Cele mai delicioase 5 rețete cu cafea rece
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, după apă și ceai. Aroma să inconfundabilă creează o stare de bine instantaneu.
Consumată moderat, cafeaua este o băutură naturală cu proprietăți nutriționale multiple.
Printre beneficiile sale, pot sublinia faptul că este o băutură diuretică și că favorizează digestia datorită cofeinei pe care o conține. Pe de altă parte, consumul său poate îmbunătăți performanțele fizice și crește puterea musculară și are posibilitatea, datorită compușilor sai, să activeze și să stimuleze activitatea cerebrala. Totodată ajută la controlul depresiei datorită efectelor stimulative și este o sursă excelentă de antioxidanți, polifenoli și flavonoide, astfel încât contribuie la eliminarea efectelor radicalilor liberi asupra organismului nostru.
Așadar cafeaua este o băutură sănătoasă și s-a demonstrat științific că nu dăunează inimii și nici nu crește șansele bolilor cardiovasculare.
Astăzi însă nu o să vă vorbesc despre propietăţile pe care le are, ci o să vă aduc câteva rețete la care puteți folosi această băutură delicioasă, cert este că o cafea bună aduce zâmbetul pe buze oricui.
Cum să pregătesti o cafea bună?
Desigur, ingredientele pe care le folosim sunt fundamentale. Apa trebuie să fie curată, filtrată și fără impurități, deoarece reprezintă între 90-98% din băutură. Cafeaua trebuie să fie de bună calitate și pe cât posibil măcinată în momentul în care se prepară, pentru a profita de toată savoarea și aromele adunate în ceașcă. De asemenea este important să alegeți o metodă de preparare și să luați în considerare „rețeta” recomandată, deoarece ca orice alt produs, cafeaua are un punctul de pregătire optim.
Fiecare dintre noi are preferințele sale. Unii vor spune că o cafea turcească, preparată pe nisipul fierbinte într-un ibric de alamă, nu are rival. Alții preferă spuma bogata și cremozitatea cafelei preparată la un espressor precum cele de pe acest site. Aceasta este și preferata mea. Consider că toată savoarea și aroma ascunsă în bobul de cafea prăjit, este extrasă și așezată în ceașcă de un espressor bun.
Și cafetierele precum cele de AICI merită luate în calcul. Poți face un anumit număr de cești de cafea, au ibricul din sticlă estetic încât poți servi direct la masă și îți păstrează caldă cafeaua, dacă este nevoie. Unele modele au inclusă râșnița de cafea, astfel încât fiecare ceașcă să aibă o aromă perfectă.
Dar, oricât de bună și delicioasă ar fi cafeaua, uneori ne rămân câteva cești și nu știm ce să facem cu ea. Pentru că reîncălzită, nu mai are același farmec și savoare, astăzi vă aduc câteva rețete simple și delicioase cu… cafea.
5 rețete cu cafea rece
Cafeaua are un potențial absolut ca element culinar, fiind o băutură gustoasă și stimulatoare care poate fi consumată cu sau fără lapte, îndulcită sau nu, adăugată în băuturi mai mult sau mai puțin alcoolice.
Folosind o ceașca de cafea ca element central este posibilă elaborarea mai multor rețete de băuturi care să impresioneze orice musafir. În acest articol am selectat 5 rețete cu cafea rece care sper că vor fi pe gustul vostru.
În orice caz, toate au un numitor comun: cafeaua rece.
Milkshake de cafea și banane
Această rețeta eu o prepar foarte des, în mare parte pentru că cel mic nu vrea să mănânce bananele care sunt prea coapte astfel că lui îi prepar un milkshake simplu cu lapte și banane, iar noi, adulții, adaugă câte o ceașcă de cafea rece. Rezultatul este spectaculs de delicios.
Ingrediente 2 porții:
- 2 cești de cafea rece
- 2 banane coapte
- 200 ml de lapte
- 2 linguri zahăr brun
- 1 vârf linguriță scorțișoară
Modul de preparare este extrem de simplu. Puneți bananele cu lapte și zahăr în blender și omogenizați. Cafeaua se pune în pahare înalte iar deasupra se toarnă compoziția de lapte cu banane. Presărați cu scorțișoară după gust și serviți.
Înghețată cu cafea
Ingrediente 2 persoane:
- 2 căni de cafea tare
- 250g înghețată de vanilie
- 50 ml rom
Pentru această rețeta avem nevoie de o cafea tare, precum cele preparate la espressor. Se toarnă cafeaua rece în vasul blenderului, se adaugă înghețata și romul și se omogenizează câteva secunde.
Nu mai rămâne decât să o serviți, de preferință în pahare înalte, cu puțină scorțișoară măcinată deasupra și sos de ciocolată, care va da o aromă deosebită și un decor sofisticat.
Granita de cafea
Ingrediente:
- 3 cești de cafea tare
- 100 ml sos caramel
- 3 linguri de înghețată de vanilie
Cafeaua se pune în recipientul pentru format cuburi de gheață și se congelează. Apoi cu ajutorul robotului de bucătărie se formează granita de cafea care se toarnă în pahare. Se adaugă câte o lingură de înghețată de vanilie și se ornează cu sos de caramel.
Granita de cafea se poate servi simplă, adăugând câteva felii de portocală și o frunză de mentă.
Panna cotta de cafea
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 400 ml smântână grasă
- 80 ml cafea espresso corto
- 75 g zahăr
- 1 plic gelatină
Gelatină se pune în cafea rece pentru jumătate de oră sa se hidrateze, apoi se pune pe bain marie până se dizolvă. Se lasă să se răcorească. Între timp batem smântâna cu zahărul, fără să o transformăm în frișcă, apoi adăugăm cafeaua cu gelatină. Se omogenizează și se repartizează în vasele de servire. Se poate orna cu un moț de frișcă și ciocolată amară. Se răcește în frigider timp de cel puțin trei ore, înainte de a fi servită.
Mousse de cafea
Mousse este o alegere excelentă pentru un deșert spectaculos, nu doar pentru gustul său, ci și datorită texturii cremoase. Mousse de cafea nu face excepție și este o încântare pentru papilele gustative.
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 1 plic de gelatină
- 100 ml cafea tare
- 200 ml frișcă lichidă
- 2 linguri de zahăr pudră
- 40 ml lichior cafea
- 50 ml apă
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să așezați gelatina în apă pentru a se hidrata, apoi să o încălziți în bain marie până se dizolvă.
Într-un castron bateți frișca și adăugați zahărul și cafeaua încet. Trebuie să continuați să bateți până când amestecul este omogen, pufos și ferm. Apoi adăugați încet gelatina și lichiorul de cafea amestecând cu grijă.
Așezați mousse-ul în forme și păstrați la frigider până în momentul servirii.
Cu acest mousse poți umple cojile de eclere pentru un desert cu adevărat spectaculos.
Rețetele cu cafea rece sunt un succes garantat indiferent de ocazia în care le veți servi. Majoritatea dintre noi adoram acest ingredient și deserturile care îl conțin sunt ușor de preparat, rapide și foarte delicioase.
Ce alte rețete cu cafea mai cunoașteți?
Care sunt favoritele voastre?
Numai bunatati se pot face.
great article my dear
Apreciez enorm acest articol, ador cafeaua si tot ce se poate face din ea <3
Am inghitit in sec citind materialul acesta. Sunt o pofticioasa cand e vorba de dulciuri si orice alte preparate pe baza de cafea. ♥