Cum sa eviti furtul de date personale, o realitate a zilelor noastre

distrugatoare documente
Share the joy

Cum sa eviți furtul de date personale, o realitate a zilelor noastre

Un document este un martor tăcut, irefutabil, la un fapt. Un act făcut de către diverse instituţii sau persoane fizice, persoane juridice, publice sau private, înregistrat pe orice suport (hârtie, benzi magnetice, CD-uri, fotografii, etc.). Un act este înregistrarea unei activităţi umane fixate pe un suport pentru a putea fi păstrat într-o arhivă.

Astăzi în orice instituţie se lucrează cu diverse acte, oficiale sau nu. Uneori însă acestea deţin date confidenţiale care sunt consemnate pe diverse alte documente. Acestea din urmă, odată ce îndeplinesc funcţia lor şi nu mai sunt necesare, ar trebui să fie distruse.

Dacă doriţi să vă protejaţi afacerea sau propria persoană, împotriva furtului de identitate şi a altor fraude în conformitate cu legislaţia privind protecţia datelor, există o serie de factori pe care să îi luaţi în considerare atunci când lucraţi cu diverse date personale. Iar instrumentul cel mai indicat pentru distrugerea documentelor care nu mai sunt necesare este un distrugător de documente, care nici măcar nu este scump. Unele modele, precum cele de pe acest site au preţuri pornind de la doar 69 lei.

Un distrugător de documente este primul lucru care trebuie să facă parte din aparatura de birou, fiind cea mai eficientă formă de a-ţi menţine în siguranţă informaţiile printate după ce decizi să elimini maculatura.

distrugator documente

Criterii după care alegi un distrugător documente potrivit

1. Unde vom folosi acel distrugător de documente

Aparatul poate fi folosit atât acasă, cât și la locul de muncă. Trebuie să știți numărul de persoane care îl vor folosi precum și numarul de pagini care va fi propus spre distrugere la un moment dat.

In funcție de locul și nivelul de distrugere al documentelor se pot clasifica 3 tipuri de distrugătoare documente:

 • Distrugatoare documente strip-cut
 • Distrugatoare documente cross-cut
 • Distrugatoare documente micro-cut

Astfel ca pentru lucru la domiciliu puteți alege un distrugător strip-cut care transformă în fâșii fiecare filă. Pentru uz personal sau activităţi restrânse de secretarieat vă puteţi orienta către un distrugător de documente fără coş. Acesta poate tăia simultan 5 coli, are funcţiile de blocare de siguranţă şi se încadrează pe un coş cu diametru cuprins între 28-36 cm. Când nu este folosit poate fi aşezat într-un dulap sau într-un sertar, pentru a economisi spațiul.

2. Ce tip de securitate distrugere documente avem nevoie

Pentru documente extrem de confidențiale este nevoie de un anumit grad de distrugere. Astfel că trebuie să alegeți un distrugător de documente care taie hârtia în confetti pentru o protecție ridicată de securitate a datelor, astfel informațiile cele mai sensibile care sunt pe documentele distruse nu vor putea fi recompilate. Distrugătoarele de documente sunt împărțite în categorii de siguranță. Cu cât nivelul este mai mare cu atât mai buna este protecție împotriva furtului de date.

În aceasta categorie putem include distrugătoarele micro-cut. Aceste aparate sunt excelente pentru uz de birou departamental sau arhive de firmă. Ideal pentru a fi folosite la distrugerea a unor cantități mari de hârtie sunt robuste și pot funcționa continuu.

distrugator documente

Trimmere și ghilotine

Dacă distrugătoarele de hârtie te ajută să elimini într-un mod rapid și sigur acele documente care pot conține date confidențiale sau de importanţă majoră pentru persoane sau instituții terţe, pentru a păstra în ordine restul de documente aveți nevoie de trimmere și ghilotine precum acestea de pe acest site.

Orice activitate de birou necesită o ordonare riguroasă de documente. Cu ajutorul acestor aparate poţi să tai personalizat orice tip de hârtie, de la tăiat rapid şi într-o manieră profesională a cărţilor de vizită bazându-te pe ghilotine hârtie pentru formatul A4 şi chiar A3, pentru a avea o imagine profesională perfectă, până la trimmere cu suport pentru aşezat role de hârtie simple sau decorative, care ar fi foate utile într-o florărie sau un spaţiu de cadouri personalizate, sau pentru a creea planșe de dimensiuni mari în birouri de proiectare.

trimmer hartie

Ghilotine hârtie

Ghilotinele pentru hârtie sunt echipamente formate dintr-un banc de lucru şi un cuţit a cărui lamă cade perpendicular pe suprafaţa de lucru. Acestea sunt utilizate pentru tăierea simultană a unui număr mare de coli de hârtie sau diverse tipuri de documente. Ghilotinele sunt utilizate pentru a aduce la aceaşi mărime diverse foi care trebuiesc îndosariate sau pentru a tăia cărţi de vizită la diverse dimensiuni personalizate.

