridicat decât Arabică.

Boabele proaspăt măcinate au un parfum de neegalat. Extrem de puternic, aproape simţi cafeină invadandu-ţi nările.

Arabica este mai suavă, mai parfumată, cu aromă fructată,fără acel punct amar care ameţeşte papilele gustative. Prezintă aciditate şi conţinut mai scăzut de cofeină, între 0,8 şi 1,5%.

Şi textura cafelei este mai aerată, lejeră, se pretează pentru însiropat prăjituri sau pentru preparat cocktail-uri.

Procesul de amestecare între aceste două tipuri de cafea este unul dintre cei mai importanți pași atunci când se dorește obținerea unei arome finale care conține nivelul de aciditate, gust, aromă și un corp care definește un anumit tip de cafea.

Cum să faci cea mai bună cafea

Duşmanii cei mai aprigi ai cafelei perfecte sunt pierderea aromei, umiditate şi oxidarea, iar aceste vicii apar datorită conservării defectuoase.

Bobul de cafea păstrează aproape intact tot potenţialul aromei şi gustului cafelei, chiar pentru o perioadă lungă de timp. Procesele de degradare încep când cafeaua este măcinată, uleiurile prăjite încep să se oxideze, în consecinţă apare râncezirea şi gustul ceştii de cafea nu mai este deloc plăcut.

De aceea cea mai bună cafea este cea obţinută din cafea prospăt măcinată, pentru că în acel moment se eliberează toate aromele păstrate în inima bobului de cafea.

Un expresor cafea boabe, râşneşte cantitatea de cafea perfectă în momentul în care se prepară cafeaua, astfel voluptatea gustului cuprinde fiecare strop aromat care iese din expresor.

In plus datorită filtrului de apă AquaClean scapi de grija decalcifierii espressorului timp de până la 5000 de ceşti de cafea, iar tehnologia unică cu schimb de ioni elimină calciul din apă înainte ca acesta să ajungă în espressorul tău.

Combinaţia dintre o cafea proaspăt măcinată și apa purificată dau naștere celor mai bune cafele din lume.

Un espresor cafea boabe este alegerea ideală indiferent ce fel de cafea preferi. Unele modele îți oferă exact ceașca după care tânjeşti chiar dacă este un espresso, o cafea sau o reţetă pe bază de lapte, espressoarele super automate oferă un preparat perfect, fără complicaţii şi fără întârziere!

Esspresorul meu are carafă in care poti adăuga lapte și pe care trebuie  să o cuplezi la cafetieră pentru realizarea unui cappuccino supercremos. De altfel noile esspresoare cafea boabe au tot mai multe funcții și tot mai multe rețete pentru ca tu sa profiți din plin de cele mai savuroase cești de cafea personalizându-ţi cafeaua după propriul gust.

Cea mai buna ceașcă plină cu licoarea parfumată se face cu un esspresor boabe cafea care macină cafeaua cu râşnite de ceramică, fără să altereze cu nimic aroma perfectă.

Eu însă o prefer simplă, uneori adaug un praf de cardamom, o mirodenie specială care oferă o aromă diferită cafelei.

Jeleu de cafea

Pentru reteta nu ai nevoie de multe ingrediente. Doar câteva, dar rezultatul este surprinzător.

  • 400 ml cafea lungă facuta cu un esspresor cafea boabe
  • 100 ml ceai de mentă
  • 1 plic gelatină
  • 2 linguri miere

expresor cafea boabe

Se pune la hidratat gelatina in ceaiul de menta pentru 1-2 ore. Cafeaua se amestecă împreună cu mierea şi se lasă la răcorit. Partea frumoasă cu aceste esspresoare, precum cele de pe site-urile arătate mai sus, e că se poate ajusta capul de ieșire pentru a se potrivi oricăror vase, astfel ca eu așez direct castronelul sub esspresor.

Gelatina se topeste pe bain marie, apoi se pune peste cafeaua îndulcită. Se amestecă totul si se toarna in vase pentru servit. Jeleul trebuie sa fie perfect transparent, lucios și fin.

Se poate servi cu înghețată de mentă sau poate decora un cheescake luxos. Cu acest jeleu am mai umplut bomboane de ciocolată cu tiramisu.

jeleu cafea

Iata deci cum un espressor automat oferă o abundență de opţiuni pline de savoare pentru a-ţi personaliza cafeaua după propriul gust, plus ca permite o producție continuă de cești de cafea, fiind extrem de util în hostelărie. În plus poți avea întotdeauna la îndemână apă caldă pentru ceai și abur pentru încălzirea laptelui.

Nimic nu se poate compara cu o ceașcă de cafea făcută la un expresor cafea boabe.

Tu cum îți bei cafeaua?

14 Comments on "Drumul cafelei perfecte, de la culturile africane la expresor + reteta jeleu de cafea"

  1. Aluculesei Brindusa | iulie 20, 2017 at 8:07 pm | Răspunde

    eu o beau la ibric si imi place si cea la expresor insa eu beau o jumate de litru de cafea deci nu as dori sa ard un expresor!

  2. Imi place cafeaua la expresor si imi place si ideea unui expressor dar ma cam incurca pretul, pe mine cel putin, imi da cu virgula 😀

  3. Cei de la Philips mereu au avut produse bune, la orice categorie. Reteta ta e chiar deosebita, nu am mai auzit de un asemenea desert inainte. Si sa nu mai spun ca arata extrem de delicios 😉

  4. Valeria Chertes | iulie 20, 2017 at 9:31 pm | Răspunde

    Nu am auzit pana acum de jeleu de cafea.

  5. Am vazut florile de cafea. Nu mi-am inchipuit ca sunt asa frumoase.
    Jeleul ala imi face cu ochiul.

  6. Ai perfecta dreptate! O cafea buna, sau mai bine zis aroma ei, te trezeste din morti, cum se zice! 😀
    Iar jelelul e …WOW! Felicitari!

  7. Nu am încercat sa gust jeleu de cafea. Multumesc pentru reteta.
    O cafea la expresor buna!!! ?

  8. Ne dorim si ne tot cautam si noi un esspresor bun.
    Ne placea sa ne bem cafeaua pe terasa, dimineata admirand peisajul, inca acum doar sotul mai bea cafea, dar tot as investi intr-un aparat bun care sa faca si spuma multa la cafea.

  9. Mie imi place cafeaua la ibric, dar reteta de jeleu am sa o fac.

  10. Da, 🙂 stiam ce diferenta este intre Arabica si Robusta si la noi in familie se prefera Arabica, tocmai pt ca este mai aromata si mai putin amara. Expresor mi-as lua daca as putea sa suport cafeaua espresso, dar din pacate chiar imi da palpitatii si imi creste tensiunea, ca desi imi place, extrem de rar aleg sa o mai degust… chit ca se serveste cu paharul de apa alaturi.

  11. Eu nu prea beau cafea, dar imi place mult mirosul in schimb. Si gustul, uneori.

  12. Mi-ar place sa savurez langa o ceasca de cafea un astfel de jeleu racoritor.

  13. Eu beau cafeaua obligatoriu cu lapte. Imi place mult sa combin aceste doua lichide si cred ca mi-am gasit combinatia perfecta in acest sens. Imi fac cafeaua la filtru si cred ca un espressor ar fi mult mai eficient prin prisma faptului ca o rasneste pe loc

  14. Eu nu beau cafea, ma enerveaza pana si mirosul :)) Dar mama nu poate trai fara cafea, daca nu bea cel putin una o ia durerea de cap. Are si ea vreo 2 aparate din astea si tot la ibric ii place sa bea!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*