Discopatie lombară – simptome, cauze, tratament

discopartie lombara
Share the joy

Discopatie lombară – simptome, cauze, tratament

Patologiile coloanei vertebrale duc de obicei la disconfort total pentru orice pacient care suferă de ele, de la dureri enervante la trecerea prin episoade acute ce provoacă dureri la nivelul întregului corp.

Când apare durerea deoarece suferiţi de discopatie lombară organismul reacționează la ea cu spasme musculare în încercarea de a stabiliza coloana vertebrală. Tocmai în acest moment apare termenul de boală a discurilor lombare. La unele persoane, apare ca parte a procesului natural de îmbătrânire, de unde este inclus termenul „degenerativ”, dar există cazuri în care cauza bolii este o leziune.

De ce apare discopatia lombară

Coloana vertebrală este formată din 33-34 de vertebre, separate prin niște structuri numite discuri intervertebrale. Dacă de-a lungul vieții ați menținut obiceiuri proaste de poziție a corpului, ridicarea inadecvată a greutăților sau ați prezentat imagini cu modificarea, deteriorarea sau uzura discurilor intervertebrale ale coloanei vertebrale, ați putea suferi de boli degenerative ale discurilor intervertebrale. Chiar și purtarea încălțămintei inadecvate dacă aveți platfus poate duce la o boală degenerativă.

Din cauza îmbătrânirii și a trecerii anilor, discurile intervertebrale își pierd proprietățile de amortizare în mișcarea și atunci apare durerea.

Dacă faceți activități zilnice sau practicați o activitate sportivă cu un impact mare asupra coloanei vertebrale, este posibil să ajungeți să suferiți de boli degenerative ale discurilor lombare.

Alți factori asociați cu principalele cauze ale bolii degenerative ale discurilor intervertebrale sunt excesul de greutate, stilul de viață sedentar și ridicarea regulată a obiectelor grele ca parte a vieții cotidiene.

Acest lucru se datorează pierderii proprietăților a discurilor intervertebrale, din cauza bolii sau a semnelor de îmbătrânire. Datorită acestui fapt, apare o degenerare progresivă între vertebre, care va ajunge să afecteze o mare parte a nervilor care se întrepătrund de-a lungul coloanei vertebrale.

În unele cazuri poate afecta doar un grup minoritar de discuri intervertebrale, dar poate ajunge să afecteze întreaga coloana. În parte, totul va depinde de caracteristicile personale ale pacientului.

În acest caz activități precum alergarea sau chiar mersul pe jos ajung să devină o pacoste datorită capacității diminuate a discurilor de a amortiza impactul generat în astfel de rutine.

Simptome discopatie lombară

Simptomele bolii degenerative a discurilor intervertebrale sunt de obicei observate într-o parte a gâtului și a spatelui inferior. Deși, acest lucru va depinde și de zona în care se află discurile intervertebrale afectate de patologie. Cele mai vizibile simptome sunt de obicei:

 • Dureri severe intermitent, cu o durată care merge cu ușurință de la zile la luni.
 • Amorțeală și furnicături la alte extremități ale corpului.
 • Durere prezentă în partea inferioară a spatelui, cu posibilă extindere a zonei coapselor și feselor.
 • Durere la ridicare, întoarcere sau îndoire.
 • Durere care scade la schimbarea posturii în mod regulat.
 • Durere agravată atunci când stați așezat.
 • Dezactivarea și durerea persistentă.
 • Slăbirea musculară a picioarelor
 • Durere care prezintă semne de ușurare atunci când mergeți sau faceți mișcări progresive.
 • Durere în gât care se extinde în braț

discopartie lombara

Diagnosticarea discopatiei lombare

Diagnosticul discopatiei lombare se pune de obicei după o evaluare fizică cu o atenție deosebită la durerile de spate, gât și extremități. Specialistul va examina flexibilitatea prezentă în spate, gama de mișcare și cu o atenție deosebită va căuta indicii că rădăcinile nervoase au fost afectate de modificări cu semne degenerative sau afectate de leziuni situate la nivelul coloanei vertebrale.
Anumite procedee precum ar fi un RMN sau o radiografie pot fi necesare pentru un diagnostic mai complet al coloanei vertebrale.

Prevenire boli degenerative discuri intervertebrale

O dietă echilibrată și consumul diferitelor alimente bogate în vitamine și minerale este de mare ajutor. Având o dietă ce da rezultate pentru a ne întări coloana vertebrală scade riscul de apariție a bolii discopatiei lombare.

Alimentația nu este doar o parte a procesului de prevenire a bolilor degenerative ale discului. Păstrarea unui stil de viață sănătos și fără excese este o altă măsură de luat în considerare.

Un echilibru emoțional bun vă poate ajută să aveți mai puține semne de stres și anxietate, ceea ce poate duce la accentuarea unei boli degenerative a coloanei vertebrale. Acest lucru se datorează faptului că un grup de mușchi din apropierea coloanei vertebrale rămân tensionați în astfel de circumstanțe, ceea ce generează uzură osoasă pe discurile intervertebrale.

De asemenea, este recomandabil să evitați tensiunile și presiunile cu impact ridicat asupra coloanei vertebrale datorită încărcăturii de greutate excesivă.

Tratament discopatie lombară

Trebuie să știți că obiectivul principal al tratamentului împotriva discopatiei lombare este ameliorarea și controlul durerii.

Printre principalele tehnici utilizate pentru tratamentul acestei patologii se numără rutinele de exerciții care ajută la tonifierea și creșterea forței, precum și flexibilitatea mușchilor care se află în jurul coloanei vertebrale.

Acest lucru îmbunătățește fluxul sangvin în zonă, ceea ce ajută la hrănirea și oxigenarea unei mari părți a articulațiilor și mușchilor. În plus, ajută la eliminarea efectelor inflamatorii ale acestei patologii.

În unele cazuri, tratamentul bolii degenerative a discului include măsuri mai ample precum:

 • Fizioterapie.
 • Utilizarea analgezicelor și a produselor antiinflamatoare nesteroidiene.
 • Terapii cu aplicare a căldurii și a frigului.
 • Posibilitatea unei intervenții chirurgicale pentru înlocuirea discurilor intervertebrale afectate cu implanturi sau în cadrul unei proceduri de fuziune a coloanei vertebrale.

În concluzie, dat fiind modul ei de apariție, discopatia lombară este o afecțiune destul de comună, la momentul actual. Cu cât este adresată și diagnosticată mai devreme o durere lombară cauzată de o discopatie, cu atât va fi mai ușoară gestionarea ei și, astfel, se va putea opta pentru un tratament conservator sau medical, în favoarea unuia chirurgical. Totuși, indiferent de gradul severității, opțiunile terapeutice disponibile pot reduce durerea lombară și pot trata cauza discopatiei.

Be the first to comment on "Discopatie lombară – simptome, cauze, tratament"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*