Acestea mai sunt utilizate în atelierele fotogafice sau pentru diverse activităţi DYI, la creearea unor invitaţii, felicitari, cartoane pentru diverse evenimente, etc..

Ghilotina pentru hartie poate fi manuala, pentru activitati restranse in birou sau acasa sau automate, pentru activitati industriale: tipografii sai diverse ateliere unde se tiparesc cantitati considerabile de documente. Ghilotinele  automate sunt hidraulice, programabile, putand sa sectioneze intre 600 si 800 coli in acelasi timp.

ghilotina hartie

Trimmere hârtie

Trimmer-ul este utilizat pentru tăiat format A0+. Acest aparat este ideal pentru confecţionare de bannere, mesh-uri şi afişe de dimensiuni mari.

Spre deosebire de ghilotine, trimmerele nu pot tăia în același timp un număr mare de coli. Acestea au și alt sistem de taiere. Dacă la ghilotină lama acționează prin presare, trimmerul are o lamă rotativă care glisează pe suprafața hârtiei secționând-o la dimensiunile dorite.

Sunt ideale în cabinetele de arhitectura sau într-un copy-center pentru ca ușurează mult munca, taie cu precizie și te ajută sa faci economie de timp.

Așadar sunt multe instrumente de birotica ce ne ușurează munca și ne ajută să facem economie de bani și de timp. În plus unele dintre acestea ne ajută să păstram integritatea datelor care ajung în posesia noastră, căci într-o lume competitivă în care informația este vitală pentru orice persoană, protecția datelor este deosebit de importantă.

Tu le folosești? Știai care sunt diferențele dintre trimmere și ghilotine?

19 Comments on "Cum sa eviti furtul de date personale, o realitate a zilelor noastre"

 1. Eu cred ca aceste aparate ar trebui sa fie obligatorii la firme.

 2. La orice firma ar trebui sa fie astfel de aparate.

 3. As mai recomanda si un capsator din acela mare, e necesar cand trebuie sa capsam multe foi.

 4. Acum ceva ani am văzut o emisiune în care unii au lăsat un om sărac doar prin furtul datelor de pe facturile aruncate la gunoi. Asa ca da, poate fi util si acasa un astfel de aparat, pentru a nu lasa indicii nedorite.

 5. Nu stiu diferenta dintre un trimmer si o ghilotina, avem si noi la birou, cred ca din descrierea ta e ghilotina, ca putem taia mai multe hartii odata. Avem si un distrugator de documente, e destul de bun, il folosim des.

 6. Uite asa ceva nu avem la firma, desi ar trebui pentru ca nu e de joaca cu nebunii si cu cei rau intentionati.

 7. Da, asa e, daca vrei sa eviti furtul de date ai nevoie si de acest gen de aparat. Noi aveam asa ceva in banca si il foloseam cu orice ocazie unde se impunea.

 8. E bine de știut! Habar n-aveam că sunt așa de folositoare! Am să le recomand și eu șefului!

 9. Eu am lucrat intr-o tipografie si noi foloseam aceste instrumente foarte des. Le cam uram cei drept…:)

 10. Aluculesei Brindusa | iulie 27, 2017 at 10:07 pm | Răspunde

  foarte utile la orice firma!

 11. Cred ca orice firma trebuie sa aiba asemenea instrumente, desi nu stiu daca angajatilor le place sa le foloseasca:)

 12. Un trimmer am si eu acasa, isi taie sotul cartile de vizita sau eu hartiute pentru quilling, dar un distrugator de acte nu cred ca mi-ar fi necesar.

 13. si la noi raman de obicei facturi, dar noroc ca nu-s date personale pe ele, si noi avem grija sa le rupem de fiecare data

 14. Pe unde am lucrat eu nu avea nimeni distrugatoare de documente, dar la capitolul trimmere si ghilotine stateam mai bine.

 15. Distrugatoarele de documente sunt excelente la birouri si firme. Dar cine inventeaza o cerneala care sa dispara de pe eticheta unui colet (macar la numele si adresa destinatarului) imediat ce l-ai primit? 😀

 16. Chiar sunt necesare astfel de dispozitive! Este foarte importanta protectia datelor personale, pacat ca nu toti de dam seama de acest lucru. Stiu ca la marile firme si companii exista astfel de instrumente pentru distrugerea anumitor documente, dar cred ca fiecare ar trebui sa aiba de astea 🙂

 17. Eu niciodata nu imi las datele nicaieri, nici macar atunci cand primesc pachete si e tecuta adresa acolo

 18. Albu Steluta Georgiana | iulie 30, 2017 at 10:51 pm | Răspunde

  Ghilotina de hartie o am si eu si sunt foarte multimita de ea.Este foarte important sa ai grija de datele personale in ziua de astazi!

 19. Este important sa avem grija de datele personale. Am auzit atatea azuri de buletine clonate si alte lucruri incat iti este si frica sa mai dai datele

Leave a comment

Your email address will not be published.


*