Ce este Helicobacter Pylori? Cauze, simptome, dieta…
Helicobacter Pylori este o bacterie gram-negativă cu formă spiralată care pătrunde în mucoasa stomacului și poate rămâne suspendată în mucoasa gastrică sau poate adera la celulele epiteliale datorită adhesinelor pe care le produce, generând sau nu simptome.
Se estimează că peste trei sferturi din populație la nivel mondial este infectată cu această bacterie, iar 70% din infecții sunt asimptomatice.
Cum se poate că o bacterie să între în stomac și să supraviețuiască unui pH atât de acid sau că apărarea noastră să nu o elimine? Ei bine, din două motive:
- Modifică pH-ul: Aceste bacterii secretă o enzimă care transformă ureea în amoniac și dioxid de carbon prin neutralizarea parțială a acidității gastrice naturale a stomacului. Mediul acid al stomacului ne ajută să dizolvăm alimentele și să ucidem majoritatea bacteriilor digerate, dar aceste aspecte sunt afectate de invazia Helicobacter Pylori. În plus, amoniacul este toxic și dăunează celulelor care se află pe suprafața mucoasei stomacului producând gastrită și chiar ulcere.
- Sistemul nostru imunitar nu atacă Helicobacter Pylori. Acest lucru se datorează faptului că celulele noastre imune nu pot ajunge la mucoasa stomacului, la care trebuie să adăugăm că bacteria a dezvoltat deja capacitatea de a interfera cu reacțiile imune locale. S-a observat că celulele de apărare se pot apropia și se pot acumula în apropierea infecției, dar nu ajung niciodată la mucoasa stomacului.
Recomandări pentru a preveni infecția cu Helicobacter Pylori
Deoarece se suspectează că în principal poate fi răspândită prin alimente infectate, apă contaminată sau contact direct, pentru a preveni infecția cu Helicobacter Pylori se recomandă:
- Aveți o bună igienă a mâinilor zilnic, mai ales înainte de a manipula alimentele
- Urmați instrucțiunile unei bune igiene alimentare
- Bea întotdeauna apă dintr-o sursă curată și sănătoasă
- Îngrijește cu regularitate sănătatea orală.
- Simptomele infecției cu Helicobacter Pylori
În infecția cu Helicobacter Pylori cele mai frecvente simptome sunt:
- Senzație de arsură și/sau reflux în partea superioară a abdomenului.
- Umflarea sau inflamația stomacului.
- Percepția sațietății atunci când o cantitate mică de alimente a fost ingerată.
- Dureri de stomac.
- Greață sau vărsături.
- Slăbiciune.
- Anemie
- Scaune întunecate.
- Pierdere în greutate.
Cum știu dacă am Helicobacter Pylori?
Cel mai frecvent infecția cu Pylori este evidențiată în urmă analizelor, la fel cum exista un test pcr pentru detectarea COVID, asa exista câteva teste și analize și pentru Pylori.
Ca tratament este esențial să urmăți sfaturile medicale și dietetice pentru a vindecă inflamația mucoasei gastrice. Dacă nu veți fi riguros în a urmă conduită recomandată, gastrită poate evolua în gastrită atrofică, adică o stare inflamatorie a mucoasei cronice a stomacului în care glandele și celulele sunt modificate atât de mult încât își pierd capacitatea de a produce acid clorhidric pentru a efectua digestia și chiar factorul intrinsec poate dispărea. Acest factor constă dintr-o proteină care ajută la absorbția vitaminei B12 (absorbită în stomac), un nutrient care este esențial pentru formarea celulelor roșii din sânge și bună funcționare a sistemului nervos, printre altele.
Așadar este important să se evalueze nivelurile de B12 din sânge pentru a află dacă există malabsorbție și dacă este necesar să se aducă un suport suplimentar de această vitamina.
O dietă sănătoasă poate elimina Helicobacter Pylori
Atunci când diagnosticul de Helicobacter Pylori este pozitiv și există simptome precum disconfort, gastrită sau ulcerații, trebuie să ținem cont de faptul că sfatul medicului și evaluarea într-un cabinet de specialitate sunt esențiale. Cu toate acestea, dietă este un factor cheie în îmbunătățirea sănătății mucoasei stomacului și recuperarea funcțiilor digestive.
Deoarece este o infecție care produce inflamații și iritații ale mucoasei stomacului, dietă ar trebui să fie „ușor digerabilă”, „moale” sau numită și „protecție gastrică” fiind cea mai indicată pentru a recupera funcțiile digestive și pentru a reduce starea de iritare și inflamație a mucoasei produse de infecție și trebuie să evităm tot ceea ce poate favoriza iritarea și inflamația stomacului.
Este recomandabil că ori de câte ori doriți să faceți o dietă adaptată oricărei situații, să aveți sfatul și sprijinul unui dietetician-nutriționist.
Ce trebuie să evităm în infecția cu Pylori
Stresul poate fi un factor declanșator pentru gastrită. Dacă adăugăm stresul și infecția cu Helicobacter Pylori, recuperarea mucoasei gastrice și a funcțiilor sale este și mai complicată.
Fumatul este un obicei iritant și inflamator. Când fumul este aspirat, o parte din el trece în stomac, iritându-l și agravând efectele și simptomele infecției cu Helicobacter Pylori. Trebuie să ținem cont de faptul că o parte din fum trece prin sistemul digestiv, atât de mult, încât acest obicei prost crește riscul de a suferi de cancer al gurii, stomacului, esofagului, ficatului, pancreasului, colonului și rectului, printre altele.
Un stil de viață sedentar este un factor care produce acumularea de gaze, care poate genera distensie gastrică și intestinală și poate deteriora țesutul și chiar poate accentua simptomele. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea evacuării gazelor și la reglarea tranzitului intestinal.
Din dietă unui bolnav trebuie să facă parte fulgii de ovăz, biscuiți digestivi, brânză proaspătă, lactate degresate, legume fierte pe aburi, peste slab,ouă posate etc..
Alimentele au un rol cheie: o dietă gastrică adaptată și tratamentul pe care îl poate efectua fiecare bolnav, contribuie la o evoluție mai bună, la reducerea și chiar eradicarea simptomelor și al disconfortului și la recuperarea mucoasei digestive și a funcțiilor gastrice.
Nu uitați că orice dietă pentru gastrită cauzată de Helicobacter Pylori trebuie pregătită și supravegheată de un dietetician-nutriționist, pentru că tratamentul să aibă succes și pentru a evita riscuri precum deficiențele nutriționale.
**Nu uitați ca acest articol este pur informativ și are diverse surse de documentare precum Wikipedia, OMS, Poliana.ro si nu exclude vizita la medic.
Be the first to comment on "Ce este Helicobacter Pylori? Cauze, simptome, dieta…